Foto: Kommunal

Lyssna på medlemmarnas egna berättelser

Prat från verkligheten

Vissa jobbar hårt för att Sverige ska rulla även när andra är lediga. Prat från verkligheten är podden där medlemmar i Kommunal delar med sig av berättelser som sällan hörs.

För många innebär sommaren ledighet. Tid att vara med familj, vänner och få återhämta sig. Men för många av medlemmarna i Kommunal är det tvärt om – de jobbar som hårdast när andra är lediga. Förskolan ska hålla öppet för de som behöver, bussar ska rulla, kyrkan är välbesökt och inte minst vården och omsorgen ska fungera precis som resten av året.

Vi har låtit medlemmar i Kommunal komma till tals och berätta sina upplevelser.

Du hittar avsnitten längre ner på den här sidan eller där poddar finns.

Här kan du lyssna

Du hittar "Prat från verkligheten" genom länkar längre ner på den här sidan eller i poddspelare. 

Podplay

Spotify

ITunes

Acast

Lyssna på alla berättelser som poddavsnitt

Sommar 2022

Det blir totalt fem avsnitt fram till slutet av juli.

Rebecka  Armyr, specialkostkock, Stockholm

Att se till att varje barn oavsett allergier eller diagnoser får mat de mår bra av. Om kärlek till storkök; om att tänja på gränserna; om att aldrig ge upp hoppet. 

Lyssna på Rebecka Armyr på Spotify

Nina Hegefjärd, legitimerad djursjukskötare, Stockholm

- Jag älskar det. Jobbet jag visste redan sedan barnsben att jag var gjord för. Djursjukskötare. 

Om att vara på en och samma arbetsplats i 20 år, om drivkraften att rädda liv, om pressen från oroliga djurägare med egna internetdiagnoser, om hur små justeringar kan göra stora skillnader för arbetsmiljön och övertygelsen om att facket är viktigare idag än någonsin.

Lyssna på Nina Hegefjärd på Spotify

Emma Gattson, hushållsnära tjänster, Uppsala

- Varje hem berättar så mycket. Att jobba som städare innebär så mycket mer än att bara stå och skrubba en toalett eller dammsuga någons golv.

Om att vara stolt över sitt yrke, om engagerade chefer, om att jobba under dåliga villkor och vad det egentligen betyder att facket inte är starkare än sitt medlemskap. 

Lyssna på Emma Gattson på Spotify

Clara Svensson, personlig assistent, Stockholm

Om att ägna hela sitt arbetsliv åt att hjälpa och assistera en annan person. Om att från insidan se en hel bransch nermonteras, rättigheter krympas och villkor försämras. Och om att få en nytändning av ett fackligt engagemang och att utvecklas och få mer självförtroende av att driva förändring i sitt yrke. 

Lyssna på Clara Svensson på Spotify

Mathias Lagerman, brandman, Linköping

Om brandmannayrkets stora utmaning – att gå till jobbet och inte kunna föreställa sig vad som väntar. Problemlösning, livräddning och ett och annat djur på villovägar. Och om att ta kampen för förbättring och mot de orättvisor som finns inom arbetaryrkena, med vetskapen om att ensam inte är stark. 

Lyssna på Mathias Lagerman på Spotify

Prat från mellandagarna 2021-2022

Hannah Espling, undersköterska, Luleå

Om att känna i hela kroppen att "nu är det nog, nu måste vi ändra på det här!" och att det faktiskt går när alla tar fram lösningen tillsammans. Om att det bästa sättet att åstadkomma förändring är att förstå varandra och bygga broar. 

Lyssna på Hannah Espling på Spotify.

Mostafa Shah Hosseini, mentalskötare, Stockholm

Om sin oro för vad som händer inom psykiatrin där patienternas behov ökar men där de nya schemana orsakar sjukskrivningar och uppsägningar. Om hur bräcklig verksamheten blir när personalen inte har fått återhämtning och kan fatta rätt beslut. 

Lyssna på Mostafa Shah Hosseini på Spotify.

Ann Björling, undersköterska, Norrköping

Om att ha sett äldrevården gå från medmänsklig och trygg till nedhyvlad och på löpande band. Om att omskola sig men ändå söka sig tillbaka det till det yrke där man verkligen känner att man gör skillnad. Och om att samla kraften hos dödströtta kollegor, starta uppror, gå i fackeltåg och tala ut offentligt. 

Lyssna på Ann Björling på Spotify. 

Emelie Pettersson, vårdbiträde, Avesta

Om att känna frustrationen bubbla upp inom sig när man ser orättvisorna och bristerna, om att försöka kanalisera den frustrationen och möta på motstånd när man gör det. Och om hur man ska få krafterna att räcka till som ensamstående mamma på ”hälsoschema” i äldrevården med ett barn som har särskilda behov. 

Lyssna på Emelie Pettersson på Spotify.

2021: Prat från den 24 juli 2021 - 24:7-dagen

Kattis Träff Fridebäck, undersköterska Örebro

Om att snabbt fatta beslutet att kliva in på IVA efter flera år som heltidsfacklig, om den väldigt specialiserade och krävande vården på IVA, om hur trött man var efter varje arbetspass, törsten, huvudvärken, svullnaden i benen. Och om kärleken till arbetsmiljöfrågor och att bli så engagerad i frågor så öronen blir röda.

Lyssna på Kattis Träff Fridebäck på Spotify

Julia Svensson, ambulanssjukvårdare Landskrona

Om att jobba i en av de första covid-ambulanserna, om det första larmet med en patient som var smittad av Covid-19. Om hur osäkra alla var, och att inte ens sjukhusen visste vad som behövde göras. Och om hur det idag är en vardag med tydliga rutiner. Och om tryggheten i att vara med i facket.

Lyssna på Julia Svensson på Spotify

Ylva Norvinger, undersköterska Stockholm

Om att jobba med svårt covidsjuka patienter, att försöka stötta nån som kämpar för sitt liv, att sedan själv drabbas, och om att missa en stor del av sitt lilla barns uppväxt för att man jobbar dygnets alla timmar.

Lyssna på Ylva Norvinger på Spotify

Rima Botros, barnskötare Göteborg 

Om att skapa trygghet för de minsta när allt runt omkring förändras, att vara närvarande i stunden, och om hur pandemin skapat stakare band och bättre rutiner i personalgruppen.

Lyssna på Rima Botros på Spotify

Stephan Gard, bussförare, Stockholm

Om när de drack gravöl för Jönssonligan-bussen, om storstrejken 1999 och om kampen mot de trafikfarliga plexiglasbarriärerna. 

Lyssna på Stephan Gard på Spotify

Frida Kindeland, heltidsmentor på gymnasiet Linköping

Om hur man kan stötta och hjälpa elever när plötsligt en pandemi tvingar dom att plugga hemifrån. Om hur vissa elever drabbas hårdare än andra av isolering. Om att hitta sätt att finnas tillgänglig via alla tänkbara kanaler, och att fånga upp deras funderingar i en tid av stora förändringar. Att vara den som ställer frågan ”Hur mår du?” och faktiskt också lyssna på svaret. 

Lyssna på Frida Kindeland på Spotify

Stine Christophersen, vårdbiträde på ett äldreboende i Stockholm

Om kampen för att skydda de boende från smitta, om hur hon konfronterar arbetsgivaren, och går ut i media med inspelade samtal, och vad som hände under och efter denna period.

Lyssna på Stine Christopfersen på Spotify

Therese Mechlenburg, undersköterska Norrköping

Om att på 42 timmar ställa om verksamheten till en intensivvårdsavdelning. Att dokumentera vardagen i en videodagbok för SVT, och mitt i alltihop drabbas av en personlig tragedi. 

Lyssna på Therese Mechlenburg på Spotify

Anders Sahlström Glassel, habiliteringsassistent Malmö 

Om att alltid vara beredd att tacka ja till jobb som timanställd, om att vara en annan människas förlängda armar och ben. Och om att ha privilegiet att få prata om poängen med facket för gymnasieelever, och få se en nyfikenhet på arbetslivet tända. 

Lyssna på Anders Sahlström Glassel på Spotify

Anna-Karin (Kajsa) Holmberg, undersköterska och aktivitetsansvarig på ett äldreboende i Huddinge

Om att få isolerade äldre att hitta tillbaka till livsglädjen. 

Lyssna på Anna-Karin Holmberg på Spotify

Marie Wiberg, undersköterska, Västerås

Om att kämpa för bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö, och samtidigt få livet att gå ihop, och om hur undersköterskeupproret startades. 

Lyssna på Marie Wiberg på Spotify

Gift Blessing, elevassistent Linköping

Om att vara ny och osäker i sitt jobb, men växa i rollen, om hur medverkan i Talang öppnade nya dörrar i samtalen med elever och om hur jobbet som elevassistent skapade mening när tillvaron var som tyngst. 

Lyssna på Gift Blessing på Spotify

Petra Lehto, undersköterska Kiruna

Om kampen för att få tillgång till den mest basala skyddsutrustningen när smittan drog in över landet. 

Lyssna på Pera Lehto Spotify

Mia Boivie, vårdhundsförare Uppsala 

Om vilken insats vårdhundar kan göra för boende och personal. 

Lyssna på Mia Boivie på Spotify

Silvana Vretoska, undersköterska i hemtjänsten i Göteborg

Om att driva på för förändringar för bättre arbetsmiljö, att anmäla mängder av allvarliga brister i arbetsmiljön – och att aldrig ge upp. 

Lyssna på Silvana Vretoska på Spotify

Numan Aras, elevassistent Uppsala

Om elevassistenternas otrygga och otydliga roll men också otroligt viktiga arbete som verkligen kan göra skillnad. 

Lyssna på Numan Aras på Spotify

Liv Byström, djurvårdare Örebro

Om att till vardags ansvara för att rädda människans bästa vänner, om de viktiga mötena med djurägarna och om kampen för att få till bättre villkor och arbetsmiljö för djurvårdare. 

Lyssna på Liv Byström på Spotify

Alexandra Mentzas, undersköterska Västerås – och heltidsfacklig som arbetsplatsombudsansvarig och ungansvarig 

Om att utvecklas genom fackliga uppdrag, att brinna för sitt uppdrag och om vikten av att någon tror på en och ser saker man själv inte kände till. 

Lyssna på Alexandra Mentzas på Spotify

Staffan Dunér, bussförare Vänersborg

Om hur jobbet som bussförare ändrats under de senaste 20 åren, om hur viktigt det personliga mötet är, om hur pandemin tydliggjorde att bussförare levererar en grundläggande samhällsfunktion, och om hur facklig kunskap ger styrka att bära med sig i livets olika situationer. 

Lyssna på Staffan Dunér på Spotify

Ellen Sukel, undersköterska Kristianstad

Om resan från strulig tonåring till undersköterska med fackligt uppdrag. Om att hitta sitt inre driv och förstå vilken stor tillgång det är. Och om hur engagemanget gav glädjen tillbaka i arbetslivet – och känslan av att kunna påverka. 

Lyssna på Ellen Sukel på Spotify

Susanne Holm, undersköterska, Värmdö

Om hur man skapar en meningsfull vardag för de äldsta, hitta enkla sätt att njuta av livet. 

Lyssna på Susanne Holm på Spotify

Malin Ragnegård och Lisa Bondesson, Kommunal

Reflektioner över dagens prat. 

Lyssna på Malin Ragnegård på Spotify

Samlingsavsnitt - inringda prat 

Tove Holmqvist, elevassistent Eskilstuna, 
Kim Norell, barnskötare Mönsterås, 
Britt-Mari Rylander, undersköterska Karlstad, 
Viktor Eriksson, spårvagnsförare Göteborg, 
Emma Skruve Eklund, undersköterska Västerås, 
Ann-Marie Nilsson, trivseltant vårdcentral Vänersborg, 
Angela Wallin, undersköterska Örebro, 
Clara Svensson, personlig assistent Stockholm, 
Lena Svensson, vårdare gruppboende Mönsterås och
Helena Holmberg, undersköterska Lessebo. 

Lyssna på inringda prat på Spotify

Dela sidan