Sommarjobb – få koll på dina rättigheter
Ska du sommarjobba? Här får du en checklista som hjälper dig att hålla koll på allt ifrån rättigheter, arbetsvillkor och lön. Vi finns här för att stötta dig så att du får ett tryggt och schysst sommarjobb, oavsett om du är vikarie eller säsongsanställd.

Inte medlem än?
Gå med och få personlig rådgivning och svar på alla jobbfrågor.
Just nu: två månader för totalt 80 kronor!
Pluggar du? Då är medlemskapet helt gratis.
Checklista
Skriv under ett anställningsbevis
Sommarjobb kan dyka upp snabbt – ibland från en dag till en annan. Men skriv alltid under ett anställningsbevis (kontrakt) innan du börjar.
I anställningsbeviset ska det stå vad du och chefen har kommit överens om, till exempel arbetsuppgifter, arbetstider och lön. Det är tryggt för er båda och minskar risken för missförstånd.
Håll koll på din anställningsform
Är du vikarie, säsongsanställd eller sommarjobbare? Det är viktigt att du vet vilken anställningsform du har, eftersom det påverkar vilka regler som gäller.
Det kan påverka:
Uppsägningstid
Rätt till fast anställning
Rätt till ledighet
Kollektivavtal ger trygga villkor
Om din arbetsgivare har ett kollektivavtal vet du att lön, arbetstid och andra villkor är reglerade på ett tryggt sätt. Ett kollektivavtal är en slags överenskommelse – ett kontrakt – mellan en arbetsgivare och en facklig organisation, som Kommunal.
Du kan använda Kollektivavtalskollen för att se om arbetsplatsen har kollektivavtal.
Lönebesked visar att du får rätt lön
Du ska få ett lönebesked varje månad. Där ser du att din lön stämmer och att du har fått:
Semesterersättning
OB-tillägg
Övertidsersättning
Får du inget lönebesked? Då kan du ha blivit anställd svart utan att veta om det. Prata alltid med din chef om du saknar lönebesked.
Försäkringar skyddar dig om något händer
Innan du börjar jobba, ta reda på vilka försäkringar som gäller. Om arbetsgivaren har ett kollektivavtal är du automatiskt försäkrad. Annars behöver du fråga vad som gäller.
Du bör vara försäkrad vid:
Sjukdom
Arbetsskada
Dödsfall
Tjänstepension (premieinbetalning)
Du ska aldrig provjobba gratis
Om du blir ombedd att provjobba utan lön – säg nej. Du har alltid rätt till ersättning, även under provtid. Du ska aldrig jobba gratis.
Lycka till med sommarjobbet!
Kom ihåg – Kommunal finns här om du behöver råd, stöd eller bara vill känna dig trygg i din anställning. Våra kontaktuppgifterna hittar du här.
Vi hjälper dig på sommarjobbet
Det är alltid viktigt att ha koll. Vi ger dig tips och råd om vart du kan vända dig om du undrar över regler eller villkor på jobbet.
Har du frågor om arbetsmiljön? Prata med skyddsombudet på din arbetsplats. Det ska finnas ett skyddsombud om ni är fler än fem anställda.
Skyddsombudet kan hjälpa dig med frågor som handlar om:
Stress
Stämningen på jobbet
Arbetstider
Finns det inget skyddsombud? Kontakta oss så hjälper vi till att utse ett. Om ni pratar ihop er på jobbet ökar chansen att ni får en arbetsmiljö där alla trivs och mår bra.
Om du skadar dig eller blir sjuk ska du få sjukpenning. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats? Då kan du också få ersättning från olika försäkringar.
Det kan vara svårt att veta vad som gäller. Prata med arbetsplatsombudet på ditt jobb, Du kan även kontakta oss så hjälper vi dig vidare.
Ett skyddsombud arbetar för att alla ska ha en bra och säker arbetsmiljö. Skyddsombudet ser till att regler om arbetsmiljö följs, till exempel att det inte är för stressigt, bullrigt eller farligt på jobbet. Det är arbetstagarna som väljer vem som ska vara skyddsombud, och det ska finnas ett om det är fler än fem anställda.
Ett arbetsplatsombud är den som representerar Kommunals medlemmar på arbetsplatsen. Ombudet hjälper dig med frågor om lön, arbetstider, avtal och annat som rör jobbet. Du kan vända dig till arbetsplatsombudet om du behöver råd eller stöd i något som gäller din anställning.
När sommarjobbet är slut
När du är klar med sommarjobbet se till att allt praktiskt är i ordning . Då missar du inget viktigt och kan ta med dig nyttiga erfarenheter till nästa jobb.
Sommarjobbet är ett bra tillfälle att få dina första referenser.
Be om ett skriftligt intyg där det står:
Hur länge du jobbade
Vilka arbetsuppgifter du hade
Be också om en skriftlig rekommendation medan chefen minns vad du gjort. Där chefen beskriver din arbetsinsats. Då har du något att visa nästa gång du söker jobb.
När du sommarjobbar får du ofta semesterersättning i stället för semesterdagar. Du kan se på lönebeskedet om pengarna har betalats ut.
Har du inte fått något lönebesked, eller saknas semesterersättningen? Prata med din chef.
Har du en allmän visstidsanställning? Då kan du ha rätt till fast jobb om du har arbetat i mer än två år under en femårsperiod.
Spara dina lönebesked – de kan vara viktiga om du vill hävda din rätt i framtiden. De är också bra att ha för att kunna kontrollera lön, skatt och andra uppgifter.
Rabatt för nya medlemmar
Är du inte medlem än? Nu får du som blir ny medlem två månader för bara 80 kronor totalt.