Satsning på personalen i hemtjänsten Härnösand


En fikapaus är en självklarhet på de flesta arbetsplatser. Men för hemtjänstens personal har det varit svårt att hitta tid till korta uppehåll under arbetsdagen.

Kommunal Mellersta Norrland.
Trixie Anne Manulat och Alexander Näslund, huvudskyddsombud Kommunal Mellersta Norrland sektion Härnösand, på hemtjänst Härnön tar en fika vid hemtjänstbilen.
Foto: Kommunal

I Härnösand har sektionen och dom anställda inom hemtjänsten arbetat för att en fikapaus ska vara en självklarhet. Vilket tidigare har varit svårt att hitta tid för. För när avståndet långt mellan brukarna och tidsschemat snävt så kan det vara svårt att hinna ta sin paus

Men efter flera 6:6a anmälningar om stress, inga pauser, inga förflyttningstider och att man får stjäla tid från kunderna för att kunna hinna med toalettbesök från anställda så har det nu blivit en förändring. 

En förändring för att personalen har rätt till det naturligtvis, men också för att hemtjänsten ska ha en bra arbetsmiljö som gör att de anställda orkar med jobbet långsiktigt.

En paus på 15 minuter på förmiddagen, en paus på eftermiddagen och en paus på kvällen, samt att man har fått mer tid för rapportering under dagen och mellan arbetspassen har nu införts. Detta har även medfört att förflyttningstiderna är utökade och att bemanningen är utökad.

flera arbetskamrater känner lycka i att man äntligen har fått tid till att kunna gå på toaletten och att kunna fika efter så många år av stress."

Alexander Näslund, huvudskyddsombud Mellersta Norrland, sektion Härnösand.

Har man flera kunder långt från hemtjänstgruppens lokaler så behöver man inte ställa in fikat för att man inte hinner till fikarummet. Nu uppmuntrar vi istället till att ta med fikat och ta en paus i bilen när det passar. Det viktiga är inte att man tar sin paus på en viss tid eller en viss plats utan att man gör det där uppehållet i jobbet.

Maritha Nordin, chef för hemtjänsten.

Så ser du hemtjänstpersonal som sitter i bilen en stund och inte verkar vara på väg någonstans så är alltså allt i sin ordning. De tar bara sin paus, som dom har rätt till.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar