Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

24 nya ombud redo att anta utmaningen

24 nya ombud i avdelning Skåne
Arbetsplatsombud och skyddsombud redo för sina uppdrag
Foto: Monica Brundin Danielsson
Emma Magnusson arbetsplatsombud
Emma Magnusson nyutbildat arbetsplatsombud nattpatrullen i Kristanstad
Foto: Monica Brundin Danielsson
Ann-Sofi Axelsson arbetsplatsombud
Ann-Sofi Axelsson redo för sitt uppdrag som arbetsplatsombud i brukarkollektivet jag i Svedala
Foto: Monica Brundin Danielsson
Maria Hammer, bussförare och arbetsplatsombud
Maria Hammer är bussförare på Transdev i Malmö och arbetsplatsombud och skyddsombud på sin arbetsplats.
Foto: Monica Brundin Danielsson
Denis Hodzic, bussförare, arbetsplatsombud och skyddsombud
Denis Hodzic, bussförare, arbetsplatsombud och skyddsombud
Foto: Monica Brundin Danielsson
Yngst i klassen. Joel Rosén, ao och so
Joel Rosén är yngst i klassen. Nu både arbetsplatsombud och skyddsombud
Foto: Monica Brundin Danielsson
Haydar Nesajer klar med ao- so-utbildningen i Malmö
Haydar Nesajer är elevassistent i Malmö och rustad för sina uppdrag
Foto: Monica Brundin Danielsson
Lena Sjöholm klar med utbildningen till ao/so
Lena Sjöholm är barnskötare och fackligt engagerad som arbetsplatsombud och skyddsombud.
Foto: Monica Brundin Danielsson
2019-05-29
I dag fick de sin ställningsfullmakt och åtta utbildningsdagar är avverkade. Varför tackade de ja till uppdragen som arbetsplatsombud och skyddsombud? Och vad tyckte de om utbildningen?

Emma Magnusson, undersköterska i nattpatrullen i Kristianstad.

- Jag har varit medlem i Kommunal tidigare men gick ur eftersom jag inte tyckte att jag fick någon hjälp. När jag flyttade från Stockholm till Skåne blev jag medlem igem. Jag vill inte att någon ska vara med om det som jag utsatts för på sin arbetsplats. Det vill jag kunna vara med och påverka. Jag vill förstå det som händer och hjälpa till så att det blir bra för alla.

- Utbildningen har varit fantastisk. Jag har lärt mig så mycket. Ibland har det varit lite luddigt men det har fallit på plats. Som handledarna säger; tankar tar tid.

Ann-Sofi Axelsson, personlig assistent hos brukarkollektivet jag i Svedala.

- Jag tackade jag för att jag hade en massa frågor som jag pratade med sektionen om. Då fick jag frågan och tyckte att det verkade intressant och på den vägen är det. Jag vill bidra till förändring.

- Oh, jättekul. Att få mer kött på benen hur jag ska agera i olika ärenden. När jag ska ta striden och när jag inte ska det.

Maria Hammer, bussförare på Transdev i Malmö.

- Jag vill kunna påverka på arbetsplatsen. Påverka våra rättigheter och för att vi ska vara starla tillsammans. Jag ångrar att jag inte engagerade mig tidigare.

- Utbildningen var lite flummig i början menm den har blivit bättre eftersom.

Denis Hodzic, bussförare på Nobina i Malmö.

-  Jag var egentligen inte intresserad alls från början. Men vi har haft det dåligt på arbetsplatsen och jag kände att jag var tvungen att agera.

- Bra! Vi har fått det mesta som vi behöver. Var vi hottar information och vart jag kan vända mig om jag är osäker. Det har varit mycket bra att jobba med riktiga case som övning.

Joel Rosén, aktivitetsledare i daglig verksamhet i Malmö Stad.

- Jag vill vara med och driva fackliga frågor. Det är viktigt. Det är också personlig utveckling att vara med i en förening och vara aktiv.

- Jag har växt som person. Det har varit lärorikt. Det som har gett mest är att jobba med riktiga fall. Det har också varit kul att jobba i grupp, jag, du, vi - det är vad Kommunal handlar om.

Haydar Nesajer, elevassistent på en skola i Malmö Stad.

- Jag kände att jag inte hade rätt kunskap om mina rättigheter i arbetslivet. Och det hade inte mina kollegor heller. Så hade vi besök av ett huvudskyddsombud på min arbetsplats och jag hade så många frågor och då fick jag frågan om jag inte ville bli ombud på min arbetsplats. Där väcktes mitt intresse. Jag brinner för rättvisa. Jag tog uppdraget för laget. Vi behöver kunskapen på min arbetsplats.

- Utbildningen har varit fantastisk. Jag växer in mim roll. Får bättre koll. Och längtar tillbaka till arbetsplatsen och få använda mina kunskaper. Jag känner mig myclet säkrare nu. Det var lite segt i början av utbildningen men det faller på plats varför det var så. 

Lena Sjöholm, barnskötare på en förskola i Malmö Stad.

- Det har att göra med en massa möten som jag haft med fackliga företrädare som inspirerat mig. Sen såg de mina verktyg och min människosyn och förhållningssätt som är kopplade till Kommunals värdeord. Jag vill själv vara en som inspirerar andra. Jag vill jobba med demokrati, rättvisa och inkludering. Alla ska vara med. Jag vilöl göra skillnad för medlemmarna som valt mig.

- Eftersom jag varit ombud en gång tidigare så har jag gått den gamla utbildningen och det är som natt och dag. Nu är det stort fokus på mötet med andra. Utbildningen har gjort min roll mycket tydligareoch den har utvecklat mig som människa. Den har också öppnat för många nya insikter för mig som person. Det har varit inspirerande utbildningsdagar och jag känner mig laddad!