Ska du skriva på för nytt jobb? Grattis! Anna-Carin Hill, Kommunal Skärholmen, hjälper dagligen medlemmar med frågor som handlar om anställningsavtal. I grunden är hon vårdbiträde inom hemtjänsten, och har varit fackligt förtroendevald sedan 1981. Här kommer hennes bästa tips för att kolla om avtalet håller måttet.
Ett anställningsavtal är precis som ett banklån, säger Anna-Carin. Du binder upp dig till det som står på pappret. Se därför till att du är trygg med avtalet innan du skriver på. Många tror att det är enkelt att fixa i efterhand om något i anställningsavtalet skulle visa sig vara knas, men så är det inte. Har man redan skrivit på avtalet är det svårt för oss att göra någonting, om det inte är så att avtalet direkt bryter mot lagen eller kollektivavtalet.
Några saker som alltid ska finnas med i ditt avtal är:
Nej, du har all rätt att ta den tid du behöver. Skriv inte på direkt när du sitter där med chefen, utan be att få ta med avtalet hem, eller få det skickat till dig. Då kan du läsa igenom det i lugn och ro.
I vissa fall har medlemmen till exempel inte svenska som modersmål, vilket så klart gör det svårare att förstå avtalet. Då brukar jag be dem maila över avtalet och så kan jag förklara vad det innebär.
Ett exempel som jag ofta träffar på är att chefen hänvisar till att det är lönerevision om ett år, och att det då finns möjlighet att höja lönen med X kronor. Då är jag tydlig med att om man har blivit lovad en summa så behöver det stå i anställningsavtalet, annars är det tomma löften.
Absolut! Du kan vända dig till Kommunal Direkt för att få hjälp vidare.