Schyssta villkor, bättre lön och mer trygghet. Som medlem i Kommunal får du expertråd kring allt som rör ditt yrke och hjälp om något skulle hända på jobbet. Ju fler vi är, desto större skillnad kan vi göra!
Över 500 000 personer är med i Kommunal. Att vi är så många ger dig massor av fördelar.
Vi erbjuder ett brett skyddsnät, samlad kunskap och kraften att skapa förändring. Dessutom får du råd och stöd kring allt som rör ditt yrke, ett av marknadens bästa försäkringspaket och möjlighet att engagera dig för att påverka din arbetsplats.
Varför ska jag vara med i facket?
Att många är med i facket är helt avgörande när facket och arbetsgivarna ska förhandla. Ju fler vi är, desto lättare kan vi sätta press på arbetsgivarna och få till starkare kollektivavtal!
Med få medlemmar i Kommunal får vi inte samma kraft. Det kan till exempel bli svårare att kräva högre löner. Hela idén med att facken förhandlar löner och tecknar kollektivavtal med arbetsgivarna bygger på att du och dina arbetskamrater är medlemmar i facket. Det här kallas för den svenska modellen.
I Kommunal kan du och dina arbetskamrater engagera er och driva de frågor ni vill förändra på er arbetsplats. Om eller när det behövs får ni stöd av andra fackligt aktiva och ombudsmän i Kommunal. Ju fler vi är desto mer kraft får vi att förbättra arbetsvillkoren.
Att vara med i facket är också en stor trygghet för dig som individ. Du får råd kring ditt yrke, dina anställningsvillkor och stöd när du ska löneförhandla. Om något skulle hända på jobbet får du hjälp att förhandla och rättsligt stöd från Kommunals experter. Dessutom får du som medlem en rad olika försäkringar och rabatter.
Vem kan bli medlem i Kommunal?
Kommunal är facket för dig som är arbetare. De flesta medlemmar finns inom samhällsbärande yrken. Du som jobbar inom kommun eller region, kyrkan, ideell eller idéburen sektor eller hos ett privat företag kan bli medlem. Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har – du kan vara tillsvidareanställd, visstidsanställd eller timvikarie.
Du som studerar på barn- och fritidsprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet, eller naturbruksprogrammet på gymnasiet eller vuxenskola kan också bli medlem. Eller genomgår du kanske en yrkesinriktad utbildning inom något annat av Kommunals områden? Även då kan du bli medlem i Kommunal. Och kom ihåg – som studerande baseras medlemsavgiften på din inkomst.
Här kan du se en lista över vilka yrken vi organiserar. Du kan också läsa mer om vilka branscher vi arbetar med.
Är du osäker på om Kommunal är rätt fackförbund för dig? Kontakta Medlemscenter eller Kommunal Direkt så hjälper vi dig.
Hur blir jag medlem i Kommunal?
Vad roligt att du är intresserad av ett medlemskap i Kommunal!
För att bli medlem kan du fylla i vår medlemsansökan eller skicka ett sms med ordet ”kommunal” till telefonnummer 71140 så kontaktar vi dig om medlemskap.
Hur byter jag till Kommunal från ett annat fackförbund?
Vill du byta från en annan fackförening till Kommunal och byta a-kassa till Kommunals a-kassa? Det är enkelt!
Vad ingår i medlemskapet?
När du är medlem i Kommunal hjälper våra experter dig att påverka din lön, ditt schema och din arbetsmiljö. Vi erbjuder stöd och verktyg när du vill utveckla din kompetens eller hitta ett nytt jobb.
Vad kan Kommunal hjälpa mig med?
Vi kan ditt yrke och alla villkor och regler som rör dig. Det gör att du enkelt kan skaffa dig kunskap när du behöver det. Vi hjälper dig få koll på:
Här hittar du svar på vanliga frågor om anställningsvillkor, schema, semester, sjukdom med mera.
Som medlem kan du även ringa eller maila våra rådgivare på Kommunal Direkt.
Vilket stöd får jag om något händer på jobbet?
Våra experter finns här för dig om något skulle hända på jobbet. Dessutom får du som medlem tillgång till:
Kontakta din sektion eller Kommunal Direkt för att få mer information om förhandlingshjälp, rättshjälp eller för att få hjälp att driva ditt försäkringsärende.
Kan jag få hjälp med något som hände innan jag blev medlem?
Kommunal kan bara hjälpa till med saker som inträffat efter att du skickat in din medlemsansökan. Du kan alltså bara få t ex rättslig hjälp med något som hänt efter att du ansökt om medlemskap. Därför är det bra att gå med i Kommunal innan något händer, så får du den trygghet du behöver på jobbet.
Vad kostar det att vara medlem i Kommunal?
Din medlemsavgift till Kommunal baseras på din inkomst. Se vilken avgiftsnivå du hamnar i och vad du betalar varje månad.
Hur går jag med i Kommunals a-kassa?
Kommunals a-kassa och fackföreningen Kommunal är två olika organisationer. Genom att gå med i a-kassan skaffar du dig ekonomisk trygghet om du skulle bli arbetslös. Genom att också vara med i facket får du dubbel trygghet för hela arbetslivet.
När du ansöker om medlemskap i Kommunal kan du sedan gå vidare och ansöka om medlemskap även i a-kassan. Det är två olika organisationer och du måste göra två separata ansökningar. Så glöm inte att göra en ansökan även till a-kassan!
Hur tipsar jag någon jag känner om att gå med i Kommunal?
Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.
Har du frågor om ditt medlemskap?
När du behöver hjälp med ditt medlemskap, till exempel när det gäller medlemsavgift, längre sjukskrivning eller om du byter arbetsplats så kontaktar du Kommunals Medlemscenter.
Information in other languages
There is information available about Kommunal in a number of different languages. You can also apply to become a member via our English application form.
När vi är många kan vi göra mer. Du som redan är medlem är viktig för att vi ska fortsätta att växa och kunna göra skillnad på riktigt. När du värvar någon du känner får du ett presentkort på 200 kronor. Bra va?
Läs mer!