Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

You are here

Vad är storhelgstillägg?

Storhelgstillägg betalas ut på obekväm arbetstid under storhelg, det vill säga jul, nyår och liknande helger. Storhelgstillägget är högre än det vanliga tillägget under obekväm arbetstid.

Med obekväm arbetstid menas arbetstid vid till exempel kvällar, nätter och helger. Så kallat ob-tillägg är alltså ersättningen för obekväm arbetstid. Det är kollektivavtalet som visar vilken tid som räknas som obekväm samt vilken ersättning du får.

Ersättningen varierar mellan kollektivavtalen, men Kommunal strävar hela tiden efter att förhandla fram neutrala avtal. Med det menas att löner och ersättningar ska vara likvärdiga oavsett vem du arbetar hos, så länge det handlar om samma yrke.

Hos en arbetsgivare som inte tecknat kollektivavtal så finns inga garantier på att ersättning betalas ut. Ibland kan ersättningen redan vara medräknad i din månadslön.

För att få veta mer vad som gäller för dig så kan du kontakta din lokala sektion eller höra av dig till Kommunal Direkt via e-post direkt@kommunal.se eller telefon 010-442 70 00 (öppet vardagar kl 8-18).

Du kan också logga in på Mina sidor för att se uppgifter om ditt kollektivavtal.

Här kan du läsa vilka dagar som räknas som storhelg.

Vanliga sökningar till det här svaret: storhelgsersättning.