Facklig framgång: Missat storhelgstillägg betalas ut retroaktivt


2021-06-11

En anställd på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän blev inbeordrad att jobba en storhelg men upptäckte sen att det saknades ersättning när lönen kom. Detta visade sig gå emot kollektivavtalet och nu får flera medarbetare ersättning retroaktivt.

Missat storhelgstillägg betalas ut retroaktivt.
Foto: Kommunal

Vi stämmer av vad som hänt med Mikael Bagge, som är arbetsplats- och huvudskyddsombud på Mitt Bohuslän:

– Det började med att en kollega sa att han inte fått ersättning för en helg. Vår administratör stämde då av med lönekontoret på kommunen som sagt att ersättningen inte betalas ut vid övertid.

Då hade de kollat igenom kollektivavtalet och inte lyckats hitta något om att det bara gällde vid ordinarie arbetstid och inte övertid. För att vara på den säkra sidan stämde de även av med förbundet, som gjorde samma tolkning. De fick i princip svaret "har han jobbat en storhelg ska han ha pengarna".

Har han jobbat en storhelg ska han ha pengarna.

Därefter hörde de återigen av sig till lönekontoret med en hänvisning till avtalet och denna gången gjorde de samma tolkning.

– Jag trodde nästan att vi skulle behöva ta strid i frågan, men de återkopplade att de gjorde samma tolkning när de kollat igenom avtalet, berättar Mikael Bagge.

Därefter flöt allt på. Lönekontoret upptäckte att det rörde totalt sex medarbetare som skulle fått ersättning för storhelger sen ett par år tillbaka. Detta korrigeras istället nu och betalas ut retroaktivt på kommande löneutbetalning.

Det är en lättad Mikael Bagge som säger att han är glad att det inte behövde bli en strid kring detta:

– Det löste sig smidigare än jag trodde.

Har du en facklig framgång att dela med dig av? Besök Framgångslådan och berätta för oss vad ni lyckats med.

Dela sidan