Undersköterskor på regionen i Skellefteå fixade gratis amningsutbildning till alla i länet


“Det är helt galet att blivande föräldrar får gå en amningsutbildning - men inte anställda undersköterskor", säger Agneta Weidersjö på förlossningen i Skellefteå - som tillsammans med arbetskamraterna bestämde sig för att förändra situationen.

Facklig framgång sektion Region Västerbotten.
Foto: Kommunal

På BB i Skellefteå ingår det i undersköterskornas roll att stötta nyblivna föräldrar i amning och anknytning - något som kunnat bli en utmaning, kanske främst för unga, nyanställda undersköterskor - då ingen formell utbildning erbjudits.   

Agneta Weidersjö jobbar som undersköterska och arbetsplatsombud på Skellefteå lasarett. När hon för drygt ett år sedan satt på en utbildning för fackliga ombud fick hon reda på att 1 miljon kronor fanns i regionen, öronmärkta för utbildning till undersköterskor. Hon lyfte frågan direkt med sina arbetskamrater och då föddes idén: En amningsutbildning för undersköterskor. 

"Det är vi som ska vara proffsen"

Processen drogs igång och Agneta började undersöka saken. Snart fick hon reda på att alla blivande föräldrar redan erbjuds gratis amningsutbildning via Sensus.

 Då kände jag att jag gick i taket. Visst är det fantastiskt att föräldrar får gå, men det är lika viktigt att vi anställda får en bra grund att stå på. Det är vi som ska vara proffsen.

Snabbt fick Agneta också chefen med sig på tåget. Tillsammans ansökte de om pengar, och när brevsvaret till slut kom från politikerna i Skellefteå blev beskedet positivt - deras ansökan var godkänd.

"Att känna trygghet i sin yrkesroll är viktigt"

Vi fick det beviljat! Vi har kris i förlossningsvården i länet, och folk slutar av en eller annan anledning. Kompetenshöjning kan vara en del i att man vill stanna kvar - att känna  trygghet och få möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll är viktigt, säger Agneta Weidersjö och tillägger:

– Det känns jättebra att vi använt vår drivkraft till att få igenom någonting.

Tack vare Agneta och arbetskamraterna på förlossningen i Skellefteå erbjuds nu alltså alla undersköterskor inom BB och förlossningsverksamhet i Västerbotten en amningsutbildning. Första kursen drar igång i november.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar