Sämre löner och villkor inom privat äldreomsorg
Lönerna är lägre och andelen osäkra anställningar är fler inom privat äldreomsorg, det visar Kommunals rapport ”Så mycket bättre?”. I rapporten framgår det att välfärdsföretagens skapar sina vinster genom sämre löner och sämre arbetsvillkor för de anställda.

Kommunals rapport visar att vinst i äldreomsorgen i stor utsträckning kan kopplas till besparingar på personalens löner och arbetsvillkor.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk, arbetsgivare inom privat driven äldreomsorg fortsätter strategin att använda mer visstider och mer deltider för att kunna maximera sin vinst, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Vinstdriven äldreomsorg erbjuder i genomsnitt sämre villkor på alla jämförbara områden.
– De privata företagen väljer vinster framför sådant som vi vet är en förutsättning för kvalitet och ett hållbart arbetsliv för de anställda: personaltäthet, anställningstrygghet och kompetens.
Privat äldreomsorg får inte vara kommunernas sätt att hålla kostnaderna nere.
Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Det största problemet med privata företag inom äldreomsorgen är inte vinstuttagen i sig, utan det är risken att företagen prioriterar vinst framför kvalitet. För Kommunal är frågan enkel – vi vill ha en välfärd där verksamheten står i fokus och där pengarna kommer personal och äldre till del.
– Privat äldreomsorg får inte vara kommunernas sätt att hålla kostnaderna nere, annars är det inget annat än löne- och villkorsdumpning! säger Malin Ragnegård.
Medlemmarna i Kommunal har vid flera kongresser tydligt tagit ställning mot vinster i välfärden. Kommunal anser att det finns en konflikt mellan vinstintressen och målet om en rättvis och likvärdig välfärd. Problemet är att vinstuttag riskerar att gå före kvalitet och likvärdighet i vård, skola och omsorg. Uppdaterad statistik stärker Kommunals ståndpunkt i frågan.
Slutsatser i rapporten
- Heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2 300 kronor mer per månad jämfört med heltidsanställda i bolagsdriven äldreomsorg.
- 2024 var andelen deltidsanställda 63 procent hos privata utförare, jämfört med 41 procent i kommunalt driven äldreomsorg.
- 2024 var andelen tidsbegränsat anställda 34 procent hos privata utförare, jämfört med 28 procent i kommunalt driven äldreomsorg.
Kommunals förslag
- Inför en ny styrning för äldreomsorgen, som går att mäta och följa upp.
- Kommuner måste ta sitt ansvar som huvudmän på allvar och ställa tydliga krav på aktörerna.
- Öka insynen i äldreomsorgen genom tillgänglig data, så att verksamheten uppfyller kraven på kompetens och bemanning.
Rapporten är baserad på nya siffror från Statistiska centralbyrån, och är en uppdatering av rapporterna med samma namn från 2014, 2016, 2018 och 2021.
Rapporten i sin helhet
Varför redovisar vi enbart heltidsanställda löner?
Lönejämförelsen i denna rapport baseras SCB:s lönestrukturstatistik för heltidsanställda, definierat som personer som arbetar 100 procent av en heltidstjänst. I officiell statistik redovisas vanligtvis lönerna som en sammanvägning av lönerna för heltidsanställda och uppräknade deltidslöner. Valet att exkludera deltidslöner bygger på att Kommunal inte anser att SCB:s uppräkning av privata deltidslöner är jämförbar med uppräkningen av deltidslöner för kommunalt anställda.
Uppräkningen av deltidslöner i den offentliga statistiken görs på olika sätt för olika arbetsgivarkategorier, vilket påverkar resultaten i denna rapport relativt mycket. Bland kommunalt anställda görs uppräkningen med antagandet att en heltidstjänst motsvarar 165 timmar per månad. För privatanställda baseras uppräkningen i stället på förhållandet mellan antalet timmar den anställde arbetat under insamlingsperioden och antalet timmar som motsvarar en heltidstjänst under samma period. Kvoten varierar mellan olika arbetsgivare och blir helt avhängig hur enkäten fylls i. Detta innebär att en jämförelse av deltidslöner i kommunal och privat sektor är som att jämföra äpplen och päron.
I denna rapport skulle uppräkningen av deltidslöner konsekvenserna att lönerna i privat sektor överskattas. Den uppräknade deltidslönen i kommunal sektor var i genomsnitt 1 300–1 900 kronor (5–8 procent) lägre än den genomsnittliga heltidslönen under den undersökta perioden (2014–2023). I den privata sektorn var den i stället mellan 200 och 1 200 kronor (1–5 procent) högre än den genomsnittliga heltidslönen. Att deltidsanställda skulle ha en högre lön än heltidsanställda går stick i stäv med alla identifierade mönster på arbetsmarknaden. Kommunal finner det högst osannolikt att mönstret skulle vara kraftigt avvikande specifikt för deltidsanställda inom privat utförd äldreomsorg.
Sammantaget gör denna osäkerhet och metodologiska diskrepans att Kommunal endast väljer att redovisa lönerna för heltidsanställda. Det är dock värt att påpeka att den sammanvägda lönen fortfarande var 1 100 kronor (4 procent) högre per månad i kommunalt än privat driven äldreomsorg år 2023.