Krönika: Arbetsskor är en fråga om rättvisa


När jag besöker olika arbetsplatser i en kommun blir det tydligt för mig: det är skillnad.

På de manligt dominerade arbetsplatserna jobbar man heltid, har bra schema – och rätt till arbetskläder och skor. På de kvinnodominerade arbetsplatserna är inget av detta självklart.

Malin Ragnegård.
Förbundsordförande Malin Ragnegård.
Foto: Kommunal

Trots att medlemmarna i vård, omsorg, förskola och skola går långa sträckor varje dag och somliga av dem får stå ut med kyla, väta och halkrisk förväntas de betala sina egna skor. Bra skor är som bekant inte billiga. 

Kommunal lanserar nu en sida med verktyg, tips och idéer för hur du kan driva kampen fria arbetsskor på din arbetsplats! Det är en viktig kamp för jämställdhet och rättvisa. Fria skor från arbetsgivaren borde vara en självklarhet, precis som det är för kollegorna på gatukontoret.

Kommunal har i en ny enkät frågat anställda inom äldreomsorgen om de får ekonomiskt stöd av sina arbetsgivare till köp av arbetsskor. 88 procent svarade nej. Vi talar om en yrkesgrupp där 72 procent uppger att de en vanlig arbetsdag går 10 000 steg eller mer. Ännu sämre blev resultaten från förskola och skola där drygt 94 procent inom skolan svarade nej och i förskolan svarade drygt 95 procent nej.  

Jag vet hur mycket ni alla kämpar med den här frågan, som exempelvis Ida i Älmsta, Lina i Sölvesborg, Jenny i Upplands Väsby och Mikaela i Falkenberg. Vilka ansträngningar ni gjort! Ni skriver insändare, ställer frågor till politiker och har inspirerat många andra att engagera sig. Ida har genom att starta Facebookgruppen ’’Rätten till fria arbetsskor’’ gjort en viktig insats. Allt ni gör betyder oerhört mycket. För det är tillsammans vi åstadkommer förändringar och vinner segrar!

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, 
Kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar