Facklig-politiskt samarbete med raka rör


Nära dialog, raka rör och förmågan att fånga aktuella frågor när de dyker upp. Det är receptet för att bra och effektivt samarbete mellan Kommunal och socialdemokraterna i Skurups kommun. Så bra att medlemmarna i Kommunal alldeles snart får fria arbetsskor, fördubblat friskvårdsbidrag och bättre lön.

Politiskt har Skurups kommun en turbulent period bakom sig. I höstas tog socialdemokraterna som största minoritet över styret från moderaterna och sverigedemokraterna. Turbulensen har lagt sig och nu ligger en kommunal kompletteringsbudget på bordet med fokus på dem som arbetar längst ut i verksamheterna.

- Nio av tio frågor som vi pratar om i partiet utgår ifrån hur ett beslut påverkar dem sim arbetar längst ut i verksamheterna. Vi lyssnar in vilka frågor Kommunal driver för medlemmarna, säger Magnus Alm, spolitiker i Skurup och ordförande i personalutskottet i kommunen. Han är också facklig ledare i arbetarekommunen och anställd på fackförbundet Byggnads.

Grunden är den nära dialogen. De raka rören. Att företrädare för Kommunal i Skurup och representanter för socialdemokraterna inte bara sitter ner vid formella möten någon gång då och då utan att de faktiskt lyfter luren i stort och smått. Att de stannar till hos varandra och föreslår en snabb kopp. Det handlar om relationen i vardagen och möjligheten att förmedla den verklighet som medlemmarna i Kommunal arbetar i.

- För mig är det naturligt att sätta ner foten på Kommunals sida. Inte minst för en rik välfärd för medborgarna. Många pratar om samverkan men får inte till den i verkligheten. Det får vi, säger Magnus Alm.

Åsa Andersson, Therese Lindberg och Jessica Möller är fackliga företrädare för Kommunal i Skurup. Även de tycker att de nått långt med frågor som är generellt viktiga för medlemmarna. Som till exempel arbetsskor. En fråga som de har drivit lokalt i flera år. Och självklart är de nöjda med att Kommunals medlemmar får markant högre lönepåslag än vad kollektivavtalet säger.

- Ett annat exempel är att kommunen ska återinföra den trivselpeng som moderaterna och sverigedemokraterna tog bort Det var ett beslut som rörde upp mycket känslor, säger Therese Lindberg.

I budgeten finns också ska-krav på att fler ska kunna gå från otrygga anställningar och erbjudas tillsvidareanställning och att andelen delade turer ska minskas.

- Heltidsarbete som norm finns inte med i budgeten. Det är en fråga som är viktig för medlemmarna i Kommunal och det är ett exempel på en fråga som vi kommer att driva vidare, säger Åsa Andersson.

- Men i den lagda budgeten visar arbetsgivaren att personalen är viktig, säger Åsa Andersson, Therese Lindberg och Jessica Möller.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar