Facklig framgång: Ihsan fick tillbaka jobbet


2019-08-27

Timanställde Ihsan Almasri blev avstängd från att arbeta i Bromölla kommun trots att han var omtyckt och alltid ställde upp.

- Jag uppfattade det som ett rent kommunikationsproblem mellan Ihsan och arbetsgivaren, säger André Rosén, facklig företrädare på sektionen i Bromölla som hjälpte Ihsan att få jobbet tillbaka.

Facklig framgång: Ihsan fick jobbet tillbaka med hjälp av Kommunal
Facklig framgång: Ihsan fick jobbet tillbaka med hjälp av Kommunal
Foto: Kommunal

Avstängd från sitt arbete.

Ihsan hade jobbat nästan ett helt år som timvikarie i Bromölla kommun. Han är vårdbiträde och har jobbat på så gott som varje enhet för äldre som finns i kommunen. Så i våras fick han ett nytt timschema och tackade ja. Några dagar senare gick han till arbetsgivaren och berättade; att visst kunde han arbeta de tillfällen han fått men inte just en specifik vecka då han skulle vara bortrest.

- Jag visste inte hur det skulle gå till. De blev verkligen arga på mig och sa att reglerna var att jag skulle ansöka om semester, berättar Ihsan.

Så när Ihsan kom tillbaka från sin sedan länge bokade resa hade arbetsgivaren helt enkelt tagit bort honom från all tjänstgöring. Inget mer arbete för Ihsan. Han blev avstängd.

Hjälp från sektionen.

- När det gäller timanställda kan kommunen stänga av som de vill men vi på Kommunal tycker att det ska gå rätt till, säger André Rosén och drev frågan om Ihsans avstängning genom hela den kommunala organisationen. Tills sist tyckte också arbetsgivaren att Ihsan skulle få komma tillbaka.

- De hade inte kommunicerat sitt beslut på rätt sätt, konstaterar André.

Sektionen i Bromölla arbetar nu aktivt och intensivt för att få in fasta rutiner för hur avstängningar ska gå till och att de rutinerna ska föras in i bemanningshandboken för första linjens chefer.

- Vi vill ha klara rutiner och tydliga spelregler för det här. Vi trycker på för att arbetsgivaren ska tydliggöra och motivera, skriftligt, varför en arbetstagare inte får fortsatt timanställning.

Utan Kommunal hade jag aldrig fått jobbet tillbaka.

Ihsan ler. Han är tillbaka i jobbet som han gillar. Med de äldre. Han jobbar ofta mer än heltid och leendet vittnar om att det är helt ok.

- Utan kommunal hade jag aldrig fått jobbet tillbaka. För själv visste jag inte vad jag skulle göra.

André är lika nöjd varje gång han kan hjälpa till så att det blir bra för en medlem.

-Efter den här resan har faktiskt arbetsgivaren kommunen börjat ringa till oss när de planerar att avsluta en timanställning. Och det är ju en del av framgången, säger André Rosén.

Dela sidan