Foto: Plattform

Utbildning

Här hittar du allt du behöver veta om fackliga utbildningar. Ta del av Kommunals digitala utbildningar eller anmäl dig till en kurs.

Fackliga studier

Oavsett om du är medlem, förtroendevald eller funderar på att bli medlem så har vi något för dig. Här kan du få möjlighet att utveckla nya fackliga kunskaper eller fördjupa dig vidare inom ett område som intresserar dig.

Vi har utbildningar som du kan delta i digitalt eller på plats.

För dig som är medlem eller vill bli medlem

Som medlem i Kommunal kan du och dina arbetskamrater driva de frågor just ni vill förändra på arbetsplatsen. När vi är många som är aktiva får vi tillsammans större makt att påverka våra arbeten till det bättre.

Börja med en medlemsutbildning!

Under medlemsutbildningen får du lära dig om dina rättigheter, möjligheter och framför allt om hur du och dina arbetskamrater kan driva de frågor som är viktiga för er på er arbetsplats. Du lär dig om hur facket fungerar och om fackets roll i samhället.

Du kan gå en medlemsutbildning digitalt eller på plats. Kontakta din sektion för att få reda på när nästa utbildningstillfälle är.

Funderar du på att bli medlem?

Du som är nyfiken på medlemskap i Kommunal kan också gå en medlemsutbildning för att få mer information om vad det innebär. Hitta sektionen närmast dig eller ring 010-442 70 00 för att få hjälp.

För dig som är förtroendevald

Kompetenta och engagerade förtroendevalda är den viktigaste resursen för ett framgångsrikt Kommunal. Vi utvecklar ständigt nya möjligheter till utbildning och utveckling, för att skapa de bästa förutsättningarna för att du som förtroendevald ska lyckas i ditt uppdrag. 

Utbildningar för förtroendevalda

Den här typen av utbildningar arrangeras av din sektion. Kontakta din sektion för att få information om nästa utbildningstillfälle.

Tre personer står på ett torg. Den ena personen håller upp en mobil som de alla tittar på. Solen är på väg att gå ner.
Foto: Kommunal

Digitala utbildningar

I vår kurskatalog kan du lära dig om allt från arbetsmiljö till kollektivavtal till hur du kan påverka på jobbet. Det finns också kurser för dig som vill ha tips när du söker nytt jobb eller blir arbetslös. 

Utbildningarna är korta och du kan gå dem i mobilen eller på datorn, när det passar dig.

Du som är medlem kan logga in via Mina sidor för att ta del av ännu fler kurser. 

Vinröd bakgrund med texten "FACKTA" och en glödlampa i ljusgult.
Foto: Kommunal

FACKTA

Vår youtubeserie FACKTA ger dig koll på aktuella ämnen!

Vad är inflation, hur förhandlas ditt kollektivavtal och hur kan vi använda hjärnforskning för att skapa bra möten? Det är några av frågorna du får svar på i seriens olika avsnitt.

Kvinna med svart tröja och ljusbrunt hår tittar in i kameran och ler. Bakgrunden är rosa.
Foto: Kommunal

Filmer på teckenspråk

I tre korta filmer får du lära dig om Kommunal och varför det är bra att vara medlem. Vi går också igenom vad en fackförening gör, vad den svenska modellen innebär och svarar på vanliga frågor om medlemskap, arbetsvillkor och kollektivavtal. 

Kommunals Ledarskapsprogram
Kommunals Ledarskapsprogram

Ledarskapsprogram för unga förtroendevalda

Är du max 35 år, förtroendevald och en stolt facklig ambassadör? Vill du utvecklas och ta nästa steg i Kommunal? Då är Kommunals ledarskapsprogram något för dig!

Gå en kurs via LO

För dig som medlem och förtroendevald i Kommunal så finns det även flera LO-gemensamma utbildningar som du kan gå.

Till LO:s kurser!

Utbildningar hos andra organisationer

Det finns en rad andra organisationer som har utbildningar som kan vara till nytta för dig som medlem eller förtroendevald. Läs mer under varje organisation. 

Suntarbetsliv

Suntarbetsliv är en ideell förening som drivs gemensamt av fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. På deras hemsida finns både utbildningar och digitala verktyg för dig som vill lära dig mer om eller engagera dig för en bättre arbetsmiljö.

Läs mer på Suntarbetslivs hemsida

Genèveskolan

Nordiska folkhögskolan i Genève startade 1931 och har sedan dess verkat för att ge redskap och kunskap till nordiska fackföreningar och folkrörelser för att de bättre ska kunna möta globaliseringens utmaningar, som rättvisa arbetsvillkor.

Skolan driver en årlig kurs som samlar deltagare från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Deltagarna får en unik möjlighet att träffa arbetsorganisationer från hela världen på the International Labor Organisation (ILO) konferens ILC i Genève.

Läs mer på Genèveskolans hemsida

Nordenskolan

Nordenskolan är en årlig facklig-politisk ledarutbildning om den nordiska modellen. Utbildningen genomförs i samverkan mellan ABF Norden och den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation SAMAK. 

Utbildningen riktar sig till ledare på regional och central nivå som är eller kan bli strategiskt placerade i sin organisation.

Läs mer på ABF:s hemsida

Dina rättigheter

Du har laglig rätt att vara ledig från jobbet för att delta i facklig utbildning. I vissa fall kan du dessutom få ekonomisk ersättning för studierna. Det har vi fått tack vare fackligt engagemang.

Om du är förtroendevald har du en utökad rätt till ledighet för fackliga studier. Vissa av dessa studier har du också rätt att genomföra på betald arbetstid.

Få mer information hos din sektion

Din sektion kan berätta mer om hur det funkar med rätt till ledighet från jobbet, ersättning och lön när du går en utbildning genom Kommunal. Du når alla sektioner genom att ringa 010-442 70 00.

Har du frågor?

Du når din sektion, avdelning och förbundskontor på telefon 010-442 70 00. Om du har frågor om hur du till exempel anmäler dig till en utbildning så vänd dig först och främst till din sektion.

Hitta din sektion!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar