Jobbar du som barnskötare? Då är Kommunal fackförbundet för dig! Vi arbetar för att du ska få en bättre vardag på jobbet och finns här för att ge dig råd och stöd kring allt som rör ditt yrke.
Kommunal driver barnskötarnas frågor i förhandlingar med arbetsgivare, i samtal med politiker och i opinionen. Ökade personalresurser, trygga anställningar, krav på utbildning och bättre löneutveckling är några av de krav vi har för att förbättra barnskötares arbetssituation.
Vi kräver också att regeringen gör Skolverkets riktmärken för barngruppernas storlek till lag och att man inför lagstadgade krav på minimibemanning.
Läs mer om vilka förändringar Kommunal arbetar för under rubrikerna nedan.
Anställningstrygghet
Idag är 41 procent av barnskötarna visstidsanställda och över hälften av alla anställda arbetar deltid. Nära 20 procent av de som arbetar deltid, har inte erbjudits heltid av sin arbetsgivare eller hittat en heltidstjänst. Otrygga anställningar äventyrar inte bara den enskildes ekonomiska trygghet utan också kontinuiteten som är så viktig för verksamheten och inte minst för barnen. Flera kommuner har tagit politiska beslut om att endast anställa förskollärare på tillsvidareanställningar. Det har inneburit att barnskötares yrkesroll och anställningsvillkor åsidosatts.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön är tydligt eftersatt på landets förskolor. En stor andel av barnskötarna upplever arbetet som psykiskt ansträngande och läget har förvärrats sedan Kommunals första undersökning 2012.
I Kommunals senaste medlemsundersökning uppgav fler än var fjärde barnskötare att bemanningen i förskolan är så låg att det innebär risker för barnen minst en gång i veckan. Det här handlar inte om att personalen saknar tid och resurser till det lilla extra för barnen. Det handlar om oro över att inte kunna tillgodose grundläggande behov, som att få en blöja bytt i tid. Läget är oförsvarligt.
Förskolan tillsammans med skolan, toppar också antalet anmälda arbetssjukdomar kopplat till buller på arbetsplatsen (Arbetsmiljöverket, 2016). Höga buller och ljudnivåer, kan leda till sämre hälsa, till exempel hörselskador, ökad hjärtfrekvens och högre blodtryck.
Utbildning och yrkesutveckling
Idag får personal titeln barnskötare, trots att de saknar relevant utbildning. Andelen utbildade barnskötare i kommunerna varierar mellan 6 och 49 procent. Skillnaderna mellan förskolor inom en kommun kan vara ännu större. Det får konsekvenser för barnskötarnas många gånger otydliga uppdrag samt för likvärdighet och kvalitet.
Vill du veta mer om vad Kommunal gör för yrkesgrupperna inom förskola och skola? Kolla in vår branschsida.
Vilken lön ska du begära, vad ingår i lönen och hur kan du påverka den? Du som är medlem i Kommunal kan kontakta din sektion eller ringa Kommunal Direkt för att få råd och stöd.
Läs mer om lönerGlöm inte att du kan påverka din arbetsplats! Genom att bli skyddsombud eller arbetsplatsombud kan du vara med och göra skillnad för dig och dina kollegor.
Läs mer om vad det innebär att vara förtroendevald eller kontakta din sektion för att höra vad det finns för möjligheter där du bor.
Vi har samlat tips och verktyg som du och dina kollegor kan använda för att förändra på jobbet.
Som medlem i Kommunal får du hjälp om problem uppstår med din arbetsgivare, om du behöver expertråd kring ditt yrke eller har frågor om ditt avtal. Kontakta Kommunal Direkt eller din sektion för rådgivning.
Bli medlem!Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.
Till formuläret!