Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Städare

Städare och lokalvårdare är ett yrke som har stor betydelse för många människor. De som städar på sjukhus har till exempel en viktig roll i patientsäkerhetsarbetet genom att förhindra smittspridning. Städare/lokalvårdare har många olika arbetsuppgifter, till exempel att moppa golv och trappor, dammsuga, svabba golv, torka av ytor och städa toaletter.

Utbildning

Städare behöver utbildning av arbetsgivaren om hur städredskap och kemikalier ska användas. Felaktiga rörelser kan ge belastningsskador. Rengöringsmedel kan ge allergier och hudbesvär. Du ska inte bli sjuk av jobbet!

Med rätt utbildning och bra arbetsmiljö är städare ett omväxlande yrke som har stor betydelse för många människor. Städare på sjukhus har till exempel en viktig roll i patientsäkerhetsarbetet. 

Kommunal är facket för dig som är städare eller lokalvårdare inom kommuner, landsting, företag som har uppdrag i skattefinansierad verksamhet, stiftelser, hushållsnära tjänster, kooperativ och församlingar.

Bli medlem nu! Då får du hjälp om du har problem på jobbet. Tillsammans gör vi ditt jobb bättre.
 

Vad gör Kommunal?

Läs mer om Kommunals arbete inom branschen Teknik, fastighet och underhåll, Trafik, Hälso- och sjukvård, TrossamfundFörskola och skola respektive branschen Äldreomsorg.

Städning i andras hem

Städare kan också arbeta i privata hem med hushållsnära tjänster (”RUT”).
Se hushållsarbetare/hemservice.