Foto: Kommunal

Värvningsguiden – Avtalsrörelse 2024

Råd och tips när du värvar i avtalstider!

Avtalsrörelsen 2023-2024 är här! Och det är inte bara en chans att förbättra våra kollektivavtal – det är också ett utmärkt tillfälle att värva nya medlemmar. För att vi ska vara starka vid förhandlingsbordet behöver vi ett stort stöd från många medlemmar. Att du som förtroendevald pratar med medlemmar och potentiella medlemmar om avtalsrörelsen är en nyckel för att vi ska lyckas. Här hittar du mer information om vad avtalsrörelsen handlar om, vad Kommunal jobbar för och vad arbetsgivaren vill. Lycka till!

Under avtalsrörelsen blir Kommunal och det fackliga arbetet mer synligt. Pressen bevakar förhandlingarna och våra företrädare syns i media. Det ska vi utnyttja! Använd de senaste nyheterna inom förhandlingen som en ingång och ett samtalsämne. Har arbetsgivarna nyligen vägrat att gå med på några av våra avtalsförslag eller har vi just fått igenom ett bra kollektivavtal? Prata om det och koppla det till att vi måste vara många medlemmar för att vara starka vid förhandlingsbordet. 

Prata om avtalsfrågor som intresserar den du möter 

Utnyttja de specifika kollektivavtal som ska förhandlas. Omförhandlar vi ett avtal som berör den du ska värva? Utmärkt! Då är det ännu viktigare att vara medlem, av flera anledningar: 

  • Vi är starkare i förhandlingarna om vi är många som står bakom ett förslag.
  • Du är trygg vid en potentiell strejk eller lockout. 
  • Du får information om förändringarna i det nya avtalet och stöd i att få rätt till exempelvis löneökningar eller förbättrade villkor. 

Se filmen "Svenska modellen på 30 sekunder":

Den svenska modellen
Den svenska modellen

Lyft framgångar från tidigare avtalsrörelser 

För den som känner sig osäker på nyttan med ett medlemskap kan det hjälpa att få höra vad vi har åstadkommit i tidigare avtalsrörelser. Läs på och välj några lyckade avtal vi förhandlat fram. Om vi redan har förbättrat villkoren för den potentiella medlemmens yrkeskår, prata om det.

Har vi inte fått igenom några stora förbättringar för personens yrke, ta upp andra bra framgångar, som till exempel att Kommunal varit med och förhandlat fram att allmän visstidsanställning avskaffas. Det innebär att det går betydligt snabbare för en arbetstagare att få en trygg anställning. Prata gärna med din sektion om andra exempel att berätta om, och förklara att vi skulle kunna få igenom liknande satsningar inom personens yrkeskategori. 

Vad händer med just mitt avtal? 

Kommunal förhandlar cirka 45 kollektivavtal under 2023 och 2024. Håll dig uppdaterad om hur vi ligger till på olika avtal. På ett antal avtal kan det finnas särskilda krav vi driver utöver det som står ovan. 

Vanliga frågor och svar

Får du kluriga frågor om avtalsrörelsen? Kolla in vår FAQ om avtalsrörelsen, där kanske du hittar svaret.

Engagera dig i avtalsrörelsen!

Se till att Kommunals förhandlare känner stödet av medlemmarna! Det kan du göra genom att gilla och dela våra inlägg i sociala medier och prata med arbetskamrater som inte har samma koll som du. Dessutom är det toppen att uppmana dina kollegor som är medlemmar att uppdatera sin e-postadress, telefonnummer och rätt arbetsgivare – det görs genom inloggning på Mina sidor. Varför är det så bra att uppdatera sina uppgifter? Jo, då får medlemmarna information om hur det går med just deras avtal och Kommunal kan nå rätt person med rätt sak.  

Fler tips

Lycka till och låt alla dina kollegor känna kraften av fler!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar