Lyssna på Förhandlarna

Johan Ingelskog, avtalssekreterare, och Malin Sjunnebo, chefsjurist, har erfarenhet från flera av svensk arbetsmarknads viktigaste förhandlingsbord. I Förhandlarna diskuterar de dagsaktuella frågor, ständigt aktuella trätoämnen och framförallt förhandling. Gillar du arbetsmarknad, politik och lite jäklar anamma är det här podden för dig.

Malin Sjunnebo och Johan Ingelskog.
Malin Sjunnebo, chefsjurist, och Johan Ingelskog, avtalssekreterare, poddar om den förhandlande tillvaron.
Foto: Kommunal

Senaste avsnitten 

"Det är kärnan i avtalet" - Om HÖK:en, 15 mars

I det här avsnittet pratar Johan och Malin om vilka olika delar SKR-avtalet egentligen består av.  Det blir en riktig förkortningsfest med allt mellan AB, BÖK och KHA.

Om du vill veta mer om Kommunal krav om arbetstider i avtalsrörelsen hittar du en djupdykning om detta i avsnittet "Det behövs ett rejält omtag om arbetstider" som publicerades 21 december 2023.

Lyssna på avsnittet "Det är kärnan i avtalet" i din poddspelare eller på Spotify.

”Svindlande när man sätter det i perspektiv” – Om kraven mot SKR i avtalsrörelsen, 14 februari

Vi är redan inne i februari och avtalsrörelsen med SKR och Sobonaföretagen är i full gång. Johan och Malin går igenom vilka krav Kommunal har i avtalsrörelse men fokus på ordning och reda på löner och hållbara arbetstider. Vi hinner också med att prata om integritet i arbetslivet med tanke på två aktuella och uppmärksammade händelser.

Lyssna på avsnittet "Svindlande när man sätter det i perspektiv" i din poddspelare eller på Spotify.

“Vilket jäkla år” - Om förhandlingsåret 2023, 29 december 2023

Innan vi ringer in det nya måste vi ringa ut det gamla. Avtalskrav, varsel, märket, dygnsvila, konflikt, medling - lite mer varsel - och inte minst förhandling. Avtalsåret 2023 var helt enkelt ett jäkla år och i det här avsnittet tittar avtalssekreterare Johan Ingelskog och chefsjurist Malin Sjunnebo tillbaka på vad det egentligen var som hände.

Lyssna på avsnittet "Vilket jäkla år" i din poddspelare eller på Spotify.

“Det behövs ett rejält omtag om arbetstider” - Om Kommunals krav mot SKR och Sobona, 21 december 2023

2024 är det dags att förhandla SKR och Sobonas avtal och i förra veckan växlade parterna yrkanden. Löneökningar i nivå med märket, ordning och reda och hållbara arbetstider är några av Kommunals krav. Mötet med aktörerna inom äldreomsorgen hölls också tidigare i veckan och Johan och Malin går igenom vad som diskuterades där.

Lyssna på avsnittet "Det behövs ett rejält omtag om arbetstider" i din poddspelare eller på Spotify.

Vill du läsa mer om Kommunals förhandlingarna 2024 kan du göra det här: Kommunals krav mot SKR och Sobona i förhandlingarna 2024

”Oseriösa företag har täljt guld” - Om en äldreomsorg med hög kvalitet, 30 november 2023

Johan och Malin summerar avtalsrörelsen 2023 men tittar också framåt och på en bransch i kris - äldreomsorgen. Kommunal har bjudit in samtliga aktörer i äldreomsorgen till samtal om hur vi kan hitta överenskommelser som gynnar både arbetsgivare, personal och inte minst de äldre och i det här avsnittet går vi igenom vad det är Kommunal vill diskutera.

Lyssna på avsnittet "Oseriösa företag har täljt guld" i din poddspelare eller på Spotify.

”Det är en giftig cocktail” - Om strejkrätten, sympatiåtgärder och Tesla, 22 november 2023

På förekommen anledning släpper vi något av ett specialavsnitt som gör ett djupdyk i den senaste tidens händelser kring strejkrätt, sympatiåtgärder, Klarna och Tesla.

Varför spelar det här roll för Kommunals medlemmar och hur är arbetsgivarnas agerande ett angrepp på hela den svenska kollektivavtalsmodellen?

Lyssna på avsnittet "Det är en giftig cocktail" i din poddspelare eller på Spotify.

”Motparten vill inte komma överens” - Om varsel, dygnsvila och försörjningskrav, 17 oktober 2023

Avtalsrörelsen rullar på och sedan sist har ett antal nya avtal fallit på plats. Inte nog med det så var det knappt färdigmedlat på Visita-avtalen förrän det var dags att varsla på ett annat avtal, nämligen för Hemserviceföretagen. Det hinns också med att ta upp frågor som dygnsvila och arbetskraftsinvandring.  

Lyssna på avsnittet "Motparten vill inte komma överens" i din poddspelare eller på Spotify.

"Det var en jävligt svettig dag" - Om ett dramatiskt förhandlingsdygn, 22 september 2023

Sommaren är slut och vi är redan en bra bit in på förhandlingshösten. Johan och Malin berättar hur förhandlingarna har gått i de två avtal som löpte ut i augusti - varav ett resulterade i ett dramatiskt förhandlingsdygn. Vi hinner också prata om ett av Kommunals kongressbeslut, nämligen 30 timmars arbetsvecka. 

Lyssna på avsnittet "Det var en jävligt svettig dag" i din poddspelare eller på Spotify.

Vill du veta mer om hur en medling går till så lyssna på avsnittet “Medlingsinstitutet är arbetsmarknadens parterapeut”  där Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo är gäst.

“Hur ska de någonsin kunna attrahera arbetskraft?” - Om varsel, medling och en avblåst strejk, 26 maj 2023

Förhandlingsvåren går i rasande fart och har övergått i förhandlingssommar. Johan och Malin tittar tillbaka på senaste månadens avtal, varsel och medling. Vi tittar också framåt på de avtal som förhandlas nu och som kommer att gå ut under sommaren.

Lyssna på avsnittet "Hur ska de någonsin kunna attrahera arbetskraft?" i din poddspelare eller på Spotify.

Vill du veta mer om hur en medling går till så lyssna på avsnittet “Medlingsinstitutet är arbetsmarknadens parterapeut”  där Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo är gäst.

”Lite speciellt när det första är klart” - Om märket och de första färdiga avtalen, 19 april 2023

31 mars sattes märket och samma dag löpte ett antal av Kommunals avtal ut. Sedan dess har det varit intensiva förhandlingar för Malin och Johan. I dag tittar vi närmare på vad resultatet av dessa förhandlingar blev och hur avtalen som slöts med bland annat Sotarna, SKR och Sobona blev.

Lyssna på avsnittet "Lite speciellt när det första är klart" i din poddspelare eller på Spotify.

”Det blir vilda västern” - Om vad arbetsgivarna vill i avtalsrörelsen, 14 mars 2023

I dagens avsnitt tar Malin och Johan en titt på våra motparters avtalskrav, och gör en djupdykning i vissa av dem. Ett genomgående tema för arbetsgivarna är mer flexibilitet. Det går igen både i arbetstidsfrågor och i frågor om lön och trygghet.

Tyvärr har det smugit sig in lite störningar i ljudet i det här avsnittet, vi ber om ursäkt för det och lovar bättring till nästa gång.

Lyssna på avsnittet "Det blir vilda västern" i din poddspelare eller på Spotify.

”Det blir tutti frutti” - Om lönebildning i våra grannländer, 17 februari 2023

Är det att jämföra äpplen och päron att jämföra lönebildning i Tyskland och Sverige? Johan och Malin tar med hjälp av Ludvig Lundstedt, lönepolitisk expert på Kommunal, med oss på en resa i våra grannländer och reder ut vad stora löneökningar i till exempel Tyskland egentligen innebär i praktiken.

Lyssna på avsnittet ”Det blir tutti frutti” i din poddspelare eller på Spotify.

”Måste samlas kring problembilden för att prata om lösningarna” - Om kompetensutmaningar, 10 februari 2023

I det här avsnittet gästas Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, av sin motsvarighet på Sveriges Kommuner och Regioner, förhandlingschef Jeanette Hedberg. Temat är kompetensförsörjning och det pratas om personalbrist, det ekonomiska läget, sjuktal, lön- och anställningsvillkor. 

Lyssna på avsnittet "Måste samlas kring problembilden för att prata om lösningarna" i din poddspelare eller på Spotify.

Vill man lyssna på det tidigare avsnittet där Jeanette gästade som handlade om Kommunal och SKR:s syn på heltidsarbete gör man det här eller på Spotify.

”En låglönesatsning ska vara en låglönesatsning” - Om Kommunals krav i avtalsrörelsen, 31 januari 2023

Nu har startskottet gått och avtalsrörelsen är här! Avtalssekreterare Johan Ingelskog och chefsjurist Malin Sjunnebo guidar oss igenom läget just nu. Vi pratar om avtalskraven, LO-samordningen, vad Kommunal vill och hur motparterna ställer sig till det.

Lyssna på avsnittet ”En låglönesatsning ska vara en låglönesatsning” i din poddspelare eller på Spotify.

”Det är ett väldigt tufft beslut att gå i konflikt” – Om förhandlingsåret 2022, 29 december 2022

Johan och Malin tittar tillbaka på vad som skulle bli ett "mellanår" men som istället blev raka motsatsen. Uppsagda avtal med svenska kyrkan, nya huvudavtal med Fremia, nya LAS i kollektivavtalen, kongress, LO-samordning, nytt arbetstidsavtal och nya pensionsavtal inom räddningstjänsten är bara några av höjdpunkterna under året. 

Har du önskemål om vad Johan och Malin ska ta upp i podden under 2023 så kan du skicka in önskemålen här: https://www.kommunal.se/kontakta-redaktionen 

Lyssna på avsnittet ”Det är ett väldigt tufft beslut att gå i konflikt” – Om förhandlingsåret 2022 i din poddspelare eller på Spotify.

”Alla behöver en rimlig dygnsvila” – Om Kommunals medlemmars rätt till vila och återhämtning, 9 december 2022

Johan och Malin bjuder på en kort summering av det nya regelverket för dygnsvila på kollektivavtalet med SKR och Sobona. Hur hamnade vi i att nio timmar blev norm och hur ska vi nu implementera de nya reglerna för att elva timmar ska bli norm?

Lyssna på avsnittet "Alla behöver en rimlig dygnsvila" - Om Kommunals medlemmars rätt till vila och återhämtning, i din poddspelare eller på Spotify.

"Tillsammans är vi starka" - Om varför Kommunal är med i LO-samordningen, 7 december 2022

I det här avsnittet behandlar Johan och Malin LO-samordningen. Vad är det, vad innebär det, vad har man enats om och framförallt, varför är Kommunal med i samordningen i avtalsrörelsen 2023? Det diskuteras också en hel del förkortning, SAP-R, FI, KSM FUS, FIS och FISK, och kanske delas det ut en foliehatt eller två.

Lyssna på avsnittet "Tillsammans är vi starka", i din poddspelare eller på Spotify.

"Dom är så lågavlönade så dom inte överlever" - Om avtalsrörelsen 2023, 7 oktober 2022

Johan Ingelskog och Malin Sjunnebo har varit på konferens om lönebildning och pratar om några av deras observationer därifrån. Mycket intressant som sades men också en del saker som både Johan och Malin studsade på.

Lyssna på avsnittet "Dom är så lågavlönade så dom inte överlever", i din poddspelare eller på Spotify.

”En lön att leva på, inte bara överleva på” - Om Kommunals lönepolitik, 31 augusti 2022

I det här avsnittet är Ludvig Lundstedt, utredare och statistiker på Kommunal, tillbaka för att prata om lön. Tillsammans med Johan och Malin fördjupar vi oss i lönebildning, löneutrymme, hur inflation och produktivitet påverkar löneutrymmet. Och kanske viktigast av allt, hur kommer facken och arbetsgivarnas inställningar till ovanstående påverka den kommande avtalsrörelsen?

Lyssna på avsnittet "En lön att leva på, inte bara överleva på", i din poddspelare eller på Spotify.

Om du vill lyssna på tidigare avsnitt om Kommunals lönepolitiska utredning publicerades del 1 den 13 april 2022 och heter "De har utnyttjat reglerna till max" och del 2 den 29 april och heter "Vad är en rättvis lön?". 

Vill du läsa mer om Kommunals lönepolitik kan du göra det här: https://www.kommunal.se/kommunals-lonepolitik

”Inte på bekostnad av de anställdas trygghet” - Om förhandlingshösten 2022, 19 augusti 2022

Våra ciceron Johan Ingelskog och Malin Sjunnebo startar upp förhandlingshösten 2022 och går igenom vad vi har att se fram emot. Vi pratar om LAS och Vårdföretagarna, huvudavtal, stämningen av Fremia och inte minst nästa års avtalsrörelse. 

Lyssna på avsnittet "Inte på bekostnad av de anställdas trygghet", i din poddspelare eller på Spotify.

”Vi är en samhällsaktör” – Om Kommunals kongress 2022, 3 juni 2022

Direkt från kongressgolvet i Göteborg rapporterar Johan Ingelskog och Malin Sjunnebo om det allra senaste. Vi pratar om sänkta avgifter, utökad förbundsledning, studerandemedlemskapet, 30 timmars arbetsvecka, lönepolitik, arbetsskor och tänder. Och Johan avslöjar vilken accessoar man inte får vara utan på en kongressfest!

Lyssna på avsnittet "Vi är en samhällsaktör", i din poddspelare eller på Spotify.

”Den såg man inte komma” - Om förhandlingarna med Svenska Kyrkan, 10 maj 2022

Vi pratar om två rykande färska avtal, RIB-avtalet och avtalet för Svenska Kyrkan, samt en del om förhandlingarna med SKAO. Självklart hinner vi även prata lite om kongressen som nu närmar sig med stormsteg. Programledare är i vanlig ordning avtalssekreterare Johan Ingelskog och förbundsjurist Malin Sjunnebo.

Avsnittet om medling heter "Det är som att spela poker men du ser inga kort" hittar du här eller här på Spotify.
Lyssna på avsnittet "Den såg man inte komma", i din poddspelare eller på Spotify.

”Vad är en rättvis lön?” - Om Kommunals lönepolitiska utredning, del 2, 29 april 2022

Vi pratar reallöneökningar, relativlöner och fördelningsnormer i den andra delen av som handlar om Kommunals lönepolitiska utredning. Det bjuds även på en hattrick i foliehatt! Gäst även denna gång är Ludwig Lundstedt, huvudsekreterare i Kommunals lönepolitiska utredning. Våra ciceron är som vanligt Johan Ingelskog och Malin Sjunnebo.

Lyssna på avsnittet "Vad är en rättvis lön?", i din poddspelare eller på Spotify.

”De har utnyttjat reglerna till max” – Om Kommunals lönepolitiska utredning, del 1, 13 april 2022

I det här, det första avsnittet av två, fördjupar vi oss i Kommunals lönepolitiska utredning. Vad är det för uppsatta mål och vad har vi för strategier för att nå dit? Programledarduon Johan Ingelskog och Malin Sjunnebo gästas av Ludvig Lundstedt, utredare och statistiker på Kommunal, men framförallt huvudsekreterare i Kommunals lönepolitiska utredning.

Utredningen i sin helhet hittar du här: Lön, makt och värdighet.
Och det tidigare avsnittet om Kommunals lönepolitik, från 18 juni 2021, hittar du här eller här på Spotify.

Lyssna på avsnittet "De har utnyttjat reglerna till max", i din poddspelare eller på Spotify.

”Då är det omöjligt att jobba heltid” - Om löner, arbetstid och kongressen, 11 mars 2022

Johan Ingelskog och Malin Sjunnebo pratar om löner på nationell nivå och arbetstider, men framförallt om Kommunals kongress som äger rum i slutet av maj i år. Vad är en kongress och vad händer på en kongress är frågor som vi reder ut i dagens avsnitt.

Lyssna på avsnittet "Då är det omöjligt att jobba heltid" direkt, i din poddspelare eller på Spotify.

”Ett steg närmare att det blir verklighet” - Om förhandlingsvåren 2022, 28 januari 2022

Avtalssekreterare Johan Ingelskog och chefsjurist Malin Sjunnebo blickar framåt mot en förhandlingstät vår 2022. Uppsagda avtal med Svenska Kyrkan, yrkanden för RIB-avtal och Bilaga R samt lite om arbetet inför Kommunals kongress senare i vår får vi höra om i dagens avsnitt.

Lyssna på avsnittet "Ett steg närmare att det blir verklighet" direkt, i din poddspelare eller på Spotify.

”Då hade man lite svårt att somna om” - Om det färdigförhandlade omställningsstödet, 21 december 2021

Det lackar mot jul men avtalssekreterare Johan Ingelskog och förbundsjurist Malin Sjunnebo hinner med ett sista poddavsnitt innan tomten kommer. Vi pratar om ett vid det här laget bekant ämne, trygghet- och omställningsavtalet, som nu är färdigförhandlat. 

Lyssna på avsnittet "Då hade man lite svårt att somna om" direkt, i din poddspelare eller på Spotify.

”En fantastisk demokratisk möjlighet” - Om trygghet och omställning, 18 november 2021

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog pratar med chefsjurist Malin Sjunnebo om den senaste utvecklingen och förhandlingarna inom avtalet för trygghet och omställning. Dessutom får vi en intervju med Glenn Nyberg som är språkombud och som berättar om vad det innebär.

Lyssna på avsnittet "En fantastisk demokratisk möjlighet" direkt, i din poddspelare eller på Spotify.

”Man vaccinerade chefer istället för anställda” - Om förhandlingsframställan, hemtjänstmaffian och vaccinationer, 5 oktober 2021

Johan Ingelskog och Malin Sjunnebo pratar om den förhandlingsframställan som Kommunal har gjort till SKR och Sobona om att förhandla om omställningsavtalet. Malin har läst en bok om bedragare inom hemtjänsten och så pratar vi om vaccinationer.

Lyssna på avsnittet "Man vaccinerade chefer istället för anställda" direkt, i din poddspelare eller på Spotify.

"Kvinnors arbetsmiljö är förjävlig" - Om arbetsmiljöutredningen med Lenita Granlund, 30 september 2021

Kommunals tidigare avtalssekreterare och grundaren av podden Lenita Granlund är tillbaka i studion. Hon berättar om sitt nya jobb som statlig utredare för arbetsmiljöutredningen. "Vet du om att det under den här pandemin har skett en hundraprocentig ökning av arbetssjukdomar, och de allra flesta är kvinnor och det är inom Kommunals branscher?", frågar Lenita Granlund i avsnittet.

Lyssna på avsnittet "Kvinnors arbetsmiljö är förjävlig" direkt, i din poddspelare eller på Spotify.

"Det är direkt livsfarligt" - Om hälsoscheman och Kommunals höst 2021, 10 september 2021

Hösten är här och med den en ny säsong av Förhandlarna. I det här avsnittet pratar avtalssekreterare Johan Ingelskog om bland annat hälsoscheman tillsammans med chefsjurist Malin Sjunnebo. "Man önskar att den som lägger ett sådant schema testar på det en månad", säger Johan Ingelskog.

Lyssna på avsnittet "Det är direkt livsfarligt" direkt, du hittar det även i din poddspelare eller på Spotify.

"Varför tjänar en undersköterska så mycket mindre än en bilmekaniker?" - Om Kommunals lönepolitik, 18 juni 2021

I säsongens sista avsnitt gästas Johan Ingelskog av chefsjurist Malin Sjunnebo och utredaren Ludvig Lundstedt. Tillsammans går de igenom Kommunals lönepolitik, vilka utmaningar det finns med den och pratar om den lönepolitiska utredning som just nu genomförs.

Lyssna på avsnittet "Varför tjänar en undersköterska så mycket mindre än en bilmekaniker" direkt, i din poddspelare eller på Spotify.

"Det behövs ett annat system" - Om trygghet och omställning, 8 juni 2021

Tredje och sista delen i Förhandlarnas serie om LAS. I det här avsnittet pratar Johan Ingelskog med Malin Sjunnebo och Torbjörn Dalin om LAS-utredningarna som regeringen nu har presenterat. Vad innehåller de, vad innebär de och hur påverkar de Kommunals medlemmar.

Avsnittet lyssnar du på här, i din poddspelare eller på Spotify.

"Ska vi förekomma eller förekommas" - Om Kommunals LAS-överenskommelse, 12 maj 2021

I slutet av 2020 kom Kommunal överens med If Metall, PTK och Svenskt Näringsliv om en ny övergripande överenskommelse om lagen om anställningsskydd (LAS). Överenskommelsen väckte stor uppmärksamhet inom förbundet och är dagens ämne i Förhandlarna. Avtalssekreterare Johan Ingelskog  pratar med chefsjurist Malin Sjunnebo om vad som föregick Kommunals LAS-överenskommelse tidigare under året. Vilka krav fick Kommunal igenom och vad fick man ge efter för. Missa inte det tidigare avsnittet som behandlade LAS-överenskommelsen som du hittar här.

Avsnittet lyssnar du på här, i din poddspelare eller på Spotify.

"Vi är inte nöjda förrän vi är i mål - Om heltidsarbete som norm, 7 maj 2021

Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner besöker Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog i det här avsnittet av Förhandlarna. Temat för dagens avsnitt är det gemensamma projektet om att göra heltidsarbete till norm. "Vi är inte nöjda förrän vi är i mål", säger Jeanette Hedberg.

Lyssna på avsnittet här, i din poddspelare eller på Spotify.

”Stundtals var man ganska rädd” - Om Kommunals avtalsrörelse, 25 mars 2021

Oron var stor inför Kommunals avtalsrörelse som inleddes 2020. Det var många avtal som skulle förhandlas, man skulle hålla ihop ett starkt förbund och dessutom skulle allt ske digitalt med allt vad det innebär. I det här avsnittet pratar avtalssekreterare Johan Ingelskog med avtalsjurist Malin Sjunnebo om den gångna avtalsrörelsen och hur den gick.

Lyssna på avsnittet

Hur Kommunal löser tvister och hur en förhandling går till, 12 mars 2021

Att lösa tvister mellan medlemmar och arbetsgivare är en central del i Kommunals arbete och en av de största anledningarna till varför man ska vara med i ett fackförbund. Gäst är Chamilla Bohman, enhetschef på Arbetsplats och avtalsenheten, som svara på hur en förhandling går till, vad som krävs för att ett ärende ska lyftas till arbetsplatsdomstolen och vad en arbetsgrupp är.

Ett uppskattat inslag i podden återvänder också och vi utser veckans foliehatt. Lyssna på avsnittet

Vad innebär en jämställd arbetsgivarpolitik? 5 mars 2021

Vad innebär egentligen en jämställd arbetsgivarpolitik? Podden tar avstamp i Sveriges Kommuner och Regioners jämställdhetsprogram och pratar om varför heltid som norm är viktigt, jämställt uttag av vab och föräldraledighet samt nolltolerans mot trakasserier. Gäst är Charlotta Undén, förhandlare på Sveriges Kommuner och Regioner.

Lyssna på avsnittet

"Det är som att spela poker, men du ser inga kort.", 20 januari 2021

I årets första avsnitt av Förhandlarna berättar avtalssekreterare Johan Ingelskog och avtalsjurist Malin Sjunnebo om hur de upplevde att vara under medling från Medlingsinstitutet. Coronatopsning, läxförhör, hemställan och nervositet - och dessutom mer om de krav från motparten som vi lyckades få av bordet. Lyssna på avsnittet

"Man går på adrenalin." 13 november 2020

Kommunals största kollektivavtal, det med SKR och Sobona, är i hamn sedan tio dagar. Nu summerar Johan Ingelskog och avtalsjurist Malin Sjunnebo känslorna under det som Johan kallar ”de tuffaste dygnen känslomässigt och arbetsmässigt i hela mitt liv”. Och några saker reder vi ut: Hur funkar en delegation? Vad innebär prolongering för de olika förhandlingarna? 69 precis lika viktiga avtal kvarstår att förhandla innan året är slut, under de förutsättningar som de här extrema avtalsrörelsen har. Hur ska det gå till? 

Lyssna på avsnittet

Medlingsinstitutet är arbetsmarknadens parterapeut, 19 oktober 2020

Johan Ingelskog träffar Irene Wennemo. Irene är ett riktigt förhandlingsproffs och generaldirektör på Medlingsinstitutet. Medlingsinstitutet är den myndighet som har som uppdrag att lösa upp de riktigt hårda knutarna när förhandlingar på arbetsmarknaden strandar. Irene berättar om medlarnas viktigaste uppgifter och knep, och varför en avtalsrörelse är som ett kosläpp med förvildade kor. Johan berättar om de gånger en medlare har fått en krok i honom och vad priset egentligen är för konflikt. 

Lyssna på avsnittet

Allt om LAS-förhandlingen, 2 oktober 2020

Förhandlarna är tillbaka! Johan Ingelskog återuppstår i rollen som nyvald avtalssekreterare och med sig i det här specialavsnittet har han Malin Sjunnebo, avtalsjurist på Kommunal. Johan och Malin har ägnat dag, och i viss mån även natt, åt de stenhårda LAS-förhandlingarna den senaste månaden. Nu delar de med sig av det äventyret och reder också ut de olika frågorna. Skulle Johan kunna få Malins jobb enligt turordningsreglerna? Vad menar arbetsgivarna egentligen med flexibilitet? Och så tiotusenkronorsfrågan: vad ska hända nu? Häng med!

Lyssna på avsnittet

Nu stundar en avtalsrörelse utan Lenita, 31 augusti 2020

Efter tio år som avtalssekreterare avslutar nu Lenita sitt uppdrag. Planen var att vara med i avtalsrörelsen, men eftersom den blev uppskjuten blev det inte så ändå. I det här sista avsnittet av Förhandlarna (i alla fall i dess nuvarande form) tar Johan och Lenita en rejäl promenad längs minnenas allé. Svordomsfrekvensen är härligt hög och en sista foliehatt delas ut!  

Lyssna på avsnittet

"Snuvad på konfekten", 17 augusti 2020

Precis innan höstens avtalsförhandlingar drar igång på allvar kommer Lenita att efter ett helt decennium som avtalssekreterare att lämna posten. Känslorna är komplicerade. Men idag är i alla fall Förhandlarna tillbaka efter sommaruppehållet, och Johan och Lenita tar en tidig morgon och hinner avhandla bland annat LAS-förhandlingarna, den stundande avtalsförhandlingen och heltidsfrågan. Häng med!

Lyssna på avsnittet

"Jag måste ha hela Kommunals politik i min kropp", 15 juni 2020

Nu stundar sommaren och i höst kliver Lenita av sitt uppdrag som avtalssekreterare. Johan passar på att intervjua henne om hennes 10 år på posten med extremt tuffa beslut, nattliga förhandlingar och en stor kärlek till jobbet.

Förhandlarna dyker även in i Arbetsmiljöverkets beslut att granska skyddsutrustning inom vården och omsorgen, och delar ut veckans foliehatt till en politiker som tycks ha en radikalt motsatt uppfattning mot Arbetsmiljöverkets om vad som skyddar mot Covid-19.

Lyssna på avsnittet

"Det har lönat sig att spotta på stenen", 4 juni 2020

Det är en hektisk vår trots uppskjutna avtalsförhandlingar, men Johan och Lenita sjunger upp sig tidigt och pratar om förebyggande omställning, kompetenslyft och sina egna svordomar. Dessutom om hur de tror LAS-utredningen kommer påverka höstens förhandlingar och så har Johan hittat veckans foliehatt som får en rejäl släng av sleven.

Lyssna på avsnittet

Därför JO-anmäler Kommunal Arbetsmiljöverket, 4 maj 2020

Lenita Granlund och Johan Ingelskog rätar på ryggarna i karantänsoffan och förklarar bakgrunden till Kommunals JO-anmälning av Arbetsmiljöverket. Myndigheten och SKR tycks ha fått tunnelseende – kan det vara prestige som gör att frågan behandlas så uppseendeväckande?

Lenita utser också veckans foliehatt till kommunchef med en ovanlig inställning till smittspridningsinformation på äldreboenden. Men bland idel dystra nyheter finns glädjeämnen. Johan proklamerar att medlemsutvecklingen går som tåget. Dessutom nytt avtal med SKR och ett bra förslag från V om en extra semestervecka till de som sliter i välfärden.

Lyssna på avsnittet

Är coronaviruset en klass- och könsfråga?, 24 april 2020

Skyddsutrustning, skyddsstopp, trasiga maskiner, semester, utbildning av visstids- och timanställda. Det är bara några av de många ämnen som ryms i det här sprängfyllda avsnittet. Vad har hänt sedan förra avsnittet och vad händer framöver? Är Coronaviruset även en klass- och könsfråga?

Lyssna på avsnittet

Favorit i repris! Livepodd på Instagram, 14 april 2020

Återigen spelar vi in Förhandlarna via Instagram Live! Lenita och Johan går in på djupet med hur coronaviruset påverkar arbetsplatser, vad som händer med semestern och den kommande avtalsrörelsen. Ett nästan timmeslångt avsnitt där även lyssnarnas frågor besvaras. Avsnittet spelades in via Instagram vilket gör att ljudkvaliteten är något sämre än vanligt och viss teknikstrul där Johan ljud försvann.

Lyssna på avsnittet.

Live på Instagram, 30 mars 2020

En helt ny värld. Nya tider kräver nya tekniska lösningar. Lenita i Köping och Johan i Stockholm, men båda är med i det här lite speciella avsnittet av Förhandlarna. Förhandlarna sände live för första gången via Instagram. Många frågor om coronaviruset och hur det påverkar dig som medlem hittar du i Kommunals FAQ. Det här avsnittet spelades in via Instagram vilket gör att ljudkvaliteten är något sämre än vanligt.

Lyssna på avsnittet.

Arbetstider och avtalsrörelse, 3 mars 2020

Avtalsrörelsen – vi står fortfarande väldigt långt ifrån varandra, Kommunal och SKR. Arbetsgivaren vill ha mer flexibla arbetstider medan vi vill reglera arbetstiderna till medlemmarnas fördel. Som exempel lyfts bussförare som kan ha ramtider på upp emot 13 timmar. Dessutom: hur ska vi förhålla oss till coronaviruset? Ska man stanna hemma, ska man jobba med barn som har varit i utsatta områden – vi reder ut vad som gäller. Håll dig även uppdaterad via Folkhälsomyndigheten

Lyssna på avsnittet

Räddningstjänsten special, 11 februari 2020

Förhandlarna har besök i studion! Hela avsnittet handlar om Räddningstjänsten med mycket fokus på det projekt som ägde rum under slutet av 2019 där gästerna Carmelo Lundblad och Magnus Sjöholm (tillsammans med Joakim Ekholm och Mikael Svanberg) besökte 89 brandstationer runt om i Sverige. Hör mer om vad som bubblar ute på stationerna, hur vi tar arbetet vidare och om besöken har haft någon effekt på organisationsgraden inom räddningstjänsten. Lyssna på avsnittet

Januariavsnittet, 27 januari 2020

I det här lite kortare avsnittet är Johan krasslig och har besökt Västmanlands sjukhus i Västerås. Lenita svär över neddragningar, scheman och bemanning. Vi pratar givetvis om avtalsrörelsen, om arbetsgivarnas ”nej till allt” – det kommer att bli tuffa förhandlingar framöver. Det pratas lite om strejk som vi med all säkerhet återkommer till framöver. 

Lyssna på avsnittet

Avtalsyrkanden SKR & Sobona, 19 december 2019

Dagens Förhandlarna spelas in på ny plats och kan vara årets längsta avsnitt. Ett späckat innehåll som till stor del kretsar kring Kommunals avtalsyrkanden för SKR och Sobona. Men vi hinner även med det nya kompetens- och utvecklingsavtalet, en fond för kompetensutveckling och en genomgång om vad som händer med LAS-förhandlingarna som förs mellan LO och Svensk näringsliv. Johan försöker rulla på r:en och Lenita kan tänka sig snö. Lyssna på avsnittet

Mörkt som f*n, 28 november 2019

Johan har varit i Bryssel och firat den sociala dialogen. Minimilöner – relevant i andra länder, men inte hos oss. Lenita har varit på busskonferens. I veckan genomfördes ett teleforum med 9000 förtroendevalda, där Lenita berättar mer om detta och lyfter några frågor som inte hann besvaras. Få koll på hur representativ demokrati funkar! Hur får man igång det lokala lönearbetet? Vad händer i avtalsrörelsen just nu?

Lyssna på avsnittet

Fördjupning på ämnen som berörs i avsnittet:

LO-samordningen, 22 oktober 2019

Kommunal hoppar av LO-samordningen. Lenita och Johan berättar vad LO-samordningen är och varför Kommunal hoppar av. Johan är lite orolig för LO:s framtid och Lenita menar att den kommande avtalsrörelsen inte blir någon ”walk in the park”. Det pratas även om Projekt Räddningstjänsten som ska besöka 70 brandstationer innan årets slut - läs mer om det på Brandbloggen. För Lenita och Johan stundar LO:s repskap och avtalskonferenser runt om i landet. ”Sen jävlar kör vi!”. Lyssna på avsnittet

Återkomsten, 19 september 2019

Lenita och Johan har ångest. Sen blir det resemetaforer. Heltidsresan och Avtalsrörelseresan. Ska man stå kvar på perrongen eller åka i första klass? Vi reder ut varför heltidsarbete som norm kanske är den viktigaste frågan för ökad jämställdhet och vi blickar framåt mot den kommande avtalsrörelsen. Lös biljett och följ med på vår roadtrip!

Lyssna på avsnittet

Sommaravslutning - Nytt krisavtal och vad ska man tänka på när man sommarjobbar? 18 juni 2019

Lenita har träffat arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons statssekreterare för att framföra Kommunals syn på kompetensförsörjning, LAS och rekrytering. Just ju förhandlar Kommunal och SKL m.fl. om ett nytt krisavtal som förhoppningsvis blir klart innan juni upphör. 6F har släppt en uppfriskande rapport om lönebildningen – är verkligen ”industrimodellen” den bästa utgångspunkten för en avtalsrörelse? Johan berättar om när han sommarjobbade med rökbomber. Vad ska man tänka på när man sommarjobbar? Det och mycket mer berättar Johan och Lenita i det här avsnittet av Förhandlarna!

Lyssna på avsnittet

Framtidsklivet - direkt från Kommunals kongress 2019, 23 maj 2019

Direkt från Kommunals kongress ”Framtidsklivet”. Vi gör ett hastigt nedslag i den hektiska kongressbubblan med höjdpunkter från kongressen så här långt.

  • Poddens första gäst
  • Nya stadgar
  • Utbildningslyft
  • Resan mot 600 000 medlemmar

Lenita och Johan pratar även om Möjlighetsväggen och om Framtidsworkshopen. 20 intensiva minuter i en ljudmässigt något stökigare miljö än vanligt. 

Lyssna på avsnittet

"Skitutredningen" och nytt avtal för deltidsbrandmännen, 9 maj 2019

Ännu en kall majdag tar Lenita och Johan plats framför mikrofonerna. I det här avsnittet pratas det om värvning (fyra bussar varje dag!), det nya RiB-avtalet, Fair Trade-fika, och det kommande krisavtalet. Lenita belyser ”skitutredningen”. Skyddad yrkestitel för undersköterskor – bra eller inte? Snart är det kongress med tydligt framtidsfokus, Johan har något i en monter på kongressen som är höljt i dunkel – men man blir inte besviken om man kommer dit lovar han! 

Lyssna på avsnittet

Vi har öppnat slussarna - skicka in era avtalsförslag! 15 april 2019

Våren är iskall, om det beror på finalen av Game of Thrones eller regeringens katastrofala vårbudget är oklart. Lenita och Johan diskuterar kaoset i äldreomsorgen sedan budgeten offentliggjordes och hur extremt pressat läget är.Vidare dissar man kommunalpolitikern Gunnar Selberg ( C ) från Kiruna, spekulerar i ett första bud på RIB-avtalet och uppmanar alla medlemmar att skicka in avtalsförslag inför avtalsrörelsen. Slussarna är öppna!

Lyssna på avsnittet

Livstidsanställningar - det nya kravet, 6 mars 2019

Lenita och Johan går igenom det senaste på arbetsmarknaden. Vilka var det egentligen som kom segrande ur hamnarbetarkonflikten? Vad är punkt 20 i Januariavtalet och vad är det arbetsgivarna vill göra med det? Och vad är på gång för brandmännen och räddningstjänst i beredskap?

Lyssna på avsnittet

Januariavtalet är som en pistol mot pannan, 29 januari 2019

"Som en pistol mot pannan", "en dålig kompromiss" och "det här skulle inte medlare lagt fram", så beskrivs Januariavtalet i det nya avsnittet av Förhandlarna med Johan Ingelskog och Lenita Granlund. I ett ovanligt eldigt avsnitt går de två toppförhandlarna bland annat igenom den nya regeringens överenskommelse, den komplicerade situationen med hamnarbetarförbundet, den kommande avtalsrörelsen och situationen för Räddningstjänst i beredskap. 

Lyssna på avsnittet

Summering av 2018 och vad som händer nästa år, 20 december 2018

Årets sista avsnitt av förhandlarna blickar tillbaka på året som har gått. Vi pratar bland annat om fackliga segrar, barnskötarna in i nya läroplanen och arbetskläder. Den ständigt aktuella pensionsfrågan berörs, ny avtalsperiod inleds 2019 och arbetet med heltidsarbete som norm fortsätter 2019. God jul och gott nytt år!

Lyssna på avsnittet

Förhandlarna - Skulle vi fixat en regering?, 1 november 2018

Lenita Granlund och Johan Ingelskog, Kommunals expertförhandlare, är tillbaka igen. I detta avsnitt diskuterar vi hälsosamma nattpass, lärarassistenter och ifall facklig förhandlingserfarenhet skulle kunna hjälpt till i arbetet med att få fram en ny regering. Allt det och lite till, i nya avsnittet av Förhandlarna. 

Lyssna på avsnittet

Specialavsnitt Förhandlarna - Legitimation för undersköterskor, 9 oktober 2018

Lenita Granlund har bjudit in Emma Ölmebäck, gruppchef för vård och omsorg, för att prata om legitimation för undersköterskor. Varför driver Kommunal denna fråga?  Lenita och Emma besvarar de vanligaste frågorna och går på djupet med vad det innebär att införa en legitimation.

Lyssna på avsnittet

Förhandlarna - Värvningsfokus och medlemsnytta, 24 april 24 2018

Förhandlarna sätter sig ner med Kommunals nya värvningschef och diskuterar hur facket ska lyckas växa och locka till sig fler medlemmar. Dessutom går vi igenom några av de förmåner medlemmar får. Vi diskuterar barnskötares situation i förskolan och avslutar med sporten och vädret.

Lyssna på avsnittet

Förhandlarna - Avtalsshopping och läroplaner, 27 mars 2018

En ny säsong av Förhandlarna är igång. I säsongens första avsnitt pratar vi försäkringar, pension, strejkrättsutredningen och barnskötarnas situation i förskolan.

Lyssna på avsnittet

Förhandlarna - Avtalsrörelsen och året som gått, 29 november 2017

I årets sista avsnitt av Förhandlarna sammanfattar Lenita Granlund och Johan Ingelskog avtalsrörelsen som gått och allt som hänt under 2017.

Lyssna på avsnittet

Förhandlarna - Samverkan och Arbetsmiljö, 1 november 2017

Detta avsnitt handlar om samverkan- och arbetsmiljöavtal. Vad gäller egentligen? Lyssna och få koll på situationen!

Lyssna på avsnittet

Förhandlarna - Lön, 11 oktober 2017

I säsongens andra avsnitt diskuterar Lenita Granlund och Johan Ingelskog lön. Det handlar om hur lönen sätts, hur det kommer sig att vi har dagens system och vilka faktorer som påverkar lönen du får. Lär dig allt om lön och lite till med Kommunals förhandlare!

Lyssna på avsnittet

Förhandlarna - Arbetstid,27 september 27 2017

I säsong två går vi igenom fackligt arbete och förhandling, ämne för ämne. Först ut är arbetstid. Vad är heltid som norm? Hur ser de olika modellerna för arbetstid ut? Är arbetstidsförkortning framtiden? Dessa frågor och många fler besvaras av Lenita Granlund och Johan Ingelskog, Kommunals egna förhandlings- och avtalsproffs!

Lyssna på avsnittet

Äldre avsnitt av Förhandlarna

Samtliga avsnitt av Förhandlarna hittar du på kommunal.podbean.com eller på itunes.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar