Jobbar du som kock inom äldreomsorgen, sjukvården eller förskola/skola? Då är Kommunal fackförbundet för dig! Vi arbetar för att du ska få en bättre vardag på jobbet och finns här för att ge dig råd och stöd kring allt som rör ditt yrke.
Kockar och måltidspersonal jobbar i olika typer av kök inom äldreomsorgen, sjukvården eller förskola/skola, inom såväl kommuner och regioner som privata, ideella och kooperativa verksamheter.
Kommunal driver kockarnas frågor i förhandlingar med arbetsgivare, i samtal med politiker och i opinionen. Tryggare anställningar, bättre arbetsmiljö och rätt bemanning är några av de frågor vi driver för att förbättra kockarnas arbetssituation.
Läs mer om vilka förändringar vi arbetar för under rubrikerna nedan.
Anställningstrygghet
Måltidspersonal är en arbetsgrupp som ofta har otrygga anställningar och arbetar deltid.
Många verksamheter inom branschen bedrivs på entreprenad och är upphandlad av kommun och-/eller region. När en ny upphandling genomförs har inte personalen automatisk rätt att följa med till den nya entreprenören.
Arbetsmiljö
Utmaningar i branschen är ofta kopplade till den fysiska arbetsmiljön då arbetet innefattar tunga lyft, påfrestande arbetsställningar, arbete med maskiner samt höga temperaturer och ljudnivåer.
När bemanningen är bristfällig och tidspressen hög, är risken stor att personalen inte hinner med sina arbetsuppgifter, vilket ökar risken för olycksfall. Vanliga skador är kläm-, bränn- och skärskador, eller olyckor till följd av hala golv.
Utbildning och yrkesutveckling
Det finns inga formella krav på utbildning för att arbeta som måltidspersonal, däremot för kockar/kallskänkor.
För att arbeta som kock/kallskänka ska man ha genomfört en gymnasieutbildning på restaurang och livsmedelsprogrammet, eller motsvarande kurser inom vuxenutbildningen. Dessutom finns möjlighet att vidareutbilda sig på högskola till bland annat gastronom. Vuxenutbildningen skiljer sig över landet både till innehåll, kvalitet och längd.
Det ställs stora krav på all personal som arbetar i offentliga kök och kraven på kunskap har ökat, inte minst angående kunskapen om ergonomi, näringsriktig- samt specialkost och miljösmart livsmedelskonsumtion.
Vill du veta mer om vad Kommunal gör för yrkesgrupperna inom kök och restaurang? Kolla in vår branschsida.
Vilken lön ska du begära, vad ingår i lönen och hur kan du påverka den? Du som är medlem i Kommunal kan kontakta din sektion eller ringa Kommunal Direkt för att få råd och stöd.
Läs mer om lönerGlöm inte att du kan påverka din arbetsplats! Genom att bli skyddsombud eller arbetsplatsombud kan du vara med och göra skillnad för dig och dina kollegor.
Läs mer om vad det innebär att vara förtroendevald eller kontakta din sektion för att höra vad det finns för möjligheter där du bor.
Som medlem i Kommunal får du hjälp om problem uppstår med din arbetsgivare, om du behöver expertråd kring ditt yrke eller har frågor om ditt avtal. Kontakta din sektion eller Kommunal Direkt för rådgivning.
Bli medlem!Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.
Till formuläret!