Avtal - Sveriges kommuner och regioner - SKR och Sobona

Här samlar vi information om pågående kollektivavtalsförhandlingar för alla medlemmar som arbetar inom kommuner och regioner. Avtalet med Sveriges kommuner och regioner samt Sobona kallas i folkmun "SKR-avtalet".

Bild på kvinnlig undersköterska som tittar in i kameran.
Foto: Fredrik Sandin Carlson.

När ska mitt nya avtal förhandlas? 

Nuvarande avtal gäller till och med: 31 mars 2024

Så sätts din lön 2023

När ett nytt kollektivavtal mellan Kommunal och SKR och Sobona tecknades år 2020 bestämde parterna att avtalet skulle vara nästan 4 år långt. Det man inte visste när man tecknade avtalet var vad märket skulle ligga på i år, 2023.

"Märket" är den lönenivå som bestäms inom industrin och som alla andra branscher måste förhålla sig till. Därför bestämdes att årets löneökningar skulle sättas när årets märke var klart, och det ska det vara senast den 31 mars. Exakt hur den procentsatsen ska fördelas ska man sedan förhandla om, först centralt och sen lokalt, men din nya lön kommer att gälla från den 1 april.

Till frågor och svar om kollektivavtalet för dig som arbetar inom kommun eller region

Hur går en avtalsrörelse till? 

Inför att ett kollektivavtal ska förhandlas så följer vi alltid samma rutiner. Det hela startar med att alla medlemmar har möjlighet att lämna avtalsförslag som sedan prioriteras och ligger till grund för de krav som vi lämnar över till arbetsgivaren i början av förhandlingen. Vi tar också emot arbetsgivarorganisationens krav på vad de vill förändra. Därefter börjar förhandlingen.

Läs mer om hur en avtalsrörelse går till

Håll dig uppdaterad

Genom att hålla dina kontaktuppgifter och arbetsplats uppdaterade på Mina sidor kommer du få aktuell information rörande ditt kollektivavtal direkt i din mejlkorg.

Du kan även ringa till Kommunal Direkt om du har allmänna frågor om ditt kollektivavtal, 010 442 70 00.   

Dela sidan