Medlemskapet

Schyssta villkor, bättre lön och mer trygghet. Som medlem i Kommunal får du expertråd kring allt som rör ditt yrke och hjälp om något skulle hända på jobbet. Ju fler vi är, desto större skillnad kan vi göra!

Sex personer i olika typer av arbetskläder står bredvid varandra och ler in i kameran.
Foto: Kommunal

Över 500 000 personer är med i Kommunal. Att vi är så många ger dig massor av fördelar.

Vi erbjuder ett brett skyddsnät, samlad kunskap och kraften att skapa förändring. Dessutom får du råd och stöd kring allt som rör ditt yrke, ett av marknadens bästa försäkringspaket och möjlighet att engagera dig för att påverka din arbetsplats.

Varför ska jag vara med i facket?

Att många är med i facket är helt avgörande när facket och arbetsgivarna ska förhandla. Ju fler vi är, desto lättare kan vi sätta press på arbetsgivarna och få till starkare kollektivavtal!

Den svenska modellen

Med få medlemmar i Kommunal får vi inte samma kraft. Det kan till exempel bli svårare att kräva högre löner. Hela idén med att facken förhandlar löner och tecknar kollektivavtal med arbetsgivarna bygger på att du och dina arbetskamrater är medlemmar i facket. Det här kallas för den svenska modellen.

Förändra din arbetsplats

I Kommunal kan du och dina arbetskamrater engagera er och driva de frågor ni vill förändra på er arbetsplats. Om eller när det behövs får ni stöd av andra fackligt aktiva och ombudsmän i Kommunal. Ju fler vi är desto mer kraft får vi att förbättra arbetsvillkoren.

Mer trygghet på jobbet

Att vara med i facket är också en stor trygghet för dig som individ. Du får råd kring ditt yrke, dina anställningsvillkor och stöd när du ska löneförhandla. Om något skulle hända på jobbet får du hjälp att förhandla och rättsligt stöd från Kommunals experter. Dessutom får du som medlem en rad olika försäkringar och rabatter.

Vem kan bli medlem i Kommunal?

Kommunal är facket för dig som är arbetare. De flesta medlemmar finns inom samhällsbärande yrken. Du som jobbar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag kan bli medlem. Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie.

Du som studerar på barn- och fritidsprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet, eller naturbruksprogrammet på gymnasiet eller vuxenskola kan också bli medlem. Eller genomgår du kanske en yrkesinriktad utbildning inom något annat av Kommunals områden? Även då kan du bli medlem i Kommunal. Läs mer om studerandemedlemskapet.

Här kan du se en lista över vilka yrken vi organiserar. Du kan också läsa mer om vilka branscher vi arbetar med.

Är du osäker på om Kommunal är rätt fackförbund för dig? Kontakta Medlemscenter eller Kommunal Direkt så hjälper vi dig.

Hur blir jag medlem i Kommunal?

Vad roligt att du är intresserad av ett medlemskap i Kommunal!

För att bli medlem kan du fylla i vår medlemsansökan eller skicka ett sms med ordet ”kommunal” till telefonnummer 71140 så kontaktar vi dig om medlemskap.

Är medlemskapet gratis för studerande?

Alla som studerar på minst 50% till ett yrke inom Kommunals avtalsområden eller går på barn- och fritidsprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet eller naturbruksprogrammet på gymnasiet (inom Kommunals organisationsområden) kan ansöka om studerandemedlemskap. 

Som studerandemedlem kan du välja mellan ett gratis medlemskap eller ett fullständigt medlemskap. I ett gratis medlemskap ingår inga medlemsförsäkringar, medan ett fullständigt medlemskap ger dig ett av marknadens bästa försäkringspaket.

Ett gratis studerandemedlemskap är tidsbegränsat och gäller enbart under din studietid. När du avslutar dina studier så kommer ditt medlemskap automatiskt att avslutas efter ett par månader, om du inte väljer att bli betalande medlem. 

Som studerandemedlem med gratis medlemskap förbinder du dig inte betala något när du avslutar dina studier.

Läs mer om studerandemedlemskapet.

Hur byter jag till Kommunal från ett annat fackförbund?

Vill du byta från en annan fackförening till Kommunal och byta a-kassa till Kommunals a-kassa? Det är enkelt!

Så här byter du till Kommunal från ett annat fackförbund.

Vad ingår i medlemskapet?

När du är medlem i Kommunal hjälper våra experter dig att påverka din lön, ditt schema och din arbetsmiljö. Vi erbjuder stöd och verktyg när du vill utveckla din kompetens eller hitta ett nytt jobb.

Som medlem får du tillgång till:

Läs mer om våra medlemsförmåner.

Studerandemedlemskap

Du som studerar på minst 50% till ett yrke inom Kommunals avtalsområden, på gymnasiet eller vuxenutbildning, kan ansöka om gratis medlemskap. Då ingår inte medlemsförsäkringarna.

Läs mer om studerandemedlemskapet.

Vad kan Kommunal hjälpa mig med?

Vi kan ditt yrke och alla villkor och regler som rör dig. Det gör att du enkelt kan skaffa dig kunskap när du behöver det. Vi hjälper dig få koll på:

  • Anställningsvillkor, som hur det funkar med schemaläggning, semester och uppsägningstid
  • När har du rätt att få fast anställning
  • Vad som gäller kring till exempel ob-ersättning, friskvårdspeng och arbetskläder
  • Vad som händer om du blir sjuk
  • Vad du har rätt till när du skaffar barn
  • Nyheter om ditt yrke

Här hittar du svar på vanliga frågor om anställningsvillkor, schema, semester, sjukdom med mera.

Som medlem kan du även ringa eller maila våra rådgivare på Kommunal Direkt.

Vilket stöd får jag om något händer på jobbet?

Våra experter finns här för dig om något skulle hända på jobbet. Dessutom får du som medlem tillgång till:

  • Förhandlingshjälp, om du till exempel blir felaktigt uppsagd
  • Hjälp att driva ditt försäkringsärende
  • Rättshjälp, om du till exempel får en arbetsskada eller riskerar att förlora sjukpenningen

Kontakta din sektion eller Kommunal Direkt för att få mer information om förhandlingshjälp, rättshjälp eller för att få hjälp att driva ditt försäkringsärende.

Kan jag få hjälp med något som hände innan jag blev medlem?

Kommunal kan bara hjälpa till med saker som inträffat efter att du skickat in din medlemsansökan. Du kan alltså bara få t ex rättslig hjälp med något som hänt efter att du ansökt om medlemskap. Därför är det bra att gå med i Kommunal innan något händer, så får du den trygghet du behöver på jobbet.

Vad kostar det att vara medlem i Kommunal?

Din medlemsavgift till Kommunal baseras på din inkomst. Se vilken avgiftsnivå du hamnar i och vad du betalar varje månad.

Hur går jag med i Kommunals a-kassa?

Kommunals a-kassa och fackföreningen Kommunal är två olika organisationer. Genom att gå med i a-kassan skaffar du dig ekonomisk trygghet om du skulle bli arbetslös. Genom att också vara med i facket får du dubbel trygghet för hela arbetslivet.

När du ansöker om medlemskap i Kommunal kan du sedan gå vidare och ansöka om medlemskap även i a-kassan. Det är två olika organisationer och du måste göra två separata ansökningar. Så glöm inte att göra en ansökan även till a-kassan!

Läs mer på Kommunals a-kassas hemsida.

Hur tipsar jag någon jag känner om att gå med i Kommunal?

Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.

Har du frågor om ditt medlemskap?

När du behöver hjälp med ditt medlemskap, till exempel när det gäller medlemsavgift, längre sjukskrivning eller om du byter arbetsplats så kontaktar du Kommunals Medlemscenter.

Information in other languages

There is information available about Kommunal in a number of different languages. You can also apply to become a member via our English application form.

Värva en kollega - få ett presentkort

När vi är många kan vi göra mer. Du som redan är medlem är viktig för att vi ska fortsätta att växa och kunna göra skillnad på riktigt. När du värvar någon du känner får du ett presentkort på 200 kronor. Bra va?

Värva en kollega!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar