Rekryterarens insider-tips för intervjun

Vad vill den som anställer egentligen höra? Vanessa Åkermo är rekryteringschef på Humana. Genom åren har hon genomfört hundratals intervjuer. Här är hennes bästa tips för att lyckas med intervjun.

Leende kvinna på arbetsintervju.
Förbered dig inför intervjun genom att till exempel läsa igenom annonsen igen.
Foto: Kommunal

Vad avgör första intrycket? Hur viktigt är det?

- De flesta reagerar på första intrycket vare sig man vill eller inte. Så man ska alltid utgå från att det spelar roll. Som tur är kan man göra ett bra första intryck genom ganska enkla grejer – le, ha ett fast handslag och ta ögonkontakt. Försök att slappna av, och kom i tid så klart. Då har du gjort det viktigaste.

Hur kan jag förbereda mig för mötet?

- När du har kommit till intervju har du klarat ett steg mot målet. Läs igenom annonsen igen. Här kan du enkelt se vad arbetsgivaren söker. Vad är det för personliga egenskaper och erfarenheter de letar efter? Förbered dig genom att hitta exempel som visar att du har det som efterfrågas.

Det finns egentligen inga bra one-liners. Det är alltid helheten som är viktig. Helheten ger wow-effekten.

- Ett annat tips är att kolla på hemsidan. Försök att få en uppfattning om arbetsgivaren i stort. Kolla också bland dina vänner om du känner någon som jobbar på företaget. Det är både imponerande att du känner någon där, och bra för att lära sig mer om företaget inför intervjun.

Hur visar jag bäst att jag kan lösa problem?

- Genom verkliga exempel på hur du löst problem i olika situationer. Det behöver inte bara handla om jobbet, det kan vara personliga exempel också. Att du alltid är den i ditt gäng som tar på dig att ni ska träffas, att du är den som alltid bokar biljetter så att andra kan swisha senare, eller liknande.

- Du kan också be en kollega eller kompis beskriva dig. Vad tar den personen upp? Då får du både ett nytt perspektiv, och en gratis referens. Dessutom är det alltid nyttigt att träna på vanliga intervjufrågor Gärna tillsammans med någon.

Vad bestämmer om jag gör en bra intervju?

- När du har en känsla av att du har fått presentera dig själv på ett rättvist och professionellt vis, då är det en lyckad intervju. Om du får frågan i fall du vill tillägga något mot slutet – ta chansen! Våga ta upp saker då som du inte fått chans att berätta hittills.

Vad imponerar på dig?

- Människor som har läst på om företaget. Inte bara om tjänsten, utan om företaget i stort, som försöker förstå helheten och hur de passar in där. Att man försöker förstå värdegrunden och kulturen. Det imponerar alltid på mig!

Vilket är det bästa intervjusvaret du har hört?

- Det finns egentligen inga bra one-liners. Det är alltid helheten som är viktig. Helheten ger wow-effekten.

Finns det något jag absolut inte ska göra?

- Var inte negativ, och undvik att prata illa om tidigare arbetsgivare. Om du slutar på ditt nuvarande jobb för att det inte fungerar så bra där, försök vända det negativa till något positivt. Till exempel att du vill komma till ett företag som uppskattar dina egenskaper, snarare än att du inte trivs där du är nu.

Rekryterarens tre viktigaste tips inför intervjun

1. Kom väl förberedd.

2. Tänk på kroppsspråket.
Le! Det utstrålar trygghet och positiva känslor. Du signalarer att det är en glad person som kommer till teamet. Tänk också på att lyssna aktivt, det glömmer man ofta om man är lite nervös.

3. Ta det lugnt.
Var inte rädd att ta andningspauser, och ta din tid att fundera över frågan. Eftersom man pratar så mycket ändå i intervjuer är det bara skönt om det blir lite tyst emellanåt.

Mer läsning

Tips inför intervjun

Intervju bokad – snyggt jobbat! Här finns tips på hur du kan visa att du är rätt person för jobbet.

Att tänka på under intervjun

Att bli kallad på intervju tyder på att du klarar konkurrensen och sticker ut bland andra ansökningar. Här hittar du några bra råd för intervjun.

Vilken lön ska jag begära när jag söker nytt jobb?

Hur mycket lön kan du förvänta dig? Vad är en rimlig lön för ditt jobb? Vi kan hjälpa dig att hitta rätt nivå.

Kategorier

Dela sidan