Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Påverka din arbetsplats

Fotvårdsspecialist
Fotvårdsspecialist
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Vad skulle behöva förändras där du jobbar? Fungerar inte schemat för er? Skulle ni behöva arbetskläder? Behövs det bättre bemanning? Det är du och dina arbetskompisar som vet vad som fungerar på arbetsplatsen, och vad som inte gör det. Om det ska bli en förändring, börjar den hos er.

Det första steget är att prata med dina arbetskompisar! Ofta upplever många samma problem. När ni är överens om vad som behöver förändras, kan ni gå vidare och fundera över hur problemet kan lösas.  Om det gäller ett bättre schema, finns det inget som hindrar er från att själva ta fram ett förslag som fungerar med arbetsplatsens behov och som passar er bättre. Stöd och hjälp kan ni få av sektionen.

Få chefen att lyssna

Ibland kan det vara svårt att få fram synpunkter eller förslag till förändringar. Chefen har fullt upp med verksamheten, och förstår kanske inte allvaret. Då är det viktigt att visa att ni är många! Ju fler ni är, desto större är chansen att arbetsgivaren lyssnar. Ett tips är att starta en namninsamling. Om åtta av tio har skrivit på blir det svårt att strunta i er.

Rädd för att ställa krav

Det är vanligt att känna obehag inför att ställa krav på jobbet. Speciellt om det inte finns någon facklig representant på arbetsplatsen, och chefen har vant sig vid tystnaden. Det bästa sättet att jaga bort den känslan är att göra det tillsammans.

I Sverige finns det en lag som säger att alla har rätt att vara med i facket och ställa krav. Varken arbetsgivaren eller någon annan kan straffa dig för det! 

Påverka som ensamarbetande

Du som jobbar i en mindre grupp eller ensam ska också kunna påverka. Du kanske är ensam just när du jobbar, men du är garanterat inte ensam i din situation. Det finns massor av anställda som upplever samma sak som du. Kommunal kan hjälpa till genom att ordna ett möte för alla i samma område och yrke som du!

När det känns hopplöst

”Ingen bryr sig”.  ”Jag har jobbat här i tio år och det blir bara sämre”. ”Jag har försökt säga det här många gånger, men ingen lyssnar”. När de känslorna kommer, tänk på varför du vill förändra. I stället för att gå hem och vara orolig varje kväll – kräv bättre bemanning, om det är det som behövs. Om du arbetar inom vård eller omsorg, kan du och dina arbetskamrater gå samman med anhöriga till brukare eller patienter för att visa att ni vill samma sak. Kommunal finns där som stöd.

Hitta din sektion och få stöd!