Avtal – Sveriges kommuner och regioner – SKR och Sobona

Just nu förhandlar vi ett nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner och Sobona. Det är Kommunals största kollektivavtal och omfattar ungefär 325 000 medlemmar. Avtalet går ut den 31 mars 2024 och mycket står på spel. Årets förhandlingar har två huvudmål: ett nytt rättvisare och tydligare löneavtal samt hållbara arbetstider.

Bidra i avtalsrörelsen – hjälp oss att bli fler 

Styrkan vid förhandlingsbordet kommer från medlemmarna. Ju fler vi är, desto tyngre väger våra argument. Tänk dig att var tredje medlem värvar en kollega i mars – då skulle vi växa från 350 000 till 433 000 medlemmar på avtalet!

Människor som arbetar inom vården
Foto: Kommunal

När ska avtalet förhandlas? 

Nuvarande avtal gäller till och med: 31 mars 2025, förhandlingar pågår.

Frågor och svar om kollektivavtalet 2020-2024 för dig som arbetar inom kommun eller region

Vad kräver Kommunal? 

Kommunal vill bland annat förändra löneavtalet så att det blir en tydlig koppling mellan lön och yrkesutveckling och även skapa hållbara arbetstider genom årliga bemanningskartläggningar och att försvåra användandet av delade turer.

Läs mer om Kommunals krav i avtalsförhandlingarna

Hur går en avtalsrörelse till? 

Inför att ett kollektivavtal ska förhandlas följer vi alltid samma rutiner. Det börjar med att alla medlemmar får möjlighet att lämna avtalsförslag som sedan prioriteras och ligger till grund för de krav som vi lämnar över till arbetsgivaren i början av förhandlingen. Vi tar även emot arbetsgivarorganisationens krav på vad de vill förändra. Därefter börjar förhandlingen.

Läs mer om hur en avtalsrörelse går till

Håll dig uppdaterad

Håll dina kontaktuppgifter och arbetsplats uppdaterade på Mina sidor, och du får aktuell information gällande ditt kollektivavtal direkt i din mejlkorg.

Har du allmänna frågor om ditt kollektivavtal, ring Kommunal Direkt, 010-442 70 00. Varmt välkommen!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar