Riksdagsledamot på besök i Bromölla


Undersköterskebrist, jämställda löner, arbetsmiljö och heltid som norm. Det är några av frågorna som diskuteras när riksdagsledamot Annelie Karlsson möter anställda inom hemtjänsten i Bromölla.

Riksdagsledamot Annelie Karlsson på arbetsplatsbesök i Bromölla.
Arbetsplatsombud Monica Weinemo hälsar riksdagsledamot Annelie Karlsson välkommen till hemtjänsten i Bromölla tillsammans med avdelning Skånes ordförande Tina Christensen och Helen Persson från sektionen i Kristianstad
Foto: Monica Brundin Danielsson

Det är förmiddag på dagcentralen Drejaren i Bromölla. Precis innanför entrén pågår en tävling i ett spel som påminner om boccia. Det handlar om att kasta en boll och komma närmst tygpåsen. Deltagarna sitter uppradade på stolar. Annika Karlsson får vara med. Det är inte så lätt som det ser ut.

I ett annat rum har anställda i hemtjänsten i Bromölla samlats för att prata om sina viktiga frågor som mycket kretsar kring utvecklingsmöjligheter i yrket och om arbetets innehåll. Om att göra det en är utbildad till och kunna komma vidare i det.

Annelie Karlsson lyssnar och ställer frågor. Minst en dag i veckan är hon ute på arbetsplatsbesök i sin valkrets. Ofta tillsammans med representanter från något av LO-facken.  I dag tillsammans med Kommunal Skånes ordförande Tina Christensen och Helen Persson, facklig-politiskt ansvarig på sektionen i Kristianstad.

- Det är enda sättet för mig att kunna vara bärare av viktiga frågor tillbaka till riksdagen. Vi kan inte sitta i vår bubbla utan kontakt med verkligheten. I mitt uppdrag ligger att jag ska tillbringa en stor del av min arbetstid i valkretsen, konstaterar hon.

För Kommunal är det också viktigt att ha kontakt med politiker på olika nivåer för att kunna driva de frågor som är viktiga för medlemmarna.

- Medlemmarna i Kommunal ska känna närhet till politiken. Politik finns i vår vardag på flera olika sätt, på arbetet, i privatlivet och i samhället. Vi har många utmaningar och därför är det viktigt att vi har möjlighet att påverka vår situation. Det här är en del av fackligpolitisk samverkan och den ska vi utveckla så att den blir verklig i medlemmarnas vardag, säger Tina Christensen.

Bromölla kommun har flera gånger uppmärksammats för en väl fungerande hemtjänstorganisation. Kommunen har satsat stort på kontinuiteten där medborgaren ska ha så få olika kontakter som möjligt. Hemtjänstteamen är små. Ändå finns det mycket att utveckla. I samtalen kommer det fram att undersköterskorna önskar fler utvecklingsmöjligheter. En i personalgruppen har funderat på att specialisera sig inom palliativ vård men ser ingen möjlighet att sen kunna komma tillbaka och arbeta fokuserat med det utan att byta arbetsgivare från kommun till region.

- Vi måste höja statusen för undersköterskorna, lön är en del men det handlar också om arbetets innehåll och möjlighet till utveckling inom yrket. Att välja att bli undersköterska ska vara ett attraktivt val, säger Annelie Karlsson och ställer frågan: Om ni skulle få 20 miljoner till Bromölla vilka förändringar skulle ni göra då?

Svaret blir: Ta bort städ, tvätt och inköp från undersköterskornas arbetsuppgifter.

- Jag måste fundera på hur vi kan få igång tänket kring hur yrket kan utvecklas och en bredare dialog kring hur arbete kan organiseras på nya sätt. Det behövs ju inga lagändringar eller så men kanske stimulanspengar, funderar Annelie Karlsson.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar