Visselblåsartjänst - anmäl missförhållanden inom Kommunal anonymt

Detta är en tjänst för att meddela allvarliga missförhållanden inom organisationen. Du kan anmäla anonymt, om du önskar.

Inom Kommunal är vi angelägna om att leva efter våra gemensamma riktlinjer och principer. Vi vill därför göra det möjligt att tidigt fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden inom vår verksamhet. 

Du som har problem på din arbetsplats ska inte anmäla detta via visselblåsarfunktionen, vänd dig till Kommunal Direkt: 010-442 70 00.

Meddelarskydd och visselblåsarlag - vad gäller egentligen?

Förhoppningen är att det alltid ska kännas naturligt att prata med närmsta chef direkt om man ser allvarliga saker som inte borde förekomma, men även om man vill vara anonym så vill vi göra det möjligt att påtala problem.

Oavsett om du är anställd eller förtroendevald, så ska du kunna uppmärksamma problem på ett sätt som känns tryggt och bra.

Alla anmälningar kommer att behandlas, men om de bedöms ligga utanför systemets syfte kommer de att avskrivas och handläggs inte enligt visselblåsarsystemets definierade process. Anmälningarna ska i första hand röra personer i beslutande ställning.

Så här går det till

Klistra in länken nedan i din webbläsare. Du kommer då till en annan webbplats från en extern leverantör. Där får du fylla i ett formulär med ett antal frågor. Du har också möjlighet att lämna din mailadress, då kan Kommunal ställa kompletterande frågor för en eventuell utredning. Kommunal ser inte mailadressen utan kommunicerar via ett mailformulär hos den externa leverantören.

Inkomna anmälningar hanteras av en intern förtroendegrupp. Ärenden om allvarliga missförhållanden som rör förbundsstyrelsen eller den centrala ledningen kommer att handläggas av externa oberoende utredare. Utredningen resulterar i en rekommendation till Kommunal för åtgärd eller vidare utredning.

OBS! För att garantera din anonymitet, rekommenderar vi dig att:
Använda en dator utanför Kommunals nätverk när du rapporterar, då webbtrafik från arbetsplatsen kan vara spårbar.

För att göra en anmälan, kopiera och klistra in länken nedan i din webbläsaren:

https://lantero.report/kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar