Tips inför intervjun

Intervju bokad – snyggt jobbat! Det är nu du har chansen att berätta varför just du är rätt person för jobbet. Men tänk på att intervjun är ett möte som är till för båda parter. Den du träffar ska också berätta varför du ska välja att jobba hos just dem. Här kommer några tips på hur du kan förbereda dig.

Läs på

Ta reda på så mycket du kan före intervjun. Det kan kännas tryggt att kolla upp praktiska saker – till exempel var intervjun kommer att hållas, hur många ni blir och liknande. Läs också på om arbetsgivaren. Om du vet vem du ska träffa kan du också ta reda på om det finns något att läsa om den personen. Fundera också över om du känner någon som jobbar på arbetsplatsen. Om så är fallet kan du kontakta hen och fråga om jobbkulturen.

Öva, öva, öva

Om du har tränat inför intervjun kommer det vara lättare att hålla fokus på själva mötet. Tänk igenom vad du skulle svara på olika frågor (här finns exempel på de vanligaste intervjufrågorna). Säg gärna svaren högt tillsammans med en vän eller kollega. Då kommer du känna dig säkrare på den riktiga intervjun. Även om du inte får exakt samma frågor har du gett dig själv chansen att sätta igång tankarna. Då kommer svaren ofta lättare när intervjun väl sätter igång.

Praktiska exempel

Försök att undvika floskler. Att säga att du har lätt att ”hålla många bollar i luften” gör lätt att intervjuaren tappar intresset. Tänk i stället på situationer där du har visat detta i praktiken. Det behöver inte bara vara situationer från jobbet. Även sammanhang från det privata kan vara bra för att visa på en särskild förmåga. Har du svårt att komma på exempel kan du testa att bolla med en kollega eller vän.

Ta med din cv

Skriv ut din ansökan och ta med till intervjun. Den kan fungera som en påminnelse om vilka styrkor och erfarenheter som du lyfte i ditt personliga brev.

Tänk positivt

Att gå på intervju är kul! Var glad för att du har kommit så här långt och fokusera på det som kan gå rätt. Känner du dig glad inför mötet smittar det ofta av sig på resten av sällskapet. En favoritlåt kan till exempel hjälpa till att sätta humöret i rätt stämning. Lycka till!

Att tänka på under intervjun

Blivit kallad på intervju? Här kommer några bra råd.

Här hittar du rekryterarens insider-tips för intervjun.

Kategorier

Dela sidan