Bra saker att tänka på under sommaren

Äntligen sommar! Oavsett om du är ledig eller jobbar under sommarmånaderna finns det några saker som kan vara bra att hålla koll på.

En kvinna och ett barn badar från en brygga. Bredvid står en röd bod och två cyklar.
Foto: Pernille Tofte

Du får hjälp av Kommunal hela sommaren

Allmänna fackliga frågor 

Har du frågor om anställningsvillkor, regler på arbetsplatsen, försäkringar eller annat? Kontakta Kommunal Direkt (010-442 70 00), som har öppet på vardagar. Du kan alltid mejla direkt@kommunal.se

Tänk på att telefontiderna på sommaren kan vara begränsade.

Kontaktuppgifter och telefontider Kommunal Direkt

Frågor som rör ditt medlemskap 

Har du frågor om ditt medlemskap? Till exempel om din medlemsavgift, längre sjukskrivning eller om du byter arbetsplats. Kontakta Kommunals medlemscenter på telefon 010-442 70 00 (knappval 3). 

Kontaktuppgifter och telefontider Kommunals medlemscenter

Om a-kassan

Kommunals a-kassa är en egen organisation, helt fristående från fackföreningen Kommunal. På a-kassans webbsida hittar du a-kassans kontaktuppgifter och öppettider: 

Kommunals-kassa

Varmt på jobbet?

Det finns regler om hur kallt eller varmt det får vara på arbetsplatser inomhus. Arbetsgivaren är skyldig följa reglerna. 

Hur varmt får det vara på jobbet?

För dig som sommarjobbar

Sommarjobbet är ett perfekt tillfälle att skaffa nya erfarenheter och kontakter. Här kommer en checklista för att pricka av allt det praktiska.

Det här gäller kring  lön, avtal och semester för sommarjobbare

Timmis, vik eller säsongare

Kommunal hjälper dig som har en tidsbegränsad anställning som timanställd, vikarie eller säsongsarbetare att få koll på ditt anställningsavtal, lönespecen och vägen till fast jobb.

Trygghet och koll för dig som ännu inte har fast jobb

Semester

Det är ditt kollektivavtal som anger hur många semesterdagar du har och finns det inget avtal så är det semesterlagens regler som gäller.

Semester - vad är det som gäller för mig?

Trampolin söker jobb åt dig - så kan du göra annat i sommar

Gör jobbsöket enklare! Jobbsökarverktyget Trampolin skapar automatiskt ditt CV och lägger ut det på alla populära jobbsökarsajter. Man skulle kunna säga att Trampolin söker jobb åt dig – så att du kan ägna dig åt annat.

Medlemstjänsten Trampolin

Få koll på kollektivavtal

Ska du börja ett nytt jobb till hösten, eller funderar du på om ditt sommarjobb har kollektivavtal? Med Kommunals tjänst Kollkollen kan du kolla om en arbetsgivare har kollektivavtal med Kommunal. Det är särskilt bra att veta när du ska söka jobb. 

Kollkollen - sök arbetsgivare som har kollektivavtal

Förbättrat försäkringsskydd för våld i nära relationer

Semestertider - när många tillbringar extra mycket tid med sin partner - kan innebära en ökning av våld i nära relationer. Som medlem i Kommunal har du tillgång till Folksams hemförsäkring. Den täcker även ersättning för akuta merkostnader som uppstår när du behöver lämna ditt hem för att undkomma våld. Försäkringen ersätter utgifter för resa till kvinnojour eller annat akut boende, samt mat, telefonkort och hygienartiklar.

Folksam om hemförsäkring med förbättrat stöd för våld i nära relationer

Gå en digital utbildning

Regnigt ute? Eller är du bara trött på att ligga i hängmattan? Med Kommunals digitala utbildningar får du mer koll, mer trygghet och mer utveckling. Varje del av utbildningen tar bara några få minuter, men kan förändra ditt liv.

Kommunals digitala utbildningar

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar