Tårtkalas med framgångssmak


2018-10-09

I dag firas en stor facklig framgång i Varberg på äldreboende Östergården. All personal är inbjuden på tårtkalas för att fira att nattpersonalen gått från fyra till fem undersköterskor.

Nu utgörs äntligen nattpersonalen på Östergården i Varberg av fem undersköterskor
Nu utgörs äntligen nattpersonalen på Östergården i Varberg av fem undersköterskor
Foto: Sofia Tollbo

Yes, äntligen har vi lyckats!

Sussie Avdic är arbetsplatsombud på Östergårnde och har varit med i processen sedan hösten 2015. Då arbetade fyra nattundersköterskor på fem avdelningar med totalt 80 boende. Alltså en ohållbar arbetsmiljö vilket också personalen pekade på genom ett hundratal tillbudsrapporter och arbetsskadeanmälningar.

– Jag fick ta värktabletter innan jag åkte hem, för att kunna ta mig ner till bilen, säger nattundersköterskan Lena Heimroth.

Mot bakgrund av gedigna tillbudsrapporteringen gjorde Kommunal en anmälan till Arbetsmiljöverket. Det ledde till att arbetsgivaren krävdes på åtgärder. Sedan dess har diskussionerna avlöst varandra. Även lösningarna har varierat: nattundersköterska på vikariat och nattundersköterska med projektanställning.

Trots den långa processen har jag hela tiden varit inställd på att vi ska bli fem undersköterskor på natten.

Lena Heimroth får medhåll av kollegan Viveka Sjöberg. Tillsammans med arbetsplatsombudet Sussie Avdic har personalen arbetat för en lösning på sin arbetsplats.

Och äntligen får deras enträgna arbete resultat. Nu står det klart att nattpersonalen utgörs av fem underskörskor med tillsvidareanställningar från och med den 1 oktober i år. Nogaye Basse är den femte undersköterskan som anställts.

– Ja, tänk vad de har jobbat för att behålla mig, säger Nogaye Basse, skrattar och tar en bit av tårtan som i dag smakar gott av framgång.

Dela sidan