Ambulanssjukvårdare

Ambulanssjukvårdare arbetar med akutinsatser när någon blivit sjuk eller råkat ut för en olycka. Patienten undersöks och får behandling på plats och under färden till sjukhus.

I arbetet ingår även att transportera patienter mellan sjukhus eller andra vårdgivare. Ambulanssjukvårdaren arbetar i team med legitimerad sjuksköterska.

Utbildning

Det finns inga nationella regler för vad som krävs för att bli ambulanssjukvårdare. Undersköterskeutbildning från Vård- och omsorgsprogrammet och vidareutbildning i ambulanssjukvård är vanligt. Det finns även högskoleutbildning på två orter i Sverige. B-körkort krävs, och ofta även C eller C1-behörighet.

Proffs på båda stolarna

Regionen väljer inte sällan att sätta två sjuksköterskor i varje ambulans. Kommunal anser att en bättre fördelning av resurserna vore att använda ett team bestående av en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare. Med en specialistutbildad ambulanssjukvårdare i ena stolen har ambulansen fortfarande proffs på båda stolarna. Var och en med sin unika kompetens. Läs mer om hur Kommunal vill att ambulanser ska bemannas.

Vad gör Kommunal?

Läs mer om Kommunals arbete inom branschen hälso- och sjukvård.

Dela sidan