Kommunal tycker

Kommunal är till för att alla medlemmar ska ha bra villkor: bra lön, bra anställningsvillkor, trygghet och inflytande på jobbet. Förutom att förhandla fram bättre villkor i kollektivavtal vill Kommunal också påverka politiken som dikterar medlemmarnas vardag.

Några exempel på centrala områden Kommunal driver både via kollektivavtal och genom politisk påverkan är de om löner och anställningsvillkor och välfärdens finansiering och sociala trygghetssystem. 

Lön, arbetsmiljö och anställningsvillkor

Trygga anställningar, en god arbetsmiljö och yrkesskicklig personal är grunden för hög kvalitet i välfärden. Kommunal vill få till hållbara arbetstider med fungerande scheman utan delade turer och med rätt till heltid. Missbruket med visstidsanställningar måste upphöra och arbete ska värderas lika högt oavsett kön.

Välfärdens finansiering

För Kommunal är det självklart att vård, skola och omsorg ska vara tillgängliga för alla på samma villkor. Det är behovet som ska styra, inte individens ekonomiska förutsättningar. Därför är det viktigt för Kommunal att en generell välfärd finansieras via skattsedeln. Vi synliggör och verkar också för välfärdens långsiktiga finansiering och att de pengar som ska gå till att stärka välfärden också gör det och används på ett genomtänkt sätt. Bland annat att resurser går till rätt bemanning i äldreomsorgen.

Sociala trygghetssystem

Många medlemmar i Kommunal far illa av ett sjukförsäkrings- och pensionssystem som missgynnar personer som arbetat hela sina liv i fysiskt tunga arbetaryrken. Kommunals driver bland annat förslag som innebär att den som har jobbat länge i ett fysiskt krävande arbete ska kunna gå i pension tidigare. Dessutom har Kommunal påverkat aktivt för en mer mänsklig sjukförsäkring.  

Fördjupning

Kommunals ståndpunkter inom olika områden kan du läsa mer om i våra rapporter. Du kan även läsa om vad vi driver för olika frågor för olika branscher och yrken under respektive bransch.

Se även Kommunal bloggar, där Kommunals utredare och ombudsmän skriver om aktuella ämnen.

I podden "Förhandlarna" diskuterar vi de dagsaktuella frågorna och de ständigt aktuella trätoämnena. Gillar du förhandling, arbetsmarknad, politik och lite jäklar anamma är det här podden för dig.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar