Nytt avtal klart med SKR och Sobona
Kommunal och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona är överens om ditt kollektivavtal. Avtalet löper över två år och gäller 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

Det nya avtalet innebär bland annat högre centrala löneökningar på 1000 kronor år ett och 915 kronor år två, varav individgaranti på minst 600 kronor per år under avtalsperioden för heltidsanställda medlemmar på avtalsområdet.
- För Kommunal var det en självklarhet att alla medlemmar på avtalsområdet ska garanteras löneökningar. En hög individgaranti är en tydlig framgång. För ingen ska bli fattig av att arbeta i välfärden, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.
Avtalet innebär även att avtalets lägsta lön höjs med totalt 2 176 kronor under avtalsperioden.
- Medlemmarna i Kommunal har drabbats hårt av det tuffa ekonomiska läget, inte minst de med de lägsta lönerna. Därför var det viktigt med en tydlig satsning på lägstlönerna, säger Malin Ragnegård.
Period
Avtalet löper över två år och gäller 1 april 2025 till 31 mars 2027.
Lön
2025 - 3,4 procent (1 000 kronor), varav individgaranti på 600 kronor.
2026 - 3 procent (915 kronor), varav individgaranti på 600 kronor.
Löneökningar bestäms i de lokala förhandlingar som sker nu när det centrala avtalet är klart. Lönerna på din arbetsplats sätts individuellt, utöver individgarantin, utifrån den pott som är fastställd på den centrala nivån.
Vad händer nu?
- Lokala förhandlingar mellan Kommunal och din arbetsgivare.
- Du har lönesamtal med din chef.
- Utbetalning av individgarantin sker senast 30 juni.
- OBS! Den individuella delen av löneökningen kan komma senare.
Nytt löneavtal
Kommunal och motparten SKR är helt överens om att införa ett nytt löneavtal till 2028. Ett nytt löneavtal ska säkerställa att lön sätts utifrån kompetens, utbildning och erfarenhet. Avtalet innehåller en tydlig tidsplan för parternas arbete fram till implementering.
- Det har varit avgörande för Kommunal att förhandla fram ett nytt lönesystem. Dagens system med individuell och differentierad lön fungerar inte som det var tänkt, trots att vi har haft det i 30 år. Nu är det dags för en modell som kan säkerställa att medlemmarna får en god och rättvis löneutveckling, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.
Fakta om avtalet
Avtalets lägsta lön höjs med 2 176 kronor under avtalsperioden
Alla ersättningar på avtalet höjs motsvarande märket, det vill säga 6,4 procent under avtalsperioden.
Parterna har enats om en principöverenskommelse som innebär att ett nytt löneavtal ska utvecklas. Avtalets konstruktion ska göra det klart på vilka grunder lönen sätts, bidra till ökad transparens och ge arbetstagaren god förståelse för motiven till lönen. Ett nytt löneavtal där lönesättningen utgår ifrån utbildning och erfarenhet, bland flera andra principer för lönesättning.
Parterna är överens om att ersättningen för deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas övertidsersättning.
Parterna ska utreda förutsättningar för införande av tidskonton genom att omfördela befintliga värden i anställningsvillkoren och möjliggöra uttag i tid, pengar eller pensionsavsättning. Arbetet ska vara slutfört 31 juli 2027.
Parterna är överens om att fortsätta arbeta gemensamt med friskfaktorer för en stärkt arbetsmiljö och en uppdaterad avsiktsförklaring om kompetensförsörjning för att attrahera, behålla och utveckla fler medarbetare.
Parterna ska inleda ett partsgemensamt arbete i syfte att stärka den svenska modellens och kollektivavtalens legitimitet. Uppdraget utförs av Välfärdens partsråd (VPR) och ska pågå under avtalsperioden.
Parterna är överens om en särskild satsning gällande OB-tillägg för de som arbetar natt mot lördag, söndag och helgdag från och med 1 april 2026 (detta gäller Allmänna bestämmelser, AB).
Avtalet innehåller en ny pensionsmodell med en så kallad partiell nedtrappningsförmån för seniora arbetstagare (tidigast 64 år). Förmånen innebär bland annat en möjlighet att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.
Parterna har enats om ett förändrat förfarande vid avvikelse från dygnsviloregleringar (AB § 13 mom. 5). Se nedan.
Vi uppdaterar löpande med mer information.
Frågor och svar om räddningstjänsten
Det särskilda dispensförfarandet som möjliggör för arbetsgivare att söka dispens från Allmänna bestämmelser (AB) § 13 mom. 5 i samband med planerad arbetstidsförläggning samt kompletterande överenskommelser fasas ut och upphör den 1 januari 2027.
Detta innebär att från och med 1 januari 2027 kommer arbetsgivarna att själva få fatta beslut om avvikelse från AB § 13 mom. 5. Sådant beslut ska fattas av den högsta ledningen i region, kommun eller kommunalt företag.
Viktigt är att villkoren för att förlägga arbetstid upp till 24 timmar kommer inte att förändras.
Det materiella innehållet kommer att flyttas till AB och en redogörelsetext kommer att tas fram utifrån den praxis som utarbetats av Centrala parters arbetstidsnämnd.
Det lokala beslutet om avvikelse enligt ovan ska skickas till Centrala parters arbetstidsnämnd. Nämnden har möjlighet att överpröva lokalt fattat beslut samt kontrollerar efterlevnaden av detta regelverk.
Fridagsfaktorn höjs från 2,2 till 2,25 i genomsnitt per vecka för arbetsgivare som tillämpar fasta dygnsbryt. Möjlighet att avstå enstaka fridag finns för arbetstagare som önskar.
Flytande dygnsbryt är inte tillämpbart inom räddningstjänsten.
Parterna är överens om en ny gemensam samsyn av fast dygnsbryt:
- Att mom. 8a) avseende planerad avvikelse från dygnsvila kan tillämpas om det möjliggör scheman med längre viloperioder gäller även vid flytande dygnsbryt.
- Att i syfte att säkerställa 11 timmars dygnsvila är den sammanhängande arbetstiden begränsad till som längst 13 timmar om inget undantag tillämpas. Ett arbetspass kan löpa över ett dygnsbryt, det vill säga klockslaget för när 24-timmarsperioden för dygnsberäkning inleds. Ett arbetspass som löper över dygnsbrytet anses då tillhöra (hänskjuts till) den 24-timmarsperiod då flest arbetstimmar fullgörs.
Parterna är överens om två partsgemensamma arbeten som ska ge underlag till lösningar som kan bidra till att bredda kompetensförsörjningen genom att erbjuda fler vägar in i räddningstjänsten samt genom att öka möjligheterna för medarbetare i utryckningsstyrka att ställa om till nya arbetsuppgifter inom räddningstjänsten.
A) Parterna ska utreda möjligheterna att ta fram nationella kompetensstandarder för utryckande personal
B) Parterna ska utreda vilka avtalsregleringar som skulle kunna underlätta för att medarbetare i utryckningstjänst ska kunna ställa om till andra arbetsuppgifter när de inte längre klarar de fysiska kraven.
Avsiktsförklaring om samlad arbetstidsreglering inom räddningstjänstens heltidsverksamhet
Parterna är överens om att genomföra ett arbete med målsättning att ta fram ett förslag på att samla verksamhetsspecifika avtalsregleringar inom räddningstjänstens heltidsverksamhet i ett heltäckande, lättöverskådligt och tillämpbart regelverk. Arbetet påverkar inte den centrala partsställningen eller avtalsområde om inte parterna enas om detta. Under förutsättning att samtliga parter enas, ska förslag på ett nytt regelverk vara framtaget senast den 30 september 2026.
Utöver vad som anges i AB § 13 mom. 7 får rast bytas mot måltidsuppehåll för arbetstagare vid tjänstgöring i utryckningsorganisation inom prehospitala akutsjukvårdens (ambulansens) respektive räddningstjänstens verksamhetsområden.
Rast kan enbart bytas mot måltidsuppehåll om det finns särskilda skäl och om motsvarande kompenserande vila ges. Bedömningen av om det föreligger särskilda skäl ska tydligt motiveras och göras utifrån en intresseavvägning mellan arbetstagarens behov av rast, vilken följer av skyddslagstiftning, och verksamhetens behov av att säkra bemanningen.
OB:
Från 1:a april 2025 höjs o-tillägget i bilaga R med märket.
Höjs från 4 082 kr/mån till 4 221 kr (2025), därefter till 4 347 kr (2026-04-01)
SAP-R-tillägg:
För heltidsanställda i utryckningsstyrka:
2 136 kr/mån från 2025-04-01
2 200 kr/mån från 2026-04-01
Detta gäller för heltidsanställda inom räddningstjänsten som huvudsakligen tjänstgör i utryckningsstyrka. Tillägget görs som extra avsättning till tjänstepension – men arbetstagaren har möjlighet att i stället välja det som ett lönetillägg. Detta val kan ändras inför varje nytt kalenderår.