Visselblåsare hos Attendo fick rätt när tingsrätten prövade ny lag


När vårdbiträdet Stine Christophersen larmade om brister hos privata arbetsgivaren Attendo blev hon varnad. Nu har tingsrätten fällt två chefer för brott mot lagen om meddelarskydd.

Bild på Malin Ragnegård vid ett skrivbord.
- Det känns väldigt bra. Det kommer betyda att man vet att man ska kunna uttala sig och framföra kritik och höra av sig till media utan att få represalier, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.
Foto: Kommunal.

Vårdbolaget gav medarbetaren Stine Christophersen en skriftlig varning för att hon gått ut i media och påtalat brister på ett äldreboende under pandemin. 

Det här är första gången tingsrätten prövar en ny lag där vissa privata verksamheter har samma meddelarskydd som offentligt anställda.  

- Det känns väldigt bra. Det kommer betyda att man vet att man ska kunna uttala sig och framföra kritik och höra av sig till media utan att få repressalier. Och är det arbetsgivare som på något sätt kommer försöka hindra personalen att framföra sin åsikt så kommer de att straffas, säger Malin Ragnegård till Studio ett i Sveriges radio.

Domen stärker andra medlemmar att våga signalera om de upptäcker brister i verksamheter, menar Malin Ragnegård.

- Jag uppmanar och uppmuntrar fler att göra på det sättet. Man ska ha modet att säga ifrån om det är något som känns fel i magen. Oavsett vad det handlar om på arbetsplatsen, så ska man känna en trygghet i att signalera och berätta om felaktigheter och om det är något som inte stämmer. 

Lyssna på Stines prat från verkligheten

Sommaren 2022 deltog Stine Christophersen i Kommunals podcast "Prat från verkligheten".  Där pratade hon om kampen för att skydda de boende från smitta, om hur hon konfronterar arbetsgivaren, och går ut i media med inspelade samtal, och vad som hände under och efter denna period.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar