Läsning – en facklig fråga


Hur kommer det sig att Kommunal jobbar med läsning och arbetsplatsbibliotek? Är läsning verkligen en facklig fråga? Vi fick chansen att ställa ett par frågor till Barbro Moberg, kulturansvarig på Kommunal, som deltog i ett samtal om läsfrämjande i ABF:s monter på Bokmässan i Göteborg 2019.

Tre deltagare i ett samtal om läsfrämjande, stående i ABF:s monter på Bokmässan.
Förutom Barbro Moberg (i mitten), deltog även Ann-Helén Laestadius (till vänster), som är författare och läsfrämjare, och Julia Pennlert (till höger), som är lektor på Bibliotekshögskolan i Borås, i samtalet.
Foto: Kommunal

Läsning – en facklig fråga

Kulturansvarig på Kommunal, Barbro Moberg, deltog på årets bokmässa i Göteborg i ett samtal om läsfrämjande verksamhet på arbetsplatserna. Samtalet hette “Grejen med läsning. Läsklyftorna växer. Vad kan göras och vad är läsfrämjande arbete? Samtal med forskare, fackliga och fantaster om läsning.” och det ägde rum i ABF:s regi.

Som kulturansvarig på Kommunal arbetar Barbro bland annat med att besöka olika sektioner för att stötta vid uppstart av arbetsplatsbibliotek eller om en medlem visar intresse för att bli bokombud. Pengarna till arbetsplatsbiblioteken kommer från ABF:s kulturfond och arbetsplatsbiblioteken samarbetar också med folkbiblioteken.

Hej Barbro! På vilket sätt är läsning en facklig fråga?

– Om man vill ha bra arbetskläder, bra arbetsmiljö och schyssta villkor på jobbet, måste man kunna argumentera. Med hjälp av läsandet får man språket, och genom språket får man verktyg för att kunna argumentera.

Hur började ni med arbetsplatsbiblioteken?

– Vi vände oss till medlemmar som inte hade något annat fackligt uppdrag, och frågade om det fanns intresse för att bli bokombud på arbetsplatsen. Gensvaret var otroligt, så det var väldigt kul.

Hur väljs böckerna till arbetsplatsbiblioteken ut?

– Bokombuden uppmanas att se till att det finns en mångfald av böcker och ljudböcker. Jag styr så lite som möjligt, men vill att det ska vara relativt nya böcker. Det är också bra om det finns barnböcker på arbetsplatsbiblioteken, som föräldrar kan ta hem för att läsa för sina barn.

Förutom det, är det viktigt att det är ordning, reda och snyggt i arbetsplatsbiblioteket.  En låg tröskel till läsandet är en förutsättning.

Är du intresserad av att starta ett arbetsplatsbibliotek? Gör så här:

  1. Gå gärna ihop några på arbetsplatsen.
  2. Prata med er arbetsgivare. Berätta att ni är intresserade av att starta ett arbetsplatsbibliotek och fråga om det finns någon hylla ni kan använda.
  3. Sedan är det dags att utbildas till bokombud. Utbildningen innehåller bland annat information om hur man ansöker om pengar. Via er sektion får ni mer information om hur ni går tillväga för att gå Kommunals utbildning till bokombud. Kontaktuppgifter till sektionen hittar ni genom att logga in på Mina Sidor.

Vill du veta mer om Kommunals läsfrämjande verksamhet?

    Dela sidan

    Kontakta Kommunal

    Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

    010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar