Arbetsplatsbibliotek – en väg till språket


Hur kommer det sig att Kommunal jobbar med läsning och arbetsplatsbibliotek? Är läsning verkligen en facklig fråga? I helgen deltog Barbro Moberg, Kommunal och bokombudet Ewelina Krasinska i ett seminarium på Bokmässan i Göteborg för att berätta om varför läsning är en facklig fråga och arbetsplatsbibliotekens viktiga roll.

Kommunal
Ewelina Krasinska och Barbro Moberg i ABF:s monter på Bokmässan.
Foto: Kommunal

Barbro Moberg, du arbetar med läsfrämjande verksamheter på Kommunal. Kan du berätta vad du gör?

- Vi gör en utbildning som heter Läsfrämjande på arbetsplatsen som vänder sig till medlemmar som inte har något annat fackligt uppdrag, men jag jobbar också med ett seminarium som heter Boken på arbetsplatsen.

Varför är läsning en facklig fråga?

- Med läsning får man ett språk, och det gör att man kan påverka på arbetsplatsen och i samhället. Med språket kan man argumentera, och det är också en stor demokratifråga.

Har du exempel på hur man gör när man startar upp ett arbetsplatsbibliotek?

- Det vanligaste är att man har en hylla, men det finns också de som har valt att ha en liten korg i ett personalrum, eller som Camilla Johansson i Nässjö som har en resväska som hon tar med sig till olika arbetsplatser.

Hur startar man ett arbetsplatsbibliotek?

Tillsammans med ABF har vi tagit fram en checklista som man kan följa när man vill starta upp ett arbetsplatsbibliotek. Det absolut första man ska göra är att prata med sin chef om att man vill starta upp ett arbetsplatsbibliotek. När man har fått ja på det, följer man checklistan och startar upp biblioteket. Pengar kan man söka från ABF:s kulturfond.

Chefen brukar tycka att det är en bra idé?

- Ja, av alla 130 som har gått utbildningen att bli bokombud är det en som har fått nej.

Har du tips på läsning när man börjar med läsecirkel eller annan läsfrämjande verksamhet?

- Man ska läsa den bok som man vill läsa eller har intresse för. Biblioteken ska innehålla de böcker som man vill ha på arbetsplatsen. Vill jag lära mig mer om vegetarisk matlagning då är det som biblioteket ska innehålla. Någon vill kanske ha en spännande deckare och någon annan vill ha en feelgood-bok. Biblioteket ska också innehålla barnböcker och lättlästa böcker.

Varför ska det finnas barnböcker i biblioteket?

- Om du inte har språket själv så är det bra att börja med barnböcker. Det är också bra att börja läsa för sina barn – något som alla tjänar på. Om jag läser för mitt barn och det får mer språk får jag samtidigt språket till mig.

Enkelt att låna böcker

Ewelina Krasinska arbetar som barnskötare i Biskopsgården. Ewelina uppmärksammade att många föräldrar hade svårt att uttrycka sig och berätta om barnens vardag. Hon funderade över hur hon skulle kunna hjälpa till och utbildade sig till bokombud för att starta upp ett arbetsplatsbibliotek där även föräldrar som hämtar barn från förskolan får låna böcker. 

Både Barbro och Ewelina tycker att det ska vara enkelt att låna böcker. Om man arbetar 100 procent och kanske är ensamstående förälder finns ofta inte tiden att besöka ett folkbibliotek. Då är det smidigt att ha ett arbetsplatsbibliotek så att man lätt kan hitta något som verkar intressant som man kan låna med sig hem, samtidigt som man slipper stressas av att lånetiden går ut och att man riskerar böter om man missar återlämningstiden.

- Det är en av de minsta sakerna man kan göra för att hjälpa till, det minsta som kan påverka språkutvecklingen och ge barn större möjligheter i framtiden. Det finns otroligt många bra barnböcker på marknaden, fler barn behöver ha tillgång till dem. Får de en fin bok idag så vill de ha flera böcker imorgon, samtidigt som deras föräldrar läser böckerna och på det sättet lär sig språket.

Alla får låna

Ewelina arbetar med läsprojekt i förskolan och ser resultat i hur barn påverkas av läsning bara genom att på en månad upptäcka skillnader i ord de använder. Hon har tänkt mycket på att om människor i samhället läser flera gånger i veckan, kanske tio minuter om dagen, skulle det göra jättestor skillnad för alla och att det skulle hjälpa människor att påverka mer i sin vardag.

Hur gjorde du när du startade upp arbetsplatsbiblioteket?

- Det första jag gjorde var att berätta för chefen om kursen som bokombud, varför det var viktigt och hur stort samband det har med våra språkinsatser på arbetsplatsen. Vi lägger mycket fokus på oss pedagoger just nu, så det är bra om vi satsar på att fler har tillgång till böcker och kan utveckla språket på ett annat sätt än att läsa pedagogiska böcker.

- Efter att chefen hade sagt ja pratade jag med mina kollegor på ett APT - jag berättade om varför det är viktigt och hur jag ville göra. På APT:et delade jag ut kort så de kunde skriva ner vilka böcker de ville läsa. Jag fick också beställa en bokhylla som vi har ställt så att alla har tillgång till böckerna, inte bara vi som jobbar, utan också folk som kommer till förskolan, föräldrar, barn eller någon familjemedlem som hämtar. Jag har satt upp en skylt om att böckerna är tillgängliga för alla och att det är fritt fram att ta dem och när man har läst färdigt lämnar man tillbaka dem.

För att motivera till läsning byter Ewelina böcker ungefär varannan vecka för att det ska se fräscht och nytt ut. Hon väljer något som är modernt, intressant och aktuellt. Vissa böcker vet hon av erfarenhet intresserar barn så dessa ställer hon långt fram.  

Hur har arbetsplatsbiblioteket blivit mottaget?

- Jag upplever att det är populärt, jag ser det på bokhyllan, men jag önskar att det var mer populärt. Det finns det som inte alls tittar i bokhyllan.

Bokhyllan finns på ett våningsplan som inte alla passerar, och just nu funderar Ewelina på hur ska informera alla om det finns ett bibliotek där alla får låna och att det även innehåller böcker för små barn.

Motivera till läsning

Just nu har de inte någon organiserad läsning på arbetsplatsen, men Ewelina har tankar kring hur hon ska bjuda in folk till läsning genom författarbesök, till exempel. Hon har själv erfarit hur fantastiskt det har varit att träffa författaren till böckerna och vill att fler ska få uppleva den känslan.

Barbro håller med om att författarbesök är viktiga:

- Författarsamtal är jätteviktiga! Precis som Ewelina tror jag att om man lyssnar på en författare som berättar bakgrunden kring sin bok, hur hen tänkte när den skrevs och läser lite ur den så skapar man någon slags nyfikenhet.

- På kursen har vi med Sara Beischer och vid första tillfället pratar hon om sin bok ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Det är många från vården som är med på kursen och som får den. På en av kurserna var det en kvinna som kom fram till mig och berättade att hon aldrig hade läst en bok. Hon lyssnade på Sara Beischer och hon fick boken. Hon berättade att hon hade svårt att koncentrera sig när hon läste så hon fick Kommunals linjal, som gör att man avskär­­­­­ma en rad i taget. På uppföljningen berättade hon börjat läsa. Då är det underbart!

Det finns människor som har svårt att hitta möjligheter att förbättra sin framtid genom att påverka, om jag kan bidra med lite förbättring i någons vardag, då är det fantastiskt! avsluta Ewelina.

Barbros tre bästa lästips:

  • När kräftorna sjunger av Delia Owens
  • Tiggarpojken av Staffan Nordstam
  • Något med Pascal Engman.

Ewelinas tre bästa lästips:

  • Jag ska ändå inte jobba här av Sara Beischer
  • Alfonsböckerna! Barnen känner igen sig och det gör föräldrarna också.
  • En polsk barnspsykolog som heter Dorota Zawadzka som skriver väldigt lätt. Böckerna finns bara på polska än så länge.

Vill du starta ett arbetsplastbibliotek? Gör så här:

Gå gärna ihop några på arbetsplatsen.

Prata med er arbetsgivare. Berätta att ni är intresserade av att starta ett arbetsplatsbibliotek och fråga om det finns någon hylla ni kan använda.

Sedan är det dags att utbildas till bokombud av Kommunal. 

Ett bokombud är den som sköter om arbetsplatsbiblioteket. Bokombudet hanterar utlåningen, vilket kan ske genom allt från ett bemannat bibliotek, genom fackklubben, via lånelista, eller ett tillitssystem med fri låning. Lär dig mer på Kommunals utbildningar för bokombud, kontakta Barbro Moberg på förbundskontoret för mer information: barbro.moberg@kommunal.se.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar