På liv och död - berättelser från en pandemi

I boken ”På liv och död - berättelser från en pandemi” berättar undersköterskor, lokalvårdare, vårdbiträden, bussförare, barnskötare och många andra samhällsbärare om sin vardag under pandemin. De vårdade svårt covidsjuka patienter, höll kollektivtrafiken igång och gav barnen i förskola och skola en ovärderlig trygghet. Och de skapade plats för värdighet i svåra stunder.

Äldre man sitter vid köksbord och tittar ut medan kvinna ställer in saker i köksskåp bakom ryggen.
Bild från boken På liv och död.
Foto: Fredrik Sandin Carlson.

Med denna bok vill Kommunal visa upp välfärdsarbetarnas viktiga roll, sätta fokus på deras villkor och att lyfta det fantastiska arbete medlemmarna har gjort under pandemin. Att för oss här och nu, och för eftervärlden, dokumentera denna historiska händelse då medlemmars insatser spelat livsavgörande roll för hela samhället. Vi vill vi att boken ska synas hos politiker och opinionsbildare. Kommunal skickade därför ut boken till alla riksdagsledamöter och till hela regeringen. 

Så kan du köpa boken

Du som är medlem i Kommunal kan köpa boken till ett förmånligt pris via Mina sidor. Om du loggar in kan du ta del av medlemserbjudandet och köpa boken till rabatterat pris, 129 kronor.

För dig som inte är medlem

Boken går att köpa på Adlibris, Bokus och även i vissa fysiska bokaffärer som till exempel några av Akademibokhandelns butiker. Boken kommer även skickas till alla folkbibliotek samt ett antal specialbibliotek och sjukhusbibliotek runt om i landet. 

Bokus

Adlibris

Ta en titt i boken

Boksläpp | På liv och död – Berättelser från en pandemi
Boksläpp | På liv och död – Berättelser från en pandemi

Frågor och svar

Bakgrund och syfte

Varför har Kommunal gjort en bok om coronapandemin?

Under våren 2020 kände vi ett behov av att dokumentera denna väldigt speciella tid, och gav fotograf Fredrik Sandin Carlson i uppdrag att fotografera medlemmar på deras arbetsplatser. Fredrik hade presenterat en idé om att göra ett omfattande dokumentationsprojekt, vilket överensstämde väl med ett behov vi såg. Då visste vi inte att resultatet skulle bli en bok, bara att vi behövde dessa bilder. Under året fortsatte dokumentationen och idén om en bok växte fram. En bok är något beständigt, som man sparar, och som lever över längre tid. Vi tror att det finns ett behov av denna typ av dokumentation.

Vad är det för slags bok?

Boken är ett tidsdokument från coronaåret 2020. Ett år då de människor som bär välfärden plötsligt ställdes i rampljuset. Boken innehåller bilder på medlemmar under första året med corona, tagna av Fredrik Sandin Carlson. Medlemmarna intervjuades också av Anna Sahlée.

Upplägget i boken är kronologiskt. Här finns bilder och berättelser från coronas utbrott, första vågen, sommarens relativa lugn, andra vågen, och från dem som arbetade under julhelgerna. Boken avslutas med de första vaccinationerna i januari.

Vad är syftet med boken?

Syftet med boken är att sätta fokus på välfärdsarbetarnas villkor och att synliggöra det fantastiska arbete medlemmarna gjort under coronapandemin - samt att dokumentera denna historiska händelse. Vi hoppas att boken ska hålla igång samtalet om arbetsvillkoren i välfärden. Därför vill vi gärna att politiker, beslutsfattare och opinionsbildare ska ta del av boken – och att medlemmar ska läsa och diskutera den.

När släpps boken?

Boken släpps i samband med årsdagen av att WHO deklarerade att Corona var en pandemi. Boken kommer finnas i nätbokhandel från 5 mars. I samband med lansering kommer boken uppmärksammas i flera stora medier, exempelvis i Nyhetsmorgon lördagen den 6 mars.

Var kan jag läsa mer om boken?

På kommunal.se/pålivochdöd hittar du all information om boken.

Innehåll och produktion

Vilka yrkesgrupper är med i boken?

Yrkesgrupper som medverkar i boken är exempelvis undersköterskor, lokalvårdare, vårdbiträden, bussförare, barnskötare, stödassistent, ambulanssjukvårdare, köksbiträde, kyrkogårdsarbetare, krematoriearbetare, patienttransport, spårvagnsförare, simlärare, skötare, kock och flera andra samhällsbärande yrken. Cirka 80 medlemmar dokumenteras i boken.

Vem har tagit bilderna?

Huvuddelen av bilderna är tagna av fotograf Fredrik Sandin Carlson, men boken behövde även kompletteras med bilder främst från perioden innan vi påbörjat dokumentationen. De övriga fotografer som medverkar är Kim Ahlqvist, Robin Aron, Jonas Ekströmer, Lotta Härdelin, Paul Hansen, Anders Hansson, Staffan Löwstedt, Karl Melander och Marie Pårs Edgren.

Vem har skrivit texterna?

Utöver medlemmarnas berättelser, som Anna Sahlée skrivit ned finns här ett förord av Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och introduktionstext av Lisa Pelling (Arena Idé) som sätter pandemin och medlemmarnas insatser i ett större sammanhang. Redaktör för boken har Annica Triberg (Max Ström) varit.

Vilket förlag har producerat boken?

Boken är framtagen av bokförlaget Max Ström med Kommunal som uppdragsgivare.

Hur stor upplaga är boken tryckt i?

Boken har tryckts i 5000 ex.

Hur har fotograferingen gått till – hur har vi smittsäkrat?

Kommunals avdelningar och sektioner har hjälp till att hitta medlemmar i hela landet och förmedlat kontakter till dem. Skyddsutrustning har använts och vid fotografering har vi följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De flesta resor har gjorts i egen bil.

Är det bara bilder från Stockholm?

Nej, det finns bilder från stora delar av landet. Dock var det under året omfattande reserestriktioner, och svårt att resa runt i Sverige och även svårt att bli insläppt i många verksamheter. Under de perioder restriktionerna lättade reste fotografen runt i landet. Orter som finns representerade i boken är t ex Kiruna, Södertälje, Örebro, Stockholm, Landskrona, Uppsala, Luleå, Gällivare, Jokkmokk, Göteborg, Jönköping, Kungälv, Linköping, Fårö och Mörbylånga.

Press och opinionsbildning

Hur sprids boken?

Eftersom syftet med boken är att uppmärksamma välfärdsarbetarnas villkor och synliggöra medlemmarnas arbete under pandemin vill vi att politiker och opinionsbildare ska ta del av boken, och att medlemmarna i Kommunal blir en del av samtalet i samband med årsdagen av pandemin. Boken kommer därför att skickas ut till alla riksdagsledamöter och till hela regeringen. Vi skickar även boken till utvalda mediekanaler, opinionsbildare, arbetsgivarorganisationer med flera.

6 mars medverkar Tobias Baudin och Fredrik Sandin Carlson i Nyhetsmorgon på TV4. 

Försäljning

Går boken att köpa?

Ja boken går att köpa på Adlibris, Bokus och även i vissa fysiska bokaffärer t ex har Akademibokhandeln tagit in boken i några butiker. (Boken kommer även skickas till alla folkbibliotek.)

Var hittar jag boken?

Bokus

Adlibris

Medlemspris

Medlemmar i Kommunal kan köpa boken till ett förmånligt pris via Mina sidor.

Kan man ta del av bokens innehåll på annat sätt?

Vi har delat ett bildspel från boken i egna kanaler, gjort en film med intervjuer samt lyft flera av medlemmarnas berättelser. Vi har haft en vandringsutställning om boken. Boken kan också hittas på ett antal bibliotek.

Vad kostar boken i butik/online?

I onlinebokhandeln ligger priset från ca 216 kr, i andra bokaffärer kan priset variera (ca 300 kr).

Får medlemmar rabatt?

Medlemmarna får 40 % rabatt och kan köpa boken till ett förmånligt pris via Mina sidor. (129 kr)

Hur hittar jag min medlemsrabatt?

Medlemmar kan logga in på Mina sidor för att komma till bokerbjudandet.

Jag kan/vill inte köpa boken – kan jag låna den?

Den kommer även skickas till alla folkbibliotek, ett antal specialbibliotek och sjukhusbibliotek.

Varför skänker ni inte boken till alla medlemmar?

Alla medlemmar som medverkar i boken får självklart varsitt exemplar. Vi gör också innehåll ur boken tillgängligt för alla genom film och genom att dela berättelserna i boken till exempel i sociala medier. Vi har också försett Sveriges folkbibliotek med böcker. Det ska vara enkelt för medlemmar att ta del av boken. Och medlemmar kan också köpa till kraftigt rabatterat pris. Det vore såklart fint om vi kunde skänka boken till alla medlemmar, men det skulle inte vara ekonomiskt försvarbart att skänka en halv miljon böcker.

Hur mycket tjänar ni på att sälja boken via bokhandeln?

Det finns ett stort intresse för de insatser medlemmar i Kommunal stod för och fortfarande står för under pandemin. Därför har vi valt att dokumentera detta till eftervärlden i form av en bok. Vi har också valt att göra den tillgänglig för allmänheten eftersom det finns ett stort intresse och då till en kostnad som bidrar till att täcka våra tryckkostnader men vi gör ingen vinst på boken.

Mer information

Vem kan svara på frågor om boken?

Mer fakta om boken

Antal sidor: 192
Bredd: 246 mm, höjd: 226 mm, tjocklek: 21,5 mm
Vikt: ca 1 kg

Kolofon

Bokförlaget Max Ström 2021
© Svenska Kommunalarbetareförbundet 2021
Projektledare: Marie Ekbom
Redaktör: Annica Triberg
Text: Anna Sahlée
Bildredaktör: Marcus Erixson
Foto: Fredrik Sandin Carlson samtliga bilder utom sidorna:
Kim Ahlqvist 187, Robin Aron/Göteborgs-Posten 185, Jonas Ekströmer 18–19,
Lotta Härdelin 34, 189, Paul Hansen 6, 9, 16, 85, 180–183, 192, Anders Hansson 177
Staffan Löwstedt 1, 10, 13, 15, 20, 21, Karl Melander 172–175, Marie Pårs Edgren 190
Formgivning: Patric Leo
Original: Amelie Stenbeck-Ramel
Repro: Italgraf Media, Stockholm
Tryck: Livonia Print, Lettland, 2021
Bilden på sidan 6: Gittan Månsson, Ersta, hos Bengt Junhed
Bilden på sidan 15: Johan Haglund, Södertälje sjukhus
ISBN 978-91-7126-543-2

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar