AI-genererad bild som föreställer personer i kostym med budskapet "Fler otrygga jobb!".
Foto: AI-gen

Låt inte Vårdföretagarna bestämma!

Kommunal kräver högre löner och bättre arbetsvillkor. Vårdföretagarna vill i stället se försämringar och ta bort lägstalönerna, sänka OB-ersättningen och minska tryggheten för de anställda. Det kan vi aldrig acceptera. Gå med i Kommunal - vi är starkare tillsammans!

Bli medlem

Tillsammans stoppar vi Vårdföretagarnas sjuka krav

Just nu pågår förhandlingar mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna om ett nytt kollektivavtal för dig som jobbar inom privat vård, omsorg och behandling. Kollektivavtalet går ut 31 maj.

I en tid där det är tufft ekonomiskt för många kräver Kommunal högre löner och bättre villkor - men Vårdföretagarna vill ha försämringar. Nu behöver vi tillsammans stå upp mot Vårdföretagarnas orimliga krav.

Gå med i Kommunal

Kommunal kämpar för att du ska få schysstare villkor på jobbet. Ju fler vi är, desto mer kan vi påverka. Bli medlem redan i dag - tillsammans gör vi skillnad!

Kommunal vill

  • Att du ska ha en lön som går att leva på
  • Höjda löner för alla
  • Hållbara arbetstider

Vårdföretagarna vill

  • Ta bort lägstalöner
  • Sänka OB-ersättningen
  • Försämra tryggheten för anställda

Läs mer om Kommunals krav mot Vårdföretagarna i förhandlingarna för bransch E (privat vård och omsorg) och bransch F (äldreomsorg).

Det här kan du göra

Det är viktigt att vi är många som sprider ordet för att synliggöra Vårdföretagarnas orimliga krav. Kommunal har tagit fram en kampanj med material som du kan använda.

Visa ditt stöd och sprid ordet

Flyern kan du skriva ut och ge till kollegorna eller sätta upp på din arbetsplats. Nedan finns också en zipfil med korta filmer att ladda ner och sprida vidare i dina sociala kanaler.

Vårdföretagarna vill göra drastiska försämringar i medlemmarnas villkor och ersättningar.

Malin Ragnegård, ordförande Kommunal

- Det här kommer bli en tuff match. Vårdföretagarna vill göra drastiska försämringar i medlemmarnas villkor och ersättningar. Det är uppseendeväckande i en tid då många redan kämpar väldigt hårt med sina kostnader och också med att räcka till i de här branscherna där förutsättningarna är så dåliga. Ingen ska bli fattig av att arbeta i välfärden, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.  

Läs mer om Kommunals yrkanden i avtalsrörelsen och om kampanjen nedan.  

Bli medlem i Kommunal! Vill du veta mer om vad det innebär, kan du läsa om alla förmåner som ingår i medlemskapet här.

Frågor och svar

Vad är det här för kampanj?

Syftet med kampanjen är att visa varför facket finns och varför det är så viktigt att anställda inom vård och omsorg är medlemmar i Kommunal. Kampanjen synliggör vår motparts agenda på tydligast tänkbara sätt. Genom att vända på perspektiven, där vårdbolagen går ut på gatorna och demonstrerar för sin vision om sänkta löner och sämre anställningstrygghet, vill vi på ett lekfullt sätt illustrera varför fackföreningsrörelsen verkligen behövs.

Frågan är om Vårdföretagarnas agenda tål dagens ljus? Vi tror att de allra flesta svenskar uppfattar Vårdföretagarnas krav som verklighetsfrånvända. När vi lyfter ut frågorna från de slutna förhandlingsrummen tror vi att det blir väldigt tydligt för anställda i vården, omsorgen och den breda allmänheten varför Kommunals röst är så viktig i avtalsrörelsen. 

Kampanjen pågår under maj 2025 för att synliggöra de orimliga krav Vårdföretagarna ställer i avtalsrörelsen och uppmuntra fler att bli medlemmar i Kommunal. Kampanjen visas på platser för utomhusannonser runt om i Sverige och i sociala medier. 

Vad är Vårdföretagarna?

Almega Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi som till exempel Ambea, Humana, Vardaga och Förenade Care.

Vad är Kommunal?

Kommunal är ett fackförbund med en halv miljon medlemmar, bland annat inom vården, skolan och omsorgen. Tillsammans försöker vi förbättra våra jobb genom trygga anställningar, bra löner och arbetsmiljöer. Ju fler medlemmar vi är desto större muskler har vi för att sätta press på arbetsgivarna och få bättre löner och villkor.  Läs mer här.

Vad är en avtalsrörelse?

En avtalsrörelse är en period av förhandlingar om nya kollektivavtal. Det är fackförbunden och arbetsgivarnas organisationer som förhandlar fram de löner och arbetsvillkor som ska gälla på olika arbetsplatser. 

Vilka krav driver Kommunal i avtalsrörelsen?

Kommunal har många krav som vi driver mot arbetsgivarna för att förbättra lönerna, arbetsvillkoren och arbetsmiljön för medlemmarna. Vilka de är skiljer sig åt på varje avtalsområde. I förhandlingarna med Vårdföretagarna kräver Kommunal bland annat garanterade löneökningar för alla anställda och särskilt de som har lägst lön. Vi vill också ha en extra satsning på ob-ersättningen, extra ersättning för delade turer och regler för hur kort ett arbetspass får vara. 

Vad ställer Vårdföretagarna för krav i avtalsrörelsen?

Vårdföretagarna vill kunna sluta höja lägstalönerna för att kunna anställa billigare. Resultatet skulle bli att ännu fler tjänar ännu mindre. Vårdföretagarna vill heller inte möta Kommunals krav om att den som arbetar deltid ska ha lika hög övertidsersättning som den som arbetar heltid. Likaså vill Vårdföretagarna kunna sluta dokumentera de anställdas utvecklings- och lönesamtal, och få igenom en rad andra förslag som vi i Kommunal anser skulle försämra för dig och dina kollegor på jobbet.

Var kommer bilderna ifrån?

Bilderna är AI-genererade. Personerna och demonstrationstågen på bilderna är fiktiva.  

Hur kan jag stötta kampanjen?

Vi behöver vara många som synliggör Vårdföretagarnas orimliga krav! Dela gärna kampanjfilmerna i sociala medier, och gå med i Kommunals påverkansnätverk så får du info om hur du kan delta i fler aktiviteter för att stötta Kommunals arbete för bättre löner och villkor i välfärden.

Varför säger ni att Vårdföretagarna vill ha fler otrygga jobb?

Flera av de avtalsyrkanden (krav) som Vårdföretagarna har burit in i årets avtalsförhandlingar är saker som minskar anställningstryggheten. Bland annat vill de införa nya anställningsformer där du behöver jobba en längre period för att få fast jobb än i de anställningsformer som finns i lagen. De vill också minska möjligheterna att få företrädesrätt och de vill kunna provanställa utan prövobehov.

Varför säger ni att Vårdföretagarna vill ha vinster framför välfärd?

De vårdbolag som är medlemmar i Vårdföretagarna, som till exempel Vardaga, Nytida, Humana och Förenade Care är privatägda, vinstdrivande bolag. Vi vet att dessa bolag betalar lägre löner (i genomsnitt) än offentliga arbetsgivare, har färre heltidsanställda och färre anställda med yrkesutbildning. Vi drar slutsatsen (och många med oss) att de pengar som bolagen på detta vis sparar in, inte går tillbaka till verksamheten utan istället går till bolagens vinst. De låter alltså vinstintresset gå före resurser och goda förutsättningar för personalen att göra ett bra jobb.

Varför säger ni att Vårdföretagarna vill ha mer övertid och mindre betalt?

Vårdföretagarna vill till varje pris undvika att betala ut de högre ersättningarna genom att hävda att arbetstagaren frivilligt åtar sig arbete utöver sin sysselsättningsgrad. 

Vårdföretagarnas medlemsföretag har satt i system att avtala om sämre villkor än avtalets nivåer med enskilda individer. Vårdföretagarnas medlemsföretag sätter i system att anställa på deltid för att tvinga den anställde att jaga timmar – det finns ingen frivillighet i det. Dessutom vill de förlänga den period som används för genomsnittsberäkning av arbetstid och ta bort OB på klämdagar. De vill alltså att du ska vara flexibel och kunna jobba mer utan att de ska behöva betala extra för det.

Vad gör jag om det är problem på min arbetsplats?

Finns det ett skyddsombud eller arbetsplatsombud på din arbetsplats? Ta i så fall upp problemet med den personen, så kan ni sedan få vidare stöttning från Kommunal.

Om det inte finns några skyddsombud eller arbetsplatsombud från Kommunal på din arbetsplats så kan du kontakta din sektion. Logga in på Mina sidor så ser du vilken sektion du tillhör. Du kan också kontakta Kommunal Direkt

Du har också stöd av visselblåsarlagen för att kunna larma till exempel Kommunal, media eller myndigheter. Meddelarfriheten och meddelarskyddet ger dig möjlighet att prata med journalister om din arbetsplats, utan att din arbetsgivare ska kunna bestraffa dig. Läs mer här om dina rättigheter.

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar