Studerandemedlemskap

Stipendier, utbildningar och rådgivning kring lön och arbetsvillkor. Med Kommunals studerandemedlemskap får du möjlighet att utvecklas och ta del av expertråd kring allt som rör ditt framtida yrke eller extrajobb. Välkommen till Kommunal - för ett ännu bättre studentliv och arbetsliv!

Studerandemedlem i Kommunal på 40 sekunder
Studerandemedlem i Kommunal på 40 sekunder

Som studerandemedlem kan du välja mellan gratis medlemskap eller fullständigt medlemskap. I gratis medlemskap ingår inga medlemsförsäkringar, medan fullständigt medlemskap ger dig ett av marknadens bästa försäkringspaket.

Vad ingår i ett gratis studerandemedlemskap?

 • Medlemsutbildningar med möjlighet till studiestipendium

  Gå en medlemsutbildning och lär dig allt om varför det är viktigt att vara med i facket, den svenska modellen, kollektivavtal, att söka jobb och bli anställd, arbetsmiljö, schyssta villkor på jobbet och mycket mer. Dessutom kan du, i samband med att du går en medlemsutbildning, få ett skattefritt studiestipendium på 1000 kr. 

 • Stipendium för studieresor utomlands

  Som medlem kan du söka pengar från Gunnar Hallströms stipendiefond för att bekosta studieresor med syfte att lära dig mer om språk, offentlig sektor eller fackligt arbete.

 • Rådgivning om dina arbetsvillkor

  Vi kan ditt yrke och alla regler och villkor som gäller för dig i din framtida bransch. Vi hjälper dig att navigera bland frågor om vad som gäller för sommarjobb, semester, lön, ob-tillägg, semesterersättning och arbetstider. Vi kan även ge dig råd kring vad du bör tänka på innan du skriver på ett anställningsavtal. Du får koll på vad som gäller på jobbet helt enkelt! Kontakta våra erfarna och duktiga rådgivare på Kommunal Direkt eller skriv till oss på sociala medier.

 • Snacka lön

  Vill du ha tips inför ditt första samtal om lönen? Bolla med en av våra rådgivare om lönen är rätt, ta reda på vad du kan förvänta dig och få hjälp i alla de frågor som handlar om din lön, löneutveckling och olika löneersättningar.  Läs mer om lön.

 • En populär medlemstidning

  Kommunalarbetaren är din egen medlemstidning, fullspäckad med senaste nytt, inspiration och tips. Håll koll på arbetslivet och nyheter som påverkar ditt framtida yrke. Den finns både som papperstidning och i digitala kanaler och dimper ner i din brevlåda nio gånger om året. 

 • Spara pengar

  Du kan spara pengar genom att du som medlem får en mängd olika erbjudanden och rabatter på allt från resor och träning till glasögon och upplevelser. Som medlem får du tillgång till alla medlemsförmåner på LO Mervärde.

Frågor och svar

Varför ska jag bli medlem i Kommunal?

Kommunal är Sveriges största fackförbund inom välfärdssektorn. Vi är fler än en halv miljon medlemmar som arbetar inom många olika yrken i kommuner, regioner och privat sektor. 

Den fackliga idén bygger på att man kan uppnå mer tillsammans än var och en för sig. Och eftersom vi är så stora förhandlar vi fram bättre arbetsvillkor i våra branscher, förbättrar arbetsmiljön på arbetsplatser och förhandlar fram schyssta rabatter och erbjudanden till dig som medlem. Vi påverkar också politiker och beslutsfattare i frågor som rör oss, som ger mer resurser i välfärden och mer jämställda löner och villkor. 

Kommunal arbetar för att göra varje jobb och varje arbetsplats bättre. Anställningarna ska vara trygga, arbetsmiljön ska vara god, lönen ska vara rätt och alla ska ha möjlighet till yrkesutveckling. Att många är med i Kommunal gör att vi kan vara med och påverka utvecklingen. Schyssta villkor på arbetsmarknaden ger högre kvalitet i välfärden och är därför en smart affär för alla!

Som medlem i Kommunal kan du lätt skaffa dig koll på reglerna för till exempel ditt schema eller din semester. Du kan engagera dig fackligt i små och stora frågor och vara med och påverka på riktigt. 

Är studerandemedlemskapet gratis?

Som studerandemedlem kan du välja mellan gratis medlemskap eller fullständigt medlemskap. I gratis medlemskap ingår inga medlemsförsäkringar, medan ett fullständigt medlemskap ger dig ett av marknadens bästa försäkringspaket.

Ett gratis studerandemedlemskap är tidsbegränsat och gäller enbart under din studietid. När du avslutar dina studier så kommer ditt medlemskap automatiskt att avslutas efter ett par månader, om du inte väljer att bli betalande medlem. 

Som studerandemedlem med gratis medlemskap förbinder du dig inte betala något när du avslutar dina studier.

Vem kan ansöka om studerandemedlemskap?

Studerandemedlemskapet vänder sig till dig som studerar på minst 50% till ett yrke inom Kommunals avtalsområden. Du kan studera på gymnasiet eller en vuxenutbildning. 

Studerandemedlemskapet är till för personer som studerar på exempelvis:

 • Gymnasiet (barn- och fritidsprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet eller naturbruksprogrammet)
 • Komvux
 • Folkhögskola
 • SFI- med utbildning i samma program, exempel SFI +barnskötare eller SFI +undersköterska
 • Utbildningar som ingår i omställningsavtalet
 • Arbetsmarknadsutbildningar som t ex Arbetsförmedlingen anordnar för exempelvis lokalvårdare
 • Arbetsgivare som står för utbildningen, t ex bussförare

Här kan du se en lista över vilka yrken vi organiserar. Du kan också läsa mer om vilka branscher vi arbetar med.

Är du osäker på om Kommunal är rätt fackförbund för dig? Kontakta Medlemscenter eller Kommunal Direkt så hjälper vi dig.

Kan jag ha en anställning och vara studerandemedlem?

Ja, det är möjligt att ha en anställning och studera samtidigt. Studierna måste vara på minst 50%.

Förbinder jag mig att betala något?

Som gratis studerandemedlem förbinder du dig inte till att bli betalande medlem efter studietidens slut. Studerandemedlemskapet kommer automatiskt att avslutas några månader efter avslutade studier.

Ingår hemförsäkring i studerandemedlemskapet?

I det kostnadsfria studerandemedlemskapet ingår inga försäkringar. Om du går från ett vanligt medlemskap till ett gratis studerandemedlemskap behöver du se över din hemförsäkring och andra försäkringar. 

Kan jag värva en klasskamrat och få presentkort?

Värva en kollega-kampanjen gäller inte för studerandemedlemmar som värvar en kompis, kollega eller klasskamrat.

Jag är redan medlem, kan jag ändra medlemsform till studerande?

Ja, om du studerar till ett Kommunal-yrke på minst 50 % kan du byta från ett vanligt medlemskap till ett studerandemedlemskap. OBS! Inga försäkringar ingår i ett gratis studerandemedlemskap.

När du avslutar dina studier så kommer ditt studerandemedlemskap automatiskt att avslutas efter ett par månader. Studerandemedlemskapet är tidsbegränsat och gäller enbart under din studietid. 

Hur gör jag för att ändra mitt medlemskap till ett kostnadsfritt studerandemedlemskap?

Ansökan ska vara skriftlig. Skicka ett mail till medlem@kommunal.se och meddela att du vill ändra ditt medlemskap. 

Vi behöver följande information: 

 • Skola 
 • Program 
 • Examensdatum 
 • Hur mycket du studerar 
 • Anställningsinformation om du arbetar inom Kommunals verksamhetsområde så att vi kan hålla dig uppdaterad med information som rör just dig och ditt yrke.
Kan jag vara studerande och fortsätta vara betalande medlem för att få ha kvar mina försäkringar?

Ja, du kan fortsätta att vara ordinarie, betalande medlem, Då har du kvar dina försäkringar.

Finns det någon åldersgräns för att bli studerandemedlem?

Studerandemedlemskapet är åldersneutralt. Det spelar alltså ingen roll hur gammal du är, så länge du studerar på minst 50% till ett yrke inom Kommunals avtalsområden.

Information in English

Information about the student membership is also available in English.

Click here to visit our English page.

Har du frågor?

Kontakta våra erfarna och duktiga rådgivare på Kommunal Direkt. Du får snabbt svar på dina funderingar och de hjälper dig och ger tips och råd på vägen.

Ring 010-442 70 00 eller skriv till oss på sociala medier. Du som är medlem kan även kontakta din sektion.

Mina sidor

Du som är medlem kan logga in på Mina sidor med ditt BankId. Där hittar du schyssta förmåner och exklusiva medlemstjänster.

Logga in på Mina sidor

Information in English

Information about the student membership is also available in English.

Click here to visit our English page.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar