Lön

Få bättre koll på din lön och semester! Lön är pengarna vi ska leva på, och därför en av våra allra viktigaste frågor. Kommunal arbetar på många olika sätt för att du ska få så mycket och så hög lön som möjligt. Här har vi samlat alla goda råd, tips och fakta om lön som du kan tänkas behöva. Och behöver du personligt stöd, så finns vi här för dig.

Piktogram ljusblå femhundrasedlar mot röd bakgrund.
Foto: Kommunal

Hur sätts din lön, vad ingår i lönen och vad har du för vägar att påverka den? Våra experter hjälper dig att påverka din lön. Vi erbjuder stöd och verktyg när du ska förhandla lön och arbetsvillkor samt stöd inför utvecklings- och lönesamtal. Som medlem i Kommunal får du trygghet, yrkesutveckling och många bra medlemsförmåner.

Läs mer om vad ett medlemskap i Kommunal kan ge dig. 

Stöd för ditt lönesamtal

Öka dina möjligheter att få högre lön – ta vara på alla möjligheter ditt utvecklingssamtal och ditt lönesamtal kan ge. Snacka lön med kollegorna först, och ta hjälp av våra tips för ditt utvecklingssamtal och lönesamtal

Så sätts lönerna

Lönerna bestäms i förhandlingar om kollektivavtal mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer.

Så sätts lönerna inom Kommunals områden

Lönestatistik

Kommunalarbetaren har kartlagt medellöner för 25 av Kommunals yrken i kommuner, regioner och räddningstjänst. Använd verktyget Lönekollen och se om ditt yrke finns med.

Vanliga frågor om lön

Misstänker du att något är fel på din lön? Är det något du inte förstår på ditt lönebesked? Har du inte fått din lön? Börja med att kontakta personalansvarig hos din arbetsgivare eller med din chef. Om ni har ett arbetsplatsombud för Kommunal på din arbetsplats kan du prata med hen också. Kanske är det fler som har samma bekymmer? Då kan ni tillsammans ta tag i problemet direkt.

Du som är medlem i Kommunal kan även kontakta din sektion eller Kommunal Direkt för att få råd och stöd. Sektionen kan undersöka om du har gått miste om lönepengar du har rätt till. Om du fått fel lön kan sektionen hjälpa dig att få rätt lön.

Vilken lön ska jag ha? Vad är lägstalönen i mitt yrke? Vilken minimilön är det i mitt yrke? Här hittar du vanliga frågor om lön

Hur fungerar det med ersättning för övertidsarbete och obekväm arbetstidMer information om vad som reglerar detta

Och vad är det för skillnad på semesterlön och semesterersättningKommunal reder ut begreppen

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar