Läsning - en facklig fråga om demokrati och arbetsmiljö

Att läsa mer kan öka dina chanser att påverka på din arbetsplats. Vill du ha bra arbetskläder, bra arbetsmiljö och schyssta villkor på jobbet så måste du kunna argumentera. Med hjälp av läsandet får du språket, och genom språket får du verktyg för att kunna argumentera.

Kille och tjej står vid bokhylla och tittar ner i en uppslagen bok.
Foto: Astrakan Images AB.

God läsfärdighet innebär att du i högre utsträckning kan använda texter för eget tänkande. Till exempel att kunna läsa instruktioner, rapportera resultat, sätta dig in i nya arbetsuppgifter, förstå avtal och instruktioner. Med en god läsfärdighet ökar chansen att kunna påverka din arbetsmiljön och vara fackligt aktiv.

Sverige har tidigare legat i topp när det gäller läsförståelse, men inte längre. Det visar en utredning, som samtidigt visar att sjunkande läsförståelse leder till ökade klyftor mellan samhällsklasser.  

Kommunals medlemmar läser mindre än andra grupper. Därför har Kommunal startat ett läsfrämjande projekt. Målet är att öka läsandet, språket och därmed självförtroendet för att påverka på arbetsplatsen. 

Så kan du öka läsningen på din arbetsplats

Starta ett arbetsplatsbibliotek

På flera håll i landet har Kommunals medlemmar startat arbetsplatsbibliotekt. Det har visat sig öka den fackliga aktiviteten. 

  • Gå gärna ihop några på arbetsplatsen.
  • Prata med er arbetsgivare. Berätta att ni är intresserade av att starta ett arbetsplatsbibliotek och fråga om det finns någon hylla ni kan använda.
  • Sedan är det dags att utbildas till bokombud av Kommunal. 

Ett bokombud är den som sköter om arbetsplatsbiblioteket. Bokombudet hanterar utlåningen, vilket kan ske genom allt från ett bemannat bibliotek, genom fackklubben, via lånelista, eller ett tillitssystem med fri låning. Lär dig mer på Kommunals utbildningar för bokombud, kontakta Barbro Moberg på förbundskontoret för mer information: barbro.moberg@kommunal.se.

Inspiration: De startade egna arbetsplatsbibliotek (Kommunalarbetaren)

Delta i projektet "Läs för mig pappa!"

Tillsammans med ABF arrangerar Kommunal projektet "Läs för mej, pappa!" för att få män inom LO-förbunden att läsa mer böcker. Pappor som läser är för många barn den enda manliga förebilden när det gäller läsning. Det är viktigt att visa att berättelser, böcker och läsning också hör till männens värld. Det får betydelse för framtidens män, det vill säga dagens pojkar. Kontakta din sektion för mer information. 

ABF:s beställningsmaterial för att arrangera aktiviteter inom projektet "Läs för mig pappa!"

Stig Sjödin-priset

Kommunal är en av initiativtagarna till Stig Sjödin-priset. Det är ett årligt litteraturpris som årligen delas ut till personer som uppmärksammar samhällets orättvisor och som skildrar berättelser från de utsattas perspektiv.  Priset instiftades 1996 till minne av poeten och författaren Stig Sjödin. Övriga initiativtagare är Runö Folkhögskola, Stig Sjödin Sällskapet, GS-facket och IF Metall. Utdelningen genomförs med stöd av ABF. 

ABF Stockholm om Stig Sjödin-priset

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar