Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Kock

Kocken Maria Wågensjö bakar i skolköket
Foto: Fotograf Mikael Dubois
Kockar arbetar i olika typer av kök, såsom tillagningskök, mottagningskök etc. inom förskolan, skolan, äldreomsorgen, sjukvården samt på olika typer av särskilda boenden. Arbetet innebär bland annat att förbereda och tillaga måltider, göra inköp samt kostplanera. Det är viktigt att ha kunskap om näringsbehov hos yngre och äldre, om råvaror, tillredning, allergier och sjukdomar som är relaterade till föda.

Arbetsgivaren är oftast en kommun, ett landsting eller företag som har avtal med kommuner eller landsting.

Utbildning

Gymnasieskolans Restaurang och livsmedelsprogram eller yrkeshögskola är vanligt.

Kommunal är facket för dig som är kock eller kokerska inom offentligt finansierad verksamhet.

Vad gör Kommunal?

Läs mer om Kommunals arbete inom branschen Kök och restaurang.