Ridlärare

Jobbar du som ridlärare? Då är Kommunal fackförbundet för dig! Vi arbetar för att du ska få en bättre vardag på jobbet och finns här för att ge dig råd och stöd kring allt som rör ditt yrke.

Bild på kvinna bredvid en häst i skogen.
Foto: Kommunal.

Det här gör Kommunal för dig

Kommunal driver ridlärares frågor i förhandlingar med arbetsgivare, i samtal med politiker och i opinionen.  

Viktigt att tänka på när du jobbar i hästbranschen

Många som verkar inom hästbranschen har blivit företagare för att de vill ägna sig åt sitt fritidsintresse på heltid, oavsett lönsamhet. Det kan handla om att offra inkomster och acceptera kompromisser, som man inte skulle göra i andra yrken. Men om man anställer andra i sin verksamhet, så har man samma ansvar som alla andra arbetsgivare.

Det finns tyvärr en risk för att du som anställd i branschen utnyttjas för att du delar det stora intresset för hästar. Det gäller att se yrken i hästbranschen som ett professionellt yrkesval, och att ta reda på vilka villkor som gäller,

Det som är viktigast att tänka på när du erbjuds en anställning i hästbranschen är:

  • Du ska ha ett påskrivet anställningsavtal.
  • Ta reda på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Finns det kollektivavtal så säkerställer det vilka arbetsvillkor som ska gälla. Det gäller allt från lön, arbetstider, semesterdagar, försäkringar till pensionsavsättningar.
  • Att arbeta med hästar innebär att du arbetar i en fysiskt krävande bransch, där det förekommer olyckor, belastnings- och förslitningsskador. Att vara försäkrad under arbetstid är mycket viktigt.

Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du jobbar i stall

Läs mer om Kommunals arbete inom branschen grön sektor.

Få koll på lönen!

Vilken lön ska du begära, vad ingår i lönen och hur kan du påverka den? Du som är medlem i Kommunal kan kontakta din sektion eller ringa Kommunal Direkt för att få råd och stöd.

Läs mer om löner

Engagera dig!

Glöm inte att du kan påverka din arbetsplats! Genom att bli skyddsombud eller arbetsplatsombud kan du vara med och göra skillnad för dig och dina kollegor.

Läs mer om vad det innebär att vara förtroendevald eller kontakta din sektion för att höra vad det finns för möjligheter där du bor. 

Behöver du stöd?

Som medlem i Kommunal får du hjälp om problem uppstår med din arbetsgivare, om du behöver expertråd kring ditt yrke eller har frågor om ditt avtal. Kontakta  din sektion eller Kommunal Direkt för rådgivning.

Bli medlem!

Nyfiken på medlemskap?

Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.

Till formuläret!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar