Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Tobias krönika: Kommunal - facket för dig som jobbar i skolan

Tobias krönika
Tobias Baudin Förbundsordförande Kommunal
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
2019-11-05
Föreställ dig en skola utan lärarassistenter, fritidsledare, elevassistenter, kockar, lokalvårdare, barnskötare och vaktmästare. Det går inte! Jag talar om yrkesgrupper som är så viktiga för elevernas skolgång att en skola utan dem vore otänkbar.

För en tid sedan träffade jag en fritidsledare som tackat nej till jobb med högre lön i industrin. Som med stolthet berättade om att kunna ge elever med komplicerade diagnoser möjlighet att klara skoldagen. Jag har mött barnskötare som axlat tunga ansvarsområden och som varje dag skapar trygghet och glädje. Det är insatser som imponerar! Och då har jag ännu inte nämnt alla vaktmästare och lokalvårdare som tvättar bort taskigt klotter och gör skolan till en plats att vara stolt över. Föreställ dig nu att dessa yrkesgrupper ofta jobbar med otrygga anställningar, för låga löner och under orimligt hög arbetsbelastning. Det är tyvärr inte speciellt svårt. Just så ser verkligheten många gånger ut. Men att medlemmarna i Kommunal får betala priset när verksamheter slimmas är oacceptabelt. Det borde varenda arbetsgivare kunna skriva under på.

Kommunal är facket för dig som jobbar i skolan - och nu är det hög tid för bättre villkor och tydligare yrkesroller för de anställda. Det är bra för dig som jobbar och en riktigt smart satsning för en skola som tar elevernas bästa på allvar.

Tobias Baudin
Förbundsordförande
Kommunal