Tips inför lönesamtalet

Dags för ditt årliga lönesamtal? Med Kommunals checklista kommer du förberedd och får större chans att påverka din nya lön.

Illustration som föreställer pratbubblor.
Foto: Kommunal

Kolla kollektivavtalet, löneavtalet och lönekriterierna

Börja med att kolla om det finns kollektivavtal och löneavtal där du jobbar. Hör med ditt arbetsplatsombud vad som gäller. Kom ihåg att lön är mer än bara pengarna in på kontot varje månad. I kollektivavtalet kan du se vad som gäller för semester, tjänstepension, försäkringar och liknande. Om det inte finns något arbetsplatsombud hos er, eller om det inte finns något kollektivavtal, kan du prata med oss på Kommunal. Vi guidar dig rätt.

Kolla även upp vilka lönekriterier som finns i ditt kollektivavtal och på din arbetsplats. De kan vara en del av kollektivavtalet eller finnas i ett separat dokument.

Prata med kollegorna och facket

Ett bra sätt att ta reda på var lönenivån ligger där just du jobbar är att prata med kollegorna. Då kan du också få tips inför lönesamtalet. Du kan även prata med ditt arbetsplatsombud.

Skriv ner vad du har gjort under året

Förbered dig genom att skriva ner vad du har åstadkommit under året. Har du haft ett medarbetarsamtal - även kallat utvecklingssamtal - det senaste året? Vad kom du och chefen fram till på det samtalet?

Förhoppningsvis har du en individuell utvecklingsplan där du och chefen har formulerat vilka mål du behöver nå upp till för att få löneutveckling. I så fall kan du använda den som underlag på lönesamtalet. Om du inte har en utvecklingsplan än är det en sak att ta upp på nästa utvecklingssamtal.

Om du till exempel gått en utbildning eller fått nya arbetsuppgifter under året kan det vara läge för ett nytt lönesamtal. Kommunal kan stötta dig i detta. Tänk på att alla kompetenser inte behöver finnas på papper. Även om du inte har gått en formell utbildning kanske du har skaffat dig samma erfarenhet på andra sätt genom jobbet? Bolla med oss på Kommunal om du känner dig osäker på vad du ska lyfta fram.

Validering - en möjlig väg till högre lön

Yrkesvalidering är en strukturerad process för att få din faktiska kompetens dokumenterad och formellt erkänd.  Det är värdefullt för både dig och din arbetsgivare. Du får möjlighet att få dina kunskaper och färdigheter dokumenterade samtidigt som du får nya arbetsmöjligheter och karriärvägar på jobbet. Det kan också leda till högre lön och fler jobbmöjligheter.  Har du blivit validerad det senaste året? Ta upp det på lönesamtalet.¨

Träna inför samtalet

Gå gärna i förväg igenom vad du vill få sagt på lönesamtalet. Till exempel med en vän eller en kollega och be om deras synpunkter.

Uppföljning

Vad händer efter lönesamtalet? Oavsett hur det har gått är det alltid bra att ta några minuter efter mötet och känna efter. Fick du säga det du ville? Lyssnade chefen? Att följa upp är bra både för att utvärdera och för att ta med sig erfarenheter till nästa lönesamtal.

Om du är osäker på i fall din nya lön sattes på rätt sätt kan du prata med oss på Kommunal. Vi hjälper dig att ta reda på om allt har gått rätt till. Arbetsgivaren sätter din slutliga lön, men om du märker att lönen har stått still länge bör en handlingsplan tas fram. Kontakta ditt arbetsplatsombud eller din sektion för att få hjälp med detta.

Om du inte är nöjd med lönen - byt jobb!

Ja, ibland kan det faktiskt vara värt att kolla på alternativ till din nuvarande arbetsplats. Det är oftast ett väldigt effektivt sätt att få upp lönen. Kom ihåg att lämna löneanspråk när du söker nytt jobb. Att berätta hur mycket du vill ha i lön har visat sig öka chanserna betydligt för att få upp lönen. Nöj dig inte bara med chefens besked – sätt en egen ribba som är i linje med lönerna inom ditt yrke.

Fler lönetips från Kommunal

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna som medlemmar hör av sig om till Kommunal Direkt. Vad är egentligen en rimlig lön? Hur blir du bättre på att löneförhandla? Svaret på de frågorna - och en hel del annat - får du i den här videon.

Fråga Kommunal Direkt | Nu snackar vi lön!
Fråga Kommunal Direkt | Nu snackar vi lön!

Kommunal hjälper dig

Ta kontakt med rådgivarna på Kommunal Direkt om du undrar något. Du kan även prata med din sektion eller ditt arbetsplatsombud.

Kontaktuppgifter

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar