Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

You are here

Har jag rätt lön?

Olika situationer kan väcka funderingar kring vilken lön du ska ha. Kanske är det dags att löneförhandla på ditt nuvarande jobb? Eller så undrar du kanske om du är rätt lönesatt i ditt yrke?

Faktum är att lönen för ett visst yrke kan skifta beroende på om du är anställd av en kommun, ett landsting och en privat arbetsgivare. Ibland kan lönen till och med variera mellan olika arbetsplatser hos en och samma arbetsgivare. Det finns flera olika sätt att ta reda på vilken lön som är rätt för dig i just ditt yrke, på din ort och hos en specifik arbetsgivare.

Olika sätt att ta reda på rätt lön

Prata med dina arbetskamrater om vilken lön ni har. Ibland kan man få uppfattningen att det inte är tillåtet att diskutera sin lön med kollegorna på arbetsplatsen. Men det stämmer inte alls. Självklart får man prata om sin lön! Det gagnar alla att man har en öppenhet kring lönerna. Det kan också vara ett riktigt bra sätt att höja sin lön om man upplever att man är lågt lönesatt. Genom att man stämmer av lönen med arbetskamraterna och får en uppfattning om hur genomsnittslönen och högsta lönen ser ut på arbetsplatsen och hur lönerna sätts, kan man få argument för att höja sin egen lön om man är lågt lönesatt.

Sektionen kan ta fram löneuppgifter från arbetsplatsen. För att få fram så specifika löneuppgifter som möjligt, kan du som är medlem kontakta din sektion. Sektionen förhandlar lönerna i ditt geografiska område och har löneuppgifter om specifika arbetsgivare. De kan därför ge dig väldigt konkreta uppgifter om hur lönesättningen ser ut i ditt yrke, i en viss del av Sverige, på en viss arbetsplats.

Ta reda på om kollektivavtal finns på arbetsplatsen. Kollektivavtalet reglerar vilken lön man ska. Du kan kontrollera om arbetsgivaren har kollektivavtal genom att logga in på Mina sidor alternativt kontakta din sektion eller Kommunal Direkt för att få veta om kollektivavtal finns på arbetsplatsen, och vad kollektivavtalet säger om lönesättningen.

Generell vägledning om lönesättning kan man få från SCB (Statistiska centralbyrån) genom deras lönedatabas. Lönedatabasen ger en genomsnittslön för ditt yrke. Viktigt att tänka på är att löneuppgifterna ofta är från föregående år, samt att yrket kan vara grupperat med andra närliggande yrken, vilket kan påverka löneuppgifterna.

Vill du ha mer specifika uppgifter än så, kan du som nämnt kontakta din sektion. Du kan också kontakta Kommunal Direkt.