Marie kan bli Årets skyddsombud i Västsverige


Marie är ett av Västs engagerade skyddsombud som nominerats till LO:s pris Årets skyddsombud i Västsverige. Vinst eller ej – på skyddsombudens dag, den 26 oktober, ska hon hyllas oavsett – liksom alla andra duktiga ombud därute på arbetsplatserna.

Skyddsombudet Marie Bergelin
Foto: Kommunal

Att vara skyddsombud är så oerhört viktigt på så många plan. 

Marie Bergelin

Skyddsombudens dag infaller under Europeiska arbetsmiljöveckan, som arrangeras av Europeiska arbetsmiljöbyrån, för att uppmärksamma det viktiga arbete som behöver vara ständigt pågående på varenda arbetsplats. 

I anknytning till Europeiska arbetsmiljöveckan delar LO ut priset Årets skyddsombud i Västsverige. Ett hedervärt pris som år 2020 gick till Kommunal Västs ombud Elizabeth Laursen. I år kan vinnaren heta Marie Bergelin.

Mer än femton år i uppdraget 

Marie, som arbetar som barnskötare på en förskola i Ale kommun, har många uppdrag i Kommunal. Bland annat som skyddsombud och huvudskyddsombud. När hon nås av nyheten att hon blivit nominerad till LO:s pris, blir hennes spontana reaktion att någon skojar med henne. 

– Det finns så mycket förtroende bara i det faktum att någon vill nominera mig. Det betyder att det jag gör uppskattas och att det märks att jag brinner för det jag gör. Och det gör jag verkligen. Att vara skyddsombud är så oerhört viktigt på så många plan. 

Marie, som varit skyddsombud i över femton år, vittnar om en mycket pressad arbetssituation inom förskolan. Det är tufft med bemanningen, och arbetsmiljön är många gånger komplicerad att hantera.   

– Vi finns ju där i ur och skur, i vått och torrt. Det var särskilt svårt under pandemin, då vi mötte många pressade och upprörda vårdnadshavare, som ifrågasatte beslut. Det påverkar arbetsmiljön väldigt mycket att dagligen behöva hantera konflikter. 

Många stöter på patrull

Marie berättar att hon har en god relation med sin rektor och att deras samarbete fungerar bra när det gäller arbetsmiljöarbetet. – Min rektor förstår, och det blir aldrig några diskussioner. Vi gör allt i samråd och har täta avstämningar. Det är extra skönt att det samarbetet fungerar så bra när jag behöver gå in och hjälpa andra lokala ombud, i min roll som huvudskyddsombud. Det är tyvärr många andra skyddsombud som stöter på patrull från sina rektorer, och då är min erfarenhet extra bra att ha, för att kunna påvisa effekten av en fungerande samverkan. 

Vad är det som brister i samverkansarbetet?

– En av anledningarna är helt klart att cheferna inte är tillräckligt nåbara. Just det blev så oerhört tydligt under pandemin, när rektorerna arbetade hemifrån. Jag har ombud som vittnar om rektorer som inte visade sig på sina arbetsplatser på flera månader, trots att de egentligen skulle ha varit inne åtminstone någon dag varje vecka. Under pandemin fick jag väldigt många samtal från både ombud och medarbetare som var frustrerade över att rektorerna aldrig fanns på plats.

Gör chefernas jobb

Även om arbetsgivaren, enligt lag, har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, så finns det en hel del brister i hur man lever upp till det ansvaret.

– Det har hänt flera gånger att vi har fått göra chefernas jobb för att få saker att hända. Det är inte vi som tar kontakt med företagshälsovården, om den psykosociala arbetsmiljön är dålig till exempel, men det är ofta vi i facket – Kommunal och Lärarförbundet –som ser till att det upprättas handlingsplaner som kräver att kontakten upprättas.

Vad är det bästa med att vara skyddsombud?

– När man får positivt gehör för det man har kämpat för. När jag får veta att mina lokala ombud lyckats, kanske delvis tack vare hjälp jag har kunnat ge dem som mentor, då känns det extra bra. Det handlar om att få till förbättringar. Det är så viktigt för arbetsmiljön.

Viktigt att våga vara obekväm

Marie är allt annat än konflikträdd och tar alltid striden när det behövs.

– Jag tror att mina lokala ombud vet att jag aldrig ger mig, och att det ofta är därför de vänder sig till mig. Jag gör mig ofta obekväm inför cheferna, eftersom jag inte är rädd för att ifrågasätta och ställa krav, eller att gå högre upp. Man ska inte ta ilskan från cheferna personligt, utan tänka på att man agerar utifrån sin roll som ombud. Om man tar det personligt så finns det risk att man inte orkar driva vidare, och då når man ju ingenstans. Man måste våga vara obekväm för att få saker att hända. Och det lönar sig att vara envis.

Den där "någon annan" är oftast ganska frånvarande.

Marie Bergelin

Uppdraget som huvudskyddsombud – en form av mentorskap

Marie är stolt över sina förtroendeuppdrag i Kommunal och hon tar dem verkligen på största allvar. – Det är omöjligt för mig att få till mig saker som är fel och att sedan inte agera. Jag tycker också att jag har en skyldighet att agera. Uppdraget har ju tilldelats mig som ett förtroende. 

Marie trycker även på vikten av att våga ta tag i saker och ting själv, i uppdraget som ombud. – Om man kliver in i uppdraget, så bör man brinna för det och tycka att arbetsmiljöfrågorna är viktiga, på riktigt. Egensvaret väger tungt. Man måste våga anmäla fel och brister, och rapportera tillbud. Om inte tillbuden rapporteras in så finns de inte, eftersom de inte syns. Då tror ledningen att allting flyter på helt smärtfritt, och vi kan inte rapportera det som faktiskt händer uppåt.

Marie är dock noga med att påpeka att det handlar om att våga, och inte om att bära bördan ensam. – Jag säger alltid till nya ombud som jag skriver in att jag finns där för dem som mentor, och att det inte finns några dumma frågor. Det är viktigt att alltid ha möjlighet att bolla med någon. Men ska det till en förändring så måste någon ta tag i saken, och den där "någon annan", som man hoppas ska ta tag i det, är oftast ganska frånvarande. Gör det själv i stället, för annars blir det kanske inte gjort alls.

Inga skyddsombud = fri lejd för arbetsgivarna

På skyddsombudens dag, den 26 oktober, skickar Marie Bergelin en varm hälsning till alla ombud därute, genom att poängtera det faktum att arbetsgivarna skulle kunna köra över allt och alla, och bara göra som de själva vill, om inte skyddsombuden hade funnits.

 – Kämpa på därute! Det vi gör är så oerhört viktigt. Och även om det är tufft emellanåt, så gör det skillnad. Och sker inte förbättringarna snabbt, så kan man åtminstone oftast räkna med positiva resultat på lång sikt.

Marie avslutar sin hälsning med en viktig tanke, som kan vara bra för oss alla att ta med oss.

 – Med tanke på hur det ser ut samhället i dag, så kan du som är skyddsombud, utöver arbetet med arbetsmiljön, också vara en viktig medmänniska på arbetsplatsen. Det måste inte handla om jobbet. Du kan vara den som lyssnar ... den som finns där för någon att lätta sitt hjärta inför. 

Fotnot: Vinnaren av Årets skyddsombud i Västsverige koras på LO:s representantskap i november. Alla LO-fack har möjlighet att nominera kandidater.

Nyfiken på uppdraget?

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar