Checklista inför sommarjobbet

Äntligen sommar! Sommarjobbet är ett perfekt tillfälle att skaffa nya erfarenheter och kontakter. Här kommer en checklista för att pricka av allt det praktiska. Till exempel när det gäller lön, avtal och semester.

Stadsvy sommartid
Allt klart? Kolla vår checklista först
Foto: Colourbox

Anställningsbevis

Ibland går det fort i svängarna, och kanske dyker ett sommarjobb upp från en dag till en annan. Se bara till att skriva på anställningsbeviset (kontraktet) innan du börjar jobba. Där står vilka arbetsuppgifter, arbetstider och vilken lön du och chefen har kommit överens om. Att ha allt nerskrivet är skönt för båda parter. Då undviker ni att det blir några missförstånd kring vad som har sagts.

Har chefen inget färdigt förslag - använd LO:s checklista

Vikarie, sommarjobb, säsongsanställd?

Kolla upp vilken anställningsform du kommer att ha. Det bestämmer till viss del vilka regler och villkor som gäller för din anställning. Till exempel när det gäller uppsägningstid, möjlighet till fast anställning och ledighet.

Kollektivavtal

Har din arbetsgivare kollektivavtal? I så fall kan du vara säker på att lön, arbetstider och andra villkor sköts på ett schysst sätt. Ta hjälp av vår tjänst Kollkollen för att ta reda på om det finns kollektivavtal där du ska jobba.

Lönebesked

Varje månad ska du få ett lönebesked. Här kan du kolla att allt stämmer med lönen, och att du får rätt semester-, ob- och övertidsersättning. Om du inte får något lönebesked kan det vara ett tecken på att du jobbar svart utan att veta om det. Prata därför med din chef om du inte får något lönebesked.

Försäkringar

Ibland är olyckan framme. Därför är det bra att kolla upp vad som gäller kring försäkringar innan du börjar jobba. Om det finns kollektivavtal är du automatiskt försäkrad. Annars kan du fråga din chef om vilka försäkringar som finns. Det bör finnas försäkring vid sjukdom, arbetsskada, dödsfall och inbetalning av premier till din framtida tjänstepension.

Provjobba aldrig gratis

Ibland vill arbetsgivaren att du ska prova på jobbet utan lön innan du får anställning. I det läget ska du säga nej. Du behöver aldrig gå med på att jobba gratis. Se till att du får betalt även för de timmar som du provjobbar.

Våga visa vad du kan och vill!

Det är förstås viktigt att vara ödmjuk på ett nytt jobb, men våga också visa vad du kan och vill. Vem vet vad ett sommarjobb kan leda till längre fram om du gör bra ifrån dig?

Lycka till!

Kategorier

Dela sidan