RIB, räddningstjänstpersonal i beredskap

Jobbar du som räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB)? Då är Kommunal fackförbundet för dig! Vi arbetar för att du ska få en bättre vardag på jobbet och finns här för att ge dig råd och stöd kring allt som rör ditt yrke.

Tre brandmän vid en brandbil
Foto: Kommunal

I Sverige finns ca 9 500 personer som har uppdraget räddningstjänst i beredskap (även kallade deltidare), ungefär två tredjedelar av kåren. RiB har alltså en väldigt viktig samhällsbärande funktion.

Kommunal organiserar både heltidsbrandpersonal och räddningstjänst i beredskap. Är du redan medlem i Kommunal så täcker ditt medlemskap även din RiB-anställning. Du som har din huvudanställning inom ett annat förbunds organisationsområde och är medlem i ett annat fackförbund inom LO, TCO eller Saco, kan du teckna ett särskilt medlemskap i Kommunal som bara kostar 65 kronor i månaden. 

Vad gör Kommunal för dig?

Kommunal förhandlar det centrala kollektivavtalet för RiB med SKR och Sobona. Förbundet har en referensgrupp som består av aktiva brandmän och brandbefäl som är anställda på RiB som även fungerar som en avtalsdelegation vid förhandlande av nytt kollektivavtal.

Kommunal arbetar med att förbättra lönen, arbetsvillkoren och arbetsmiljön för dig som räddningstjänstpersonal i beredskap. Vi arbetar också med att stärka det preventiva arbetet mot exempelvis kränkning, mobbing och orättvisor på arbetsplatsen. Kommunal driver också branschfrågor som är viktiga för räddningstjänsten så som utbildning, bemanning och operativ förmåga. 

Läs mer om Kommunals arbete inom branschen räddningstjänst.

Få koll på lönen!

Vilken lön ska du begära, vad ingår i lönen och hur kan du påverka den? Du som är medlem i Kommunal kan kontakta din sektion eller ringa Kommunal Direkt för att få råd och stöd.

Läs mer om löner

Engagera dig!

Glöm inte att du kan påverka din arbetsplats! Genom att bli skyddsombud eller arbetsplatsombud kan du vara med och göra skillnad för dig och dina kollegor.

Läs mer om vad det innebär att vara förtroendevald eller kontakta din sektion för att höra vad det finns för möjligheter där du bor. 

Behöver du stöd?

Som medlem i Kommunal får du hjälp om problem uppstår med din arbetsgivare, om du behöver expertråd kring ditt yrke eller har frågor om ditt avtal. Kontakta  din sektion eller Kommunal Direkt för rådgivning.

Bli medlem!

Nyfiken på medlemskap?

Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.

Till formuläret!

Dela sidan