Mikael känner sig som en vinnare


2020-06-15

"Jag älskar att hjälpa andra människor."

Mikael Olsson drabbades själv av en arbetsskada och fick inte rätt hjälp. Det var då han bestämde sig. Han ville engagera sig för att hjälpa andra. I dag är han huvudskyddsombud på sin arbetsplats Nobina och försäkringsansvarig på sektion trafik, teknik, djur och natur i Skåne.

Mikael Olsson känner sig som en vinnare
Mikael Olsson, trivs i sitt uppdrag som försäkringsansvarig och kör alltid ända in i kaklet.
Foto: Monica Brundin Danielsson

Det första Mikael Olsson gjorde när han fick uppdraget som försäkringsansvarig var att sätta upp en lapp på sin egen arbetsplats Nobina där han arbetar som bussförare. En kort tid efter hade han hjälpt sina arbetskamrater att få ut olika försäkringsersättningar till en sammanlagd summa av 350 000 kronor.

- Min styrka är nog att jag inte ger mig förrän det verkligen tar stopp, konstaterar han.

Som kollegan som fått en stroke och som inte visste om att han hade en sjuk- och efterlevandeförsäkring och som efter att Mikael gått in i ärendet fick utbetalt 60 000 kronor.

- Känslan är att jag känner mig som en vinnare när jag lyckats hjälpa någon annan. Och många medlemmar är inte medvetna om vilka försäkringar de har.

Mikael kan berätta om hur många framgångar som helst. Om medlemmen som skadade sig på fritiden då han trampade på fotbollen istället för att kicka den. Han skadade knäet och fick först avslag på sin skadeanmälan från Folksam men efter att Mikael gått in fick medlemmen rätt ersättning. Eller hen som blev misshandlad på jobbet av en passagerare och fick 6 500 kronor i arbetsskadeersättning och medlemmen som skadade sig så svårt när hen klämde handen i bussdörren halkade och föll och fick 43 000 kronor i ersättning.

- Det är bara pengar, filosoferar Mikael.

- Fast ibland kan det göra hela skillnaden. Särskilt för dem som är långtidssjukskrivna.

Just sjukskrivingsärendena är de svåraste tycker Mikael. Inte minst för att processen är så lång. Från det att han hjälpt till med att överklaga ett avslag om sjukpenning kan det ta ett år eller mer innan förvaltningsrätten beslutar i ärendet. Det skapar frustration.

- En annan utmaning är att det är jag som är kvar med medlemmen om hen får avslag. Det är svårt.

Sjuk- och efterlevandeförsäkringen som finns med i Kommunals försäkringspaket är en försäkring som du aktivt måste tacka nej till och som du betalar för utöver medlemsavgiften. Det är också den försäkring som kan ge ersättning i svåra tider,

Vilka är de vanligaste frågorna du får från medlemmar?

- Det är ”finns det någon försäkring som jag kan få ersättning från när jag är sjuk” och så handlar det ofta om frågor kring arbetsskador.

Mikael Olsson rekommenderar alla att använda möjligheten till en timmes fri rådgivning från Folksam.

- Ta bara kontakt med din sektion så fixar de det. Rådgivningarna ger alltid resultat. Kanske hittas en oreglerad skada eller så upptäckts det att medlemmen är dubbelförsäkrad. Så ta den möjligheten.

Dela sidan