Nöjda skånska avtalsdelegater pustar ut


De skånska avtalsdelegaterna har precis pustat ut. Just nu håller de som bäst på att smälta hela erfarenheten och ord som spännande, lärorikt, intensivt och skrämmande susar runt i rummet.

"Skrämmande för att det är ett så stort och ansvarsfullt uppdrag", säger Emmy Hardenstedt.

Avtalsdelagater Skåne 2020
Emmy Hardenstedt, Camilla Sigvardsson och Madeleine Lindholm är avtalsdelegater från Skåne i avtalet mellan Kommunal och SKR/Sobona
Foto: Monica Brundin Danielsson

På behörigt avstånd från varandra summerar Emmy Hardenstedt, Camilla Sigvardsson och Madeleine Lindholm uppdraget som avtalsdelegat i förhandlingarna mellan Kommunal och SKR/Sobona. Avtalet presenterades för medlemmarna den 2 november och har omnämnts som ett jäkla bra avtal. Det är därför som Madeleine, Emmy och Camilla ger avtalet nio på en tiogradig skala. För helt nöjd ska aldrig en Kommunalare vara.

Man är inte Kommunalare om man inte vill mer. Jag hade velat ha in ökad anställningstrygghet för att vara helt nöjd, säger Madeleine och får medhåll av Camilla.

    Anställningstrygghet är en central fråga för Kommunals medlemmar och Madeleine hade helst sätt att det bara fanns en form för anställning – tillsvidareanställning – det som i dagligt tal kallas fast jobb.

    Annars är de väldigt nöjda. Mest nöjda är de med att anställningstryggheten ändå stärkts i det nya kollektivavtalet och att arbetstidsmåttet för dem som jobbar natt sänkts. Och visst var engångsbeloppet viktigt, enas de om.

    I förhandlingarna mellan Kommunal och SKR/Sobona deltog 30 avtalsdelegater från hela Sverige. Meningen var att samtliga skulle samlas i Stockholm för att finnas nära till hands men pandemin satte stopp. I stället satt var och en hemma hos sig, uppkopplade digitalt.

    - Att teckna ett kollektivavtal är ett gigantiskt teamwork som startar med medlemmen, säger Madeleine.

    Gången är sån att medlemmar för ett år sen fick lämna in avtalsförslag. Önskningar helt enkelt, om vad de ville ha in i det kommande kollektivavtalet. Avtalskonferenser på avdelningsnivå gjorde en första prioritering av förslagen och avtalsdelegaterna en andra innan förslagen skickades till förbundsstyrelsen som sa sitt innan förhandlarna skapade ett avtalsförslag att presentera för arbetsgivarens parter.

    - Vi hade så enormt mycket kompetens i gruppen och jag har lärt mig om hur mycket jobb det ligger bakom innan det blir ett avtal, säger Camilla.

    I förhandlingarna är det avtalsdelegaternas uppgift att komma med input på de förslag och som läggs på bordet. Det här är arbetsgivarens nya bud. Vad tycker ni? Ofta snabba ryck som krävde total tillgänglighet. Som mest var de vakna 36 timmar i sträck.

    Då gäller det att sysselsätta sig för att orka.

    - Jag målade en tavla och åt popcorn, berättar Emmy.

    - Jag pysslade med julklappsdekorationer, avslöjar Madeleine.

    - Jag sprang, gjorde yoga och käkade godis, säger Camilla.

    Så här en dryg vecka efter avslutade förhandlingar känner de både tomhet och tacksamhet. Tomt för att den intensiva förhandlingsperioden är över och tacksamhet över allt de lärt sig.

    - Jag har kommit till insikt om att var och en kan göra skillnad. Varje enskild medlem tillsammans med andra skapar en enorm styrka. Att det faktiskt är sant, så som vi säger att det är och att vi inte ska underskatta styrkan av att vara många. Jag har fått kvitto på allt det. På att det verkligen fungerar, säger Madeleine.

    Dela sidan

    Kontakta Kommunal

    Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

    010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar