Skåne behöver ett äldreomsorgslyft - uttalande från representantskapet


Representantskapet för Kommunal avdelning Skåne beslutade vid sitt möte den 25 april om ett uttalande till stöd för dem som arbetar inom äldreomsorgen.

Kommunal avdelning Skånes representantskap kräver satsningar på äldreomsorgen

2016 fanns det i Skåne 114 080 personer över 75 år. 2026 väntas det antalet vara 152 981 personer enligt region Skånes befolkningsprognos. Gruppen mellan 75 och 84 år ökar med 43 procent under tioårsperioden vilket gör den till den åldersgrupp som ökar mest av alla.

Det kommer att ställa stora krav på välfärdsarbetarna inom hemtjänst och äldrevård och vi säger som Kommunals ordförande Tobias Baudin. Sverige behöver ett äldreomsorgslyft.

Skåne behöver ett äldreomsorgslyft.

Vi har den senaste tiden kunnat konstatera att utvecklingen går åt motsatt håll. I Kristianstad gick skyddsombudet in med en anmälan till arbetsmiljöverket när en personalnedskärning fick omedelbara och negativa konsekvenser inom demensvården. I Malmö har vård- och omsorgsförvaltningen kört över personalen inom hemtjänsten och beslutat om nedläggning av demensteamen som ger omsorg till de med allvarlig demenssjukdom. Och i Lund och flera andra kommuner, arbetar personalen fortfarande delade turer.

Vi vill uppmana arbetsgivarna, kommuner, region och privata, att tänka om. Prognosen talar sitt tydliga språk. Antalet äldre över 75 år kommer att öka rejält och i takt med det ökar omsorgsbehovet. Ni behöver medverka till att fler väljer att utbilda sig till undersköterska, ni behöver se över scheman och bemanning för att fler ska orka arbeta i omsorgen om de äldre och ni behöver göra det i dialog med Kommunal.

Vi behöver ett äldreomsorgslyft – ska vi bli den första regionen i landet som tar ett kliv framåt. Låt det bli så!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar