Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

FACKLIG FRAMGÅNG: Diskmaskin löste arbetsmiljöproblem

2019-07-01
En ny diskmaskin blev lösningen på arbetsmiljöproblem på en förskola i Lund. Under lång tid hade personalen på avdelningarna tvingats diska all disk efter måltiderna i de små diskmaskinerna i avdelningarnas kök. En ohållbar situation menade de och kopplade in Kommunal sektion i Lund.

En gammal diskmaskin i förskolans kök. En lika gammal diskussion mellan olika medarbetare och aktivt arbetsmiljöarbete tillsammans med förträdare för Kommunal. Det är några av ingredienserna i problemen på förskolan i centrala Lund som nu till viss del blivit löst med en helt ny diskmaskin.

- Medlemmarna tyckte att disken skapade stress och tog tid från barnen, berättar Annsofie Olofsson, facklig företrädare på sektion Lund kommun.

Efter att sektionsföreträdare besökt förskolan gjorde personalgruppen en risk- och konsekvensanalys som visade tidsåtgång och risker med att diska i köket där barngruppen vistas.

- Vi har kämpat för detta så länge, berättar Marie Nilbecker som är barnskötare på den aktuella förskolan. Det tog oss en halvtimme att diska efter varje måltid. Tid som skulle ha använts till barnen. Det skapade jättemycket stress hos oss.

Efter att risk- och konsekvensanalysen var gjord tog det inte lång tid förrän den nya diskmaskinen var på plats och nu diskas nästan all disk i köket.