Foto: Plattform

Utbildning

Här hittar du allt du behöver veta om fackliga utbildningar. Ta del av Kommunals digitala utbildningar eller anmäl dig till en kurs.

Fackliga studier

Oavsett om du är medlem, förtroendevald eller funderar på att bli medlem så har vi något för dig. Här kan du få möjlighet att utveckla nya fackliga kunskaper eller fördjupa dig vidare inom ett område som intresserar dig.

Vi har utbildningar som du kan delta i digitalt eller på plats.

Som medlem i Kommunal kan du och dina arbetskamrater driva de frågor just ni vill förändra på arbetsplatsen. När vi är många som är aktiva får vi tillsammans större makt att påverka våra arbeten till det bättre.

Börja med en medlemsutbildning!

Under medlemsutbildningen får du lära dig om dina rättigheter, möjligheter och framför allt om hur du och dina arbetskamrater kan driva de frågor som är viktiga för er på er arbetsplats. Du lär dig om hur facket fungerar och om fackets roll i samhället.

Du kan gå en medlemsutbildning digitalt eller på plats. Kontakta din sektion för att få reda på när nästa utbildningstillfälle är.

Funderar du på att bli medlem?

Du som är nyfiken på medlemskap i Kommunal kan också gå en medlemsutbildning för att få mer information om vad det innebär. Hitta sektionen närmast dig eller ring 010-442 70 00 för att få hjälp.

Kompetenta och engagerade förtroendevalda är den viktigaste resursen för ett framgångsrikt Kommunal. Vi utvecklar ständigt nya möjligheter till utbildning och utveckling, för att skapa de bästa förutsättningarna för att du som förtroendevald ska lyckas i ditt uppdrag. 

Utbildningar för förtroendevalda

Den här typen av utbildningar arrangeras av din sektion. Kontakta din sektion för att få information om nästa utbildningstillfälle.

Digitala utbildningar

Här hittar du Kommunals digitala utbildningar – till för dig när du kan och vill. De vänder sig till dig som är medlem eller förtroendevald i Kommunal.

Medlemsresans logga i röd text mot ljusblå bakgrund.
Foto: Kommunal

Medlemsresan

Medlemsresan är en Youtube-serie i sju delar som beskriver resan från en potentiell medlem till en engagerad och nöjd medlem.

Filmerna fungerar som ett stöd till förtroendevalda som värvar nya medlemmar. Avsnitten är mellan tre och sju minuter långa.

Hjärnsmart bemötande
Foto: Kommunal

Hjärnsmart bemötande

Hur kan hjärnforskning hjälpa oss skapa bra möten mellan människor?

I denna föreläsningsserie vänder Kommunal sig till dig som förtroendevald. Föreläsningarna hålls av beteendevetaren och pedagogen Lena Skogholm.

Kommunal lär dig mer
Foto: Kommunal

Lär dig mer

Kommunals digitala medlemsutbildning är öppen för alla. Få koll på dina försäkringar, ditt kollektivavtal, medlemskap, vad som händer om du blir arbetslös, ditt inflytande, arbetsmiljö och den svenska modellen.

Varje del av utbildningen tar bara några minuter, men kan förändra ditt liv.

Materialet är under revidering.

Kvinna med svart tröja och ljusbrunt hår tittar in i kameran och ler. Bakgrunden är rosa.
Foto: Kommunal

Filmer på teckenspråk

I tre korta filmer får du lära dig om Kommunal och varför det är bra att vara medlem. Vi går också igenom vad en fackförening gör, vad den svenska modellen innebär och svarar på vanliga frågor om medlemskap, arbetsvillkor och kollektivavtal. 

Torbjörn och Jasmin tittar in i kameran och ler. Bakgrunden är gul med en röd graf och på bilden står texten "Fackta snackar inflation".
Foto: Kommunal

FACKTA snackar inflation

Jasmine och Torbjörn snackar inflation, ett begrepp som vi alla hör dagligen nu. Vad är innebär det egentligen, varför har vi inflation och hur påverkar den oss i vardagen? Här reder vi ut begreppen!

Avsnittet spelades in november 2022 och samtliga siffror var aktuella vid tiden för publicering.

Jasmine Berglund håller manuskort och tittar in i kameran.
Foto: Kommunal

FACKTA:s Lilla kongresskola

Få koll på allt om Kommunals kongress i den här filmserien i tre delar! Jasmine Berglund och hennes gäster går bland annat igenom hur personvalen går till, vad en motion är och hur beslut fattas under kongressen. 

Ledarskapsprogram för unga förtroendevalda

Är du max 35 år, förtroendevald och en stolt facklig ambassadör? Vill du utvecklas och ta nästa steg i Kommunal? Då är Kommunals ledarskapsprogram något för dig!

Gå en kurs via LO

För dig som medlem och förtroendevald i Kommunal så finns det även flera LO-gemensamma utbildningar som du kan gå.

Till LO:s kurser!

Utbildningar hos andra organisationer

Det finns en rad andra organisationer som har utbildningar som kan vara till nytta för dig som medlem eller förtroendevald. Läs mer under varje organisation. 

Suntarbetsliv är en ideell förening som drivs gemensamt av fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. På deras hemsida finns både utbildningar och digitala verktyg för dig som vill lära dig mer om eller engagera dig för en bättre arbetsmiljö.

Läs mer på Suntarbetslivs hemsida

Nordiska folkhögskolan i Genève startade 1931 och har sedan dess verkat för att ge redskap och kunskap till nordiska fackföreningar och folkrörelser för att de bättre ska kunna möta globaliseringens utmaningar, som rättvisa arbetsvillkor.

Skolan driver en årlig kurs som samlar deltagare från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Deltagarna får en unik möjlighet att träffa arbetsorganisationer från hela världen på the International Labor Organisation (ILO) konferens ILC i Genève.

Läs mer på Genèveskolans hemsida

Nordenskolan är en årlig facklig-politisk ledarutbildning om den nordiska modellen. Utbildningen genomförs i samverkan mellan ABF Norden och den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation SAMAK. 

Utbildningen riktar sig till ledare på regional och central nivå som är eller kan bli strategiskt placerade i sin organisation.

Läs mer på ABF:s hemsida

Dina rättigheter

Du har laglig rätt att vara ledig från jobbet för att delta i facklig utbildning. I vissa fall kan du dessutom få ekonomisk ersättning för studierna. Det har vi fått tack vare fackligt engagemang.

Om du är förtroendevald har du en utökad rätt till ledighet för fackliga studier. Vissa av dessa studier har du också rätt att genomföra på betald arbetstid.

Få mer information hos din sektion

Din sektion kan berätta mer om hur det funkar med rätt till ledighet från jobbet, ersättning och lön när du går en utbildning genom Kommunal. Du når alla sektioner genom att ringa 010-442 70 00.

Har du frågor?

Du når din sektion, avdelning och förbundskontor på telefon 010- 442 70 00. Om du har frågor om hur du till exempel anmäler dig till en utbildning så vänd dig först och främst till din sektion.

Hitta din sektion!

Dela sidan